Μήνυμα Μενέντεζ προς Μπάιντεν και Ερντογάν: Δεσμεύομαι να εμποδίσω την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Μήνυμα Μενέντεζ προς Μπάιντεν και Ερντογάν: Δεσμεύομαι να εμποδίσω την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Εμμένει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στη δέσμευσή του να εμποδίσει την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, μετά και τις τελευταίες πληροφορίες για τις αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Craig Ruttle/AP), δεσμεύεται να συνεχίσει να εμποδίζει την πώληση πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εκτός εάν η Αγκυρα βελτιώσει το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα και σταματήσει να απειλεί τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ, γράφει το Politico.

Το σχέδιο… Μπάιντεν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής, κόστους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Τουρκία και, ξεχωριστά, μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Ελλάδα, μια εξέλιξη που δημοσιεύτηκε αρχικά από τη Wall Street Journal χθες Παρασκευή και αργότερα επιβεβαιώθηκε από άτομο ενημερωμένο για τις συζητήσεις που μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου και για τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, να τερματίσει τη μακροχρόνια αντίθεσή του στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Αγκυρα, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Αλλά σε μια δήλωση που συνέταξε το γραφείο του Μενέντεζ για τα μέσα ενημέρωσης και έλαβε εκ των προτέρων το Politico, ο γερουσιαστής αναφέρει ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη.

Σθεναρή αντίθεση

«Αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», τονίζει ο Μενέντεζ, κατακρίνοντας τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Επισημαίνει επίσης ότι «Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης – και αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ