
Στη Βραζιλία είναι σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον β’ γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, μεταξύ του Φλάβιο Μπολσονάρο, γιου του καταδικασμένου για απόπειρα πραξικοπήματος, Ζαΐρ, και του αριστερού προέδρου Λούλα ντα Σίλβα.
Στις κάλπες οι Βραζιλιάνοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έπειτα από μια σκληρή προεκλογική περίοδο, με εξωτερικές παρεμβάσεις (Τραμπ υπέρ Μπολσονάρο), αλλά και προσωπικές επιθέσεις. Η αναμέτρηση είναι εξαιρετικά κρίσιμη τόσο για τη Βραζιλία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, όπου μια σειρά από δεξιούς έως ακροδεξιούς ηγέτες, ομοϊδεάτες του Ντόναλντ Τραμπ έχουν εκλεγεί πρόεδροι.
Στη Βραζιλία, ο δεύτερος γύρος διεξάγεται ανάμεσα στον ακροδεξιό Φλάβιο Μπολσονάρο και τον νυν πρόεδρο, τον αριστερό Λούλα ντα Σίλβα. Στο πρώτο γύρο, ο γερουσιαστής και γιος του πρώην Ζαΐρ Μπολσονάρο, που καταδικάστηκε για απόπειρα πραξικοπήματος, έλαβε 47,03% των ψήφων.
Ο Λούλα ντα Σίλβα ήρθε δεύτερος με 45,16%. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακή διαφορά, με ένα ελαφρύ προβάδισμα για τον Μπολσονάρο.

Ρίο ντε Τζανέιρο – Βραζιλία: Ουρά ψηφοφόρων σε εκλογικό τμήμα / REUTERS/Pilar Olivares
Η εκλογική διαδικασία
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 π.μ. (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 5 μ.μ. (10 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Σχεδόν 160 εκατομμύρια πολίτες έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική για τους πολίτες 18 έως 69 ετών.
Η ροή των αποτελεσμάτων αναμένεται να είναι ταχεία, χάρη στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης των ψήφων.
Στον πρώτο γύρο καταγράφηκε ποσοστό αποχής 20% (ή περίπου 33 εκατομμύρια πολίτες). Η συμμετοχή ή η αποχή τους ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα στον β’ γύρο.
Σκληρή προεκλογική εκστρατεία
Από τις 4 Οκτωβρίου και τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, οι δύο υποψήφιοι διεξήγαγαν μια έντονη προεκλογική εκστρατεία. Τόσο με μαζικές συγκεντρώσεις των υποστηρικτών τους, όσο και αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Βραζιλία πρέπει να αποφασίσει αν θα παραδώσει την πλήρη εξουσία στην οικογένεια Μπολσονάρο ή αν θα δώσει μια τελευταία ευκαιρία στον Λούλα. Και η κινητοποίηση ήταν τεράστια και από τα δύο στρατόπεδα, με τους πολίτες να καλούνται να επιλέξουν σε δύο εντελώς αντίθετες πολιτικές ιδεολογίες και μοντέλα διακυβέρνησης.

Οπαδοί του Φλάβιο Μπολσονάρο / REUTERS/Tuane Fernandes
Ο 45χρονος Φλάβιο Μπολσονάρο είναι στην ουσία ο κληρονόμος της ακροδεξιάς δυναστείας που έχει «απορροφήσει» την παραδοσιακή δεξιά στη Βραζιλία. Αν εκλεγεί θα είναι ο ισχυρότερος πρόεδρος στη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα ηγείται της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα ελέγχει το Κογκρέσο με πλειοψηφία-ρεκόρ και θα μπορεί να διαμορφώσει τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή της αριστεράς στην εξουσία και η παραχώρηση μιας τέταρτης θητείας στον 80χρονο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα σήμαινε τη διατήρηση της τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής πορείας. Ο Λούλα ντα Σίλβα έχει επιλέξει να πολιτευθεί με κανόνες και δημοκρατικές αρχές.
Οι υποψήφιοι στην κάλπη στη Βραζιλία
Ψηφίζοντας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Φλάβιο Μπολσονάρο, υποψήφιος του Φιλελεύθερου Κόμματα (PL), δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα για αλλαγή. Εν μέσω βροχής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ο Φλάβιο Μπολσονάρο ισχυρίστηκε ότι «η Βραζιλία δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση», προτάσσοντας θέματα αστυνόμευσης και ασφάλειας.

Υποστηρικτές του Λούλα ντα Σίλβα / REUTERS/Diego Vara
«Η ζωή όλων έχει χειροτερέψει», είπε. «Η ελπίδα έχει μετατραπεί σε φόβο: φόβο να κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους τη νύχτα, φόβο για ένα άδειο ψυγείο, φόβο για την αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών. Έχουμε όλα τα εχέγγυα για να συγκροτήσουμε μια σπουδαία ομάδα. Προτρέπω τους πάντες —με βροχή ή λιακάδα— να βγουν από τα σπίτια τους και να πάνε να ψηφίσουν», πρόσθεσε.
Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, νυν πρόεδρος και υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος, ψήφισε σήμερα στην πόλη Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο. «Είμαι εδώ για τον βραζιλιάνικο λαό», δήλωσε. «Ο λαός βγήκε στους δρόμους για να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του και ζητά δημοκρατία», πρόσθεσε.
Ο Λούλα ντα Σίλβα ψήφισε μαζί με τη σύζυγό του, ενώ συνοδευόταν από τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, Ζεράλντο Αλκμίν, καθώς και τις πρώην υπουργούς Μαρίνα Σίλβα και Σιμόνε Τεμπέτ.
«Είναι ιερή ημέρα», δήλωσε ο Λούλα ντα Σίλβα. «Το διακύβευμα είναι απολύτως σαφές», πρόσθεσε.
Και στη συνέχεια, επιτέθηκε στον Φλάβιο Μπολσονάρο: «Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα βρισκόμουν σε μια εκλογική αναμέτρηση απέναντι σε έναν άνθρωπο χωρίς ηθικές αρχές — κάποιον που λέει ψέματα, που έχει γαλουχηθεί στο ψέμα. Γνωρίζω ότι ο βραζιλιάνικος λαός δεν πρόκειται να ψηφίσει κάποιον που συνδέεται με παραστρατιωτικές ομάδες», υπογράμμισε.
Εκλογική επιτροπή: Να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα
Ο επικεφαλής του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στη Βραζιλία, Έντσον Φαχίν, κάλεσε τους υποψηφίους να σεβαστούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Κυριακής.
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε εξουσία πηγάζει από τον λαό και, ως εκ τούτου, είναι θεμελιώδες να γίνονται σεβαστές οι επιλογές που προκύπτουν από την εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας», δήλωσε αποχωρώντας από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε, σύμφωνα με την εφημερίδα A Folha de Sao Paulo.
«Η Βραζιλία χρειάζεται ειρήνη και ηρεμία ώστε, από αύριο κιόλας, να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις σε πολλούς τομείς που απαιτούν την παρουσία του κράτους».
Ορισμένοι παρατηρητές έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι ο Φλάβιο Μπολσονάρο ενδέχεται να αρνηθεί να αποδεχθεί μια νίκη του Λούλα —όπως έπραξε και ο πατέρας του στο παρελθόν—, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για εκδήλωση βίας.



















