Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Με το πρωτόκολλο υπό μάλης – Το τελετουργικό μέχρι το Τατόι

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Με το πρωτόκολλο υπό μάλης – Το τελετουργικό μέχρι το Τατόι

Το βράδυ της Κυριακής η οικογένεια παρέθεσε επίσημο γεύμα στους προσκεκλημένους που ταξίδεψαν από το εξωτερικό για την κηδεία

Όλα είναι έτοιμα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με τις προετοιμασίες να έχουν ολοκληρωθεί από το απόγευμα της Κυριακής μετά και την τελική πρόβα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το βράδυ της Κυριακής η οικογένεια παρέθεσε επίσημο γεύμα στους προσκεκλημένους που ταξίδεψαν από το εξωτερικό για την κηδεία.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Πέντε θεωρίες συνωμοσίας προωθεί η ελίτ γύρω από τον Πούτιν – Το θέμα είναι ότι τις πιστεύει κιόλας

Οι γιοι του Kωνσταντίνου, Νικόλαος και Φίλιππος, βρέθηκαν το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα είχαν φτάσει στην Αθήνα οι περισσότεροι από τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Στη χώρα μας έχει φτάσει ήδη το μεσημέρι της Κυριακής – μεταξύ άλλων- ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε με την σύζυγό του, Λετίθια, ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’ και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος και πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας. Σήμερα αναμένονται επίσης ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο πρίγκιπας διάδοχος της Νορβηγίας Χάακον.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Παύλος και ο Νικόλαος μαζί με τα εγγόνια από τον πρωτότοκο γιο του τέως βασιλιά βρέθηκαν στο νεκροταφείο και έκαναν την τελική πρόβα για την αυριανή κηδεία του τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας. Όπως είναι προγραμματισμένο, είναι αυτοί που θα σηκώσουν το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου ως τον ναό της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έναν από τους επικήδειους θα εκφωνήσει ο πρωτότοκος γιος του, Παύλος.    

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η σορός του τέως βασιλιά θα φύγει από το Ά Νεκροταφείο λίγο μετά τις 5:00 το πρωί της Δευτέρας και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45 το πρωί. Από τις 06:00 έως και τις 10:30 όποιος επιθυμεί θα μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής.

Λίγο πριν τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.

Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και περίπου στη 1:00 μετά το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος. Στη συνέχεια η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Μόνο με προσωπική πρόσκληση στην Μητρόπολη

Οι καλεσμένοι ανέρχονται στους 187 και θα μπορούν να μπουν στη Μητρόπολη, αυστηρά με ονομαστική πρόσκληση. Πρόκειται για μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη. Περίπου 60 Έλληνες, στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά, πολιτικοί και επιχειρηματίες, έχουν κληθεί.

Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα βρίσκεται η οικογένεια του τέως μονάρχη. Η σύζυγος του Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία, οι γιοι του Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος και οι κόρες του Αλεξία και Θεοδώρα, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η αδερφή της πριγκίπισσα Ειρήνη.

Αριστερά από την οικογένεια θα βρίσκονται τα βασιλικά ζεύγη, την Ισπανίας, Φίλιππος και Λετίθια, της Ολλανδίας, Γουλιέλμος Αλέξανδρος και Μάξιμα και ο Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ’ της Σουηδίας.

Ακόμα η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, ο Αλβέρτος και η Καρολίνα του Μονακό, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος. Στη δεύτερη σειρά καθισμάτων, θα βρίσκονται πρώην βασιλείς και στην 3η σειρά, διάδοχοι των θρόνων.

Κλειστό το FIR των Αθηνών – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
«Αστακός» θα είναι την Δευτέρα η Αθήνα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Την Κυριακή εκδόθηκε NOTAM, η οποία θα ισχύσει την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και προβλέπει, για συγκεκριμένες ώρες, το κλείσιμο του εναέριου χώρου του κέντρου των Αθηνών και της Βόρειας Αττικής, για την κηδεία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα ψαλεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, θα εφαρμοσθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

Αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00’ έως 14:00’ θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις κατωτέρω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.
Επιπλέον, από σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 22:00’ έως αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 14:00’, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις ανωτέρω οδούς.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύναται να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις όλων των αστυνομικών των υπηρεσιών που εμπλέκονται στα μέτρα που θα ληφθούν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ