Τράπεζες: Ετοιμάζονται για τις μεγαλύτερες περικοπές θέσεων εργασίας από την κρίση του 2008

Τράπεζες: Ετοιμάζονται για τις μεγαλύτερες περικοπές θέσεων εργασίας από την κρίση του 2008

Γιατί παγκόσμιοι τραπεζικοί κολοσσοί μειώνουν τον αριθμό των υπαλλήλων τους

Για τον μεγαλύτερο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προετοιμάζονται οι τράπεζες, καθώς τα στελέχη τους δέχονται πιέσεις για περικοπές δαπανών μετά την κατάρρευση των εσόδων της επενδυτικής τραπεζικής.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι απολύσεις, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε δεκάδες χιλιάδες, αποτελούν αντιστροφή των μαζικών προσλήψεων που έκαναν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια, καθώς και της αναστολής των απολύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τράπεζες όπως η Credit Suisse, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Bank of New York Mellon έχουν αρχίσει να περικόπτουν περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας τους τελευταίους μήνες, ενώ τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες. Όπως άλλωστε σημειώνουν αναλυτές, οι Ευρωπαίοι τείνουν να ακολουθούν τις κινήσεις που κάνουν οι αμερικανικές τράπεζες.

«Λιγότερες από το 2008, περισσότερες από το 2000»

Η Ana Arsov, συν-επικεφαλής παγκόσμιας τραπεζικής στην Moody’s, δήλωσε ότι αναμένει πως οι περικοπές θέσεων εργασίας θα είναι λιγότερο σοβαρές από ό,τι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά πιο εκτεταμένες από την κατάρρευση των αγορών μετά το κραχ της dotcom το 2000. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια αναπλήρωση των κανονικών τραπεζικών απολύσεων που είχαν τεθεί σε παύση τα τελευταία χρόνια», υποστηρίζει, προσθέτοντας πως «θα δούμε περικοπές στα ευρωπαϊκά franchises, αλλά όχι τόσο μεγάλες όσο στις αμερικανικές τράπεζες».

Στελέχη τραπεζών δήλωσαν στους FT ότι οι σαρωτικές απολύσεις της Goldman – μέρος της μεγαλύτερης προσπάθειας περικοπής κόστους από την οικονομική κρίση που περιλαμβάνει τα πάντα, από τα εταιρικά τζετ μέχρι τα μπόνους – δημιούργησαν ένα προηγούμενο που άλλες τράπεζες θα επιδιώξουν να ακολουθήσουν. «Είναι μια καλή στιγμή για να ανακοινώσεις επώδυνες περικοπές, αν απλά ακολουθήσεις την Goldman», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος του κλάδου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ