Ελληνοτουρκικά: Πώς ο Μπάιντεν συνέβαλε στην κλιμάκωση της έντασης

Ελληνοτουρκικά: Πώς ο Μπάιντεν συνέβαλε στην κλιμάκωση της έντασης

Μετά την πρόταση του Μπάιντεν για έγκριση της πώλησης F16 από το Κογκρέσο, η ένταση στα ελληνοτουρκικά έχει κλιμακωθεί.

Την κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικάπροκάλεσε η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να ζητήσει από το Κογκρέσο την πώληση των F16 στην Τουρκία και των F35 στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε αυτήν την απόφαση επειδή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, από την έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται η υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως ήταν εύλογο, η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο της ελληνικής ομογένειας, όσο και του ελληνικού caucus που αποτελείται, τόσο από βουλευτές, όσο και από γερουσιαστές. Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος διαθέτει το δικαίωμα βέτο που του δίνεται λόγω της θέσης που κατέχει ως πρόεδρος της επιτροπής. Ο γερουσιαστής είπε ότι «μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των δημοσιογράφων και των πολιτικών αντιπάλων – και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση».

Τι περιλαμβάνει η πώληση στην Τουρκία

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η διοίκηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και τη γενική επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Η κοινοποίηση της συμφωνίας από το Κογκρέσο θα συμπέσει κατά προσέγγιση με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα, του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ