Εκλογές – Τουρκία: Το Κουρδικό δίλημμα της Τουρκικής Αντιπολίτευσης

Εκλογές – Τουρκία: Το Κουρδικό δίλημμα της Τουρκικής Αντιπολίτευσης

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία προσπαθεί να χειριστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με το φιλοκουρδικό αριστερό κόμμα HDP

Στην πολιτική υπάρχουν οι ιδεολογίες και τα πολιτικά προγράμματα, υπάρχουν και τα εκλογικά μαθηματικά. Και κάποιες φορές τα τελευταία παίρνουν το πάνω χέρι. Με αυτή την πραγματικότητα είναι αντιμέτωπη η τουρκική αντιπολίτευση, που έστω και με αρκετή δυσκολία κατάφερε να ξεπεράσει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις της και να συμφωνήσει στην κοινή υποψηφιότητα του ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία της Τουρκίας.

Και αυτό γιατί ο σίγουρος τρόπος για να μπορέσει να βάλει ένα τέλος στην πολυετή κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να συμμαχήσει με το αριστερό και φιλοκουρδικό HDP που παραμένοντας βασικός αποδέκτης της κουρδικής ψήφου, εξακολουθεί να έχει ποσοστό άνω του 10%. Γιατί μπορεί να υπάρχει μια φθορά του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης που είχαν οι πρόσφατοι καταστροφικοί σεισμοί, όμως αυτό δεν σημαίνει «αυτόματα» και μια νίκη της αντιπολίτευσης.

Ούτως ή άλλως η εκλογική βαρύτητα της ψήφου που επηρεάζει το HDP φάνηκε και το 2019 στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όταν η επιλογή του HDP να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο, συνέβαλε αποφασιστικά στο να εκλεγεί ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος της αντιπολίτευσης, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, αφού οι ψηφοφόροι κουρδικής καταγωγής (που είναι σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης) σε μεγάλο βαθμό στράφηκαν προς αυτόν.

Από ορισμένες απόψεις η συνεργασία αυτή έχει βάση, καθώς ένα από τα βασικά σημεία που έχει αναδείξει η τουρκική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια, είναι ακριβώς η σύγκρουση με την ολοένα και αυταρχική πρακτική των κυβερνήσεων του AKP σε συνεργασία με τους ακροδεξιούς εθνικιστές του MHP. Άλλωστε, πλάι στα στελέχη του HDP, που διώκονται, με αποκορύφωμα τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του πρώην συν-επικεφαλής του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, υπάρχουν και στελέχη του CHP που διώκονται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον ίδιο τον Ιμάμογλου.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα εμπόδιο. Το HDP κατηγορείται πάντα για σχέσεις με το παράνομο – και για την Άγκυρα «τρομοκρατικό» – Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Ο Ερντογάν, παρότι και ο ίδιος θέλει να διεκδικήσει την κουρδική ψήφο, είναι έτοιμος να στιγματίσει την αντιπολίτευση για οποιαδήποτε απόπειρα συνεργασίας με το HDP. Ούτως ή άλλως, ο Τούρκος πρόεδρος και μέσα από τη συνεργασία του με το εθνικιστικό MHP, το ρεύμα των «Γκρίζων Λύκων» δηλαδή, έχει προσπαθήσει να αναβαθμίσει το εθνικιστικό προφίλ και επενδύει στο ότι και η αντιπολίτευση καλείται να δείξει ότι είναι αρκούντως εθνικιστική και η ίδια. 

Οι αντιφάσεις της αντιπολίτευσης

Όλα αυτά επικαθορίζονται και από την αντιφατικότητα του ίδιου του συνασπισμού της αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε ότι το περασμένο διάστημα η αντιπολίτευση είδε να κλονίζεται η συνοχή της γύρω από την επιμονή του CHP να είναι υποψήφιος ο Κιλιντσάρογλου. Ο λόγος είναι ότι διάφοροι εκτιμούσαν ότι άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως οι δημοφιλείς δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και της Άγκυρας Μανσρούρ Γιαβάς, θα ήταν προτιμότεροι ως υποψήφιοι. Μάλιστα, το θέμα έθεσε πιο αποφασιστικά και η επικεφαλής του δεύτερου σε δύναμη κόμματος της αντιπολίτευσης, η Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του «Καλού Κόμματος», μια διάσπαση του MHP, φτάνοντας μέχρι του σημείου να δηλώσει αποχώρηση από τη συμμαχία στις 3 Μαρτίου, για να επανέλθει στις 6 Μαρτίου όταν βρέθηκε ένα συμβιβασμός, σύμφωνα με τον οποίο οι Ιμάμογλου και Γιαβάς θα καταλάβουν θέσεις αντιπροέδρων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ