Εκλογές: Νέο μήνυμα Μαξίμου για συναίνεση στον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη – Τι φοβούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Εκλογές: Νέο μήνυμα Μαξίμου για συναίνεση στον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη – Τι φοβούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Τι απαντά το Μαξίμου στην προαναγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για δική του νομοθετική πρόταση. Παρόμοιες επιφυλάξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει και το ΚΚΕ για επικίνδυνες γενικεύσεις στην κυβερνητική ρύθμιση

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει συνεννόηση με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου διαμηνύει το μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της προαναγγελίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει δική του νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό από τις εκλογές διάδοχων σχημάτων της Χρυσής Αυγής όπως το κόμμα του Κασιδιάρη.

Διαβάστε επίσης: Forbes: Γιατί ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα

Πολιτικές εντυπώσεις δεν βοηθούν

«Δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν» τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλείσει κάθε δυνατότητα για να επιτευχθεί συνεννόηση.

«Το πολιτικό σύστημα, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο επεδίωξε εδώ κι εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με βάση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν:

Ανοιχτό πνεύμα διαλόγου

«Αυτή τη συνεννόηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου. Δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν. Είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει εξαντλώντας κάθε δυνατότητα».

Διευρυμένες ερμηνείες για εξίσωση του ναζισμού με άλλες πολιτικές ιδεολογίες

Είχε προηγηθεί σήμερα από την Κουμουνδούρου η πληροφορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δική του νομοθετική πρόταση καθιστώντας σαφές ότι δεν συμφωνεί με την κυοφορούμενη πρόταση της κυβέρνησης. Το σημείο διαφωνίας όπως τουλάχιστον εμφανίζεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η επερχόμενη ρύθμιση της κυβέρνησης αφήνει «κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία».

Εξηγώντας μάλιστα τους δύο πυλώνες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι «η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο» και δεύτερον:

«Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία».

Επικίνδυνες γενικεύσεις στο όνομα των δύο άκρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι και από την πλευρά του ΚΚΕ αφήνονται σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης και της επερχόμενης ρύθμισης για «επικίνδυνες γενικεύσεις» στο πλαίσιο της λεγόμενης θεωρίας των δύο άκρων όπου στο όνομα του εκλογικού μπλόκου στο κόμμα του Κασιδιάρη ελοχεύει ο κίνδυνος λόγω των νομικών διατυπώσεων στη ρύθμιση, οργανώσεις της Αριστεράς και το ίδιο το ΚΚΕ να υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους για τη νομιμότητα της εκλογικής και πολιτικής τους δράσης.

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές.

Το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ

»Αυτοί οι επικίνδυνοι δρόμοι ανοίγονται με την επίσημη πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που αξιοποιείται ήδη για να απαγορευτούν σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες, κομμουνιστικά σύμβολα κλπ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ ενώ παράλληλα ο Περισσός επισημαίνει:

«Για μια ακόμα φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το ζήτημα θέσπισης νέων περιορισμών στη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές, στο όνομα της παρεμπόδισης των παραφυάδων της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

»Το ΚΚΕ έχει διαρκές μέτωπο στην πράξη απέναντι στις εγκληματικές ναζιστικές οργανώσεις, πρωτοστατεί ώστε να απομονωθούν και να ξεριζωθούν από κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά και σχολείο. Έχει αποδειχθεί ότι μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα με τη δράση του μπορεί να τις τσακίσει, σημαδεύοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό ένοχο, στον “κόρφο” του οποίου βρίσκει συστηματικά καταφύγιο το ναζιστικό φίδι: Το σύστημα της εκμετάλλευσης».

Αχυράνθρωπος

Υπενθυμίζεται ότι από τις ως τώρα πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για να μένουν εκτός κοινοβουλίου «εγκληματικές οργανώσεις», πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβερνητική πρόταση έχει σταλεί στα άλλα κόμματα, αναφέρουν οι πληροφορίες, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συμφωνία για την ψήφισή της. Σημειώνεται ότι ήδη από την περίοδο των γιορτών ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε κάνει ένα πρώτο κύκλο επαφών με τα κόμματα για να συζητήσουν το θέμα του εκλογικού μπλόκου σε διάδοχα της Χρυσής Αυγής εκλογικά σχήματα.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις της ρύθμισης, οι πληροφορίες θέλουν μεταξύ άλλων η ρύθμιση στην ουσία να προβλέπει ότι ο Άρειος Πάγος, που εξετάζει αν θα μπορέσει να κατέβει ένα κόμμα στις εκλογές, όχι μόνο θα ελέγχει αν ο πρόεδρός του είναι μέλος ή έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση, κάτι που ήδη μπορεί να κάνει, άλλα ούτε θα επιτρέπει να τοποθετήσει στη θέση αυτή έναν «αχυράνθρωπο» για να ξεφύγει της εκλογικής νομοθεσίας.

Να πρυτανεύσει η λογική

Σημειώνεται ότι και η απλή πλειοψηφία είναι αρκετή για την ψήφιση της ρύθμισης, αλλά κυβερνητικός στόχος είναι να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα. Κατά τη χτεσινή σύσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι «μπορεί να πρυτανεύσει η λογική τουλάχιστον σε αυτό».

Για το «κόμμα Κασιδιάρη» και την νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σήμερα δήλωσε ότι «είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια απόπειρα συνεννόησης με την αντιπολίτευση, στην οποία ελπίζουμε όλοι να πρυτανεύσει η λογική και η ευθύνη. Τα απολύτως αυτονόητα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης».

Η δημοκρατία δεν είναι αφελής

«Το απολύτως αυτονόητο είναι ότι έχουμε ανθρώπους καταδικασμένους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που προσπαθούν με άλλη προβιά να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να ανακηρύξει ο ‘Αρειος Πάγος υποψήφιο το κόμμα τους.

»Οφείλει η συντεταγμένη πολιτεία -πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του συντάγματος- να το αποτρέψει. Ο πρωθυπουργός συναισθανόμενος την ευθύνη και το χρέος θα προχωρήσει σ’ αυτή την πρωτοβουλία και ελπίζω να τύχει ευρύτερης αποδοχής. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα το προχωρήσουμε. Δεν είναι κάτι που απαιτεί αυξημένες πλειοψηφίες.

»Αποσαφηνίζει κάποια πράγματα που ήδη ισχύουν και ταυτόχρονα συναντιέται και με την κοινή λογική. Όταν κάποιος είναι καταδικασμένος και προσπαθεί να παρουσιάσει ένα συγγενή του ως επικεφαλής μιας οργάνωσης, κρύβοντας ότι αυτός είναι η πραγματική ηγεσία, η δημοκρατία δεν πρέπει να είναι αφελής απέναντι σε τέτοιου είδους τρικ και τεχνάσματα» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ