Τουρκία: Οι προεκλογικές παροχές του Ερντογάν ίσως καταστρέψουν την τουρκική οικονομία

Τουρκία: Οι προεκλογικές παροχές του Ερντογάν ίσως καταστρέψουν την τουρκική οικονομία

Σύμφωνα με ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας, οι παροχές του τούρκου προέδρου μοιάζουν με απόπειρα εξαγοράς της εύνοιας των πολιτών – οι οποίοι στο τέλος θα πληρώσουν τον λογαριασμό

Τα προεκλογικά παιχνίδια του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζει ο επικεφαλής των γραφείων των Times της Νέας Υόρκης στην Κωνσταντινούπολη, Μπεν Χάμπαρντ. Όπως τονίζει ο αναλυτής της αμερικανικής εφημερίδας, ο Ερντογάν φαίνεται πως επιχειρεί να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων εξαγοράζοντάς τους, αλλά και βγάζοντας εκτός κούρσας έναν από τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους του, σε μια στρατηγική που θα μπορούσε να του προσφέρει την επανεκλογή, αλλά και να καταστρέψει την ήδη δεινοπαθούσα οικονομία της Τουρκίας.

Όπως τονίζει ο Χάμπαρντ, ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η στρατηγική του προέδρου για την άμβλυνση του πλήγματος στα τουρκικά νοικοκυριά από τον εκτός ελέγχου πληθωρισμό δεν είναι βιώσιμη, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον δυο από τους αντιπάλους του θα μπορούσαν να τον νικήσουν. Ο ένας είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, σε δίκες που σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές έχουν πολιτικά κίνητρα.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του υποστηρίζει ότι στόχος του είναι να υπηρετήσει την χώρα των 84 εκατ. ανθρώπων, που φέτος γιορτάζει την εκατοστή επέτειο της γέννησής της από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για την αντιπολίτευση και  τους νατοϊκούς συμμάχους, οι φετινές γενικές εκλογές της Τουρκίας, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τη βελτίωση της πορείας ενός μέλους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που ανήκει στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και διατηρεί σημαντικούς διπλωματικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης.

Οι δωροδοκίες του Ερντογάν

Από τα τέλη Δεκεμβρίου, και ενόψει των εκλογών που έχουν οριστεί για τη 14η Μαΐου, ο Ερντογάν έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 55%, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30%, έχει δημιουργήσει πρόγραμμα επιδοτούμενων δανείων για εμπόρους και μικρές επιχειρήσεις και έχει καταργήσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, επιτρέποντας σε περισσότερους από 1,5 εκατ. Τούρκους να βγουν αυτομάτως στη σύνταξη.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η νίκη του θα δικαιώσει τις προσπάθειές του για την ανοικοδόμηση της τουρκικής οικονομίας, αύξηση της διεθνούς επιρροής της χώρας και προστασίας της από εγχώριες και διεθνείς απειλές. Επιπλέον, έχει χαρακτηρίσει «ανίκανη» την αντιπολίτευση και έχει δηλώσει πως ο ίδιος είναι ο καταλληλότερος να οδηγήσει τη χώρα του στα επόμενα 100 χρόνια της, τα οποία έχει αποκαλέσει «αιώνα της Τουρκίας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ