Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στρατηγική των δυο στρατών για την επόμενη φάση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στρατηγική των δυο στρατών για την επόμενη φάση

Σε τι ελπίζουν και τι φοβούνται Ρώσοι και Ουκρανοί

Οι αναλυτές συμφωνούν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σταδιακά σε μια νέα, ακόμη πιο αιματηρή φάση, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η αμυνόμενη χώρα ευελπιστούν να πετύχουν αποφασιστικές νίκες που θα τους επιτρέψουν να οδηγήσουν τον αντίπαλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση ισχύος.

Αρκετές είναι, μάλιστα, οι φωνές που υποστηρίζουν ότι το νέο αυτό στάδιο έχει ήδη ξεκινήσει, παραπέμποντας στις οξυμένες ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών – ανάμεσά τους και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως «ήδη βλέπουμε την έναρξη μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία».

Άρθρο των Times της Νέας Υόρκης εξέτασε την πιθανή στρατηγική που θα ακολουθήσει καθεμιά από τις αντιμαχόμενες πλευρές από εδώ και έπειτα, επισημαίνοντας πως τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία προετοιμάζονται για μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις εβδομάδες και τους μήνες που θα ακολουθήσουν.

Η στρατηγική του Κρεμλίνου

Όπως αναφέρει ο Μάικλ Σβιρτς, απεσταλμένος των Times στο Ντονμπάς, κύριος στόχος των Ρώσων, αλλά και κύρια αγωνία των Ουκρανών, είναι η κατάκτηση ολόκληρης της πολύτιμης περιοχής στα ανατολικά της χώρας, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ρεαλιστικό δεδομένης και της αριθμητικής τους υπεροχής.

Προς το παρόν, πάντως, η Ρωσία έχει μεν καταφέρει να ελέγξει μεγάλα κομμάτια στα ανατολικά και τα νότια της χώρας, όμως έχει υποστεί ταπεινωτικές ήττες σε άλλες περιοχές, με τους αμερικανούς αξιωματούχους να εκτιμούν ότι έως και 200.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Λέονχαρντ των Times, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη για τη Ρωσία, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να ελπίζει στην επίδραση δυο παραμέτρων. Πρώτον, η Ρωσία είναι πολύ μεγαλύτερη χώρα από την Ουκρανία, με πολύ περισσότερους πόρους στη διάθεσή της. Δεύτερον, ο πόλεμος έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για την Ουκρανία και τη Ρωσία, παρά για τους ξένους συμμάχους της Ουκρανίας. Αυτό το χάσμα, θα μπορούσε εντέλει να οδηγήσει στη μείωση του κρίσιμου δυτικού εξοπλισμού που φτάνει αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ