Νταβός: Τι σημαίνει η λέξη «πολυκρίση» που ρίχνει τη σκιά της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Νταβός: Τι σημαίνει η λέξη «πολυκρίση» που ρίχνει τη σκιά της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Το χειρότερο σενάριο είναι «καταστροφικά αποτελέσματα» για την κοινωνία και την οικονομία συνολικά

Η λέξη «πολυκρίση», ένας όρος που ακούγεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια σε σημαντικά φόρουμ ανά τον κόσμο, φαίνεται πως μονοπωλεί στις συζητήσεις του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Σύμφωνα με τους New York Times, η λέξη επινοήθηκε τη δεκαετία του 1990 αλλά χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά δημόσια το 2016 από τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Στη σημερινή εκδοχή της, αναφέρεται σε παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οικονομική ύφεση, την αύξηση του πληθωρισμού και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το φετινό «στοίχημα»

Το ίδιο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στην ετήσια έκθεσή του, εστιάζει στον όρο παραθέτοντας τις προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αναφερθεί φέτος στο συνέδριο, μεταξύ των οποίων είναι και η κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον το 80% των 1.200 ερωτηθέντων της έρευνας του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ εκτιμούν ότι η έντονη μεταβλητότητα και η ελλιπής θωράκιση του πλανήτη αυξάνουν τις πιθανότητες επίμονων, «επίπονων» και πολλαπλών σοκ άμεσα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ