Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία διαψεύδει ότι κατέρριψε αμερικανικό drone

Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία διαψεύδει ότι κατέρριψε αμερικανικό drone

«Παραβίασε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».

Σε θρίλερ εξελίσσεται η κατάρριψη του αμερικανικού drone από ρωσικό μαχητικό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς στο πρώτο και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση σχόλιό του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε τη δική του εκδοχή, διαψεύδοντας ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή με το MQ-9 και υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό UAV παραβίασε ζώνη προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων.

«Το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου 2023 στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, από τα μέσα ελέγχου εναέριου χώρου των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας καταγράφηκε η πτήση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-9 με κατεύθυνση τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Διαβάστε επίσης: Ατσάλινη Σάκκαρη, πέρασε στα προημιτελικά (2-1)

Όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο, «η πτήση πραγματοποιούνταν με απενεργοποιημένους αναμεταδότες και κατά παράβαση των ορίων ζώνης προσωρινού καθεστώτος απαγόρευσης χρήσης εναέριου χώρου, το οποίο έχει οριστεί για τους σκοπούς διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. του πολέμου στην Ουκρανία) και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιευθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

Κατά τη ρωσική πλευρά, «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λόγω απότομου ελιγμού του, περιέπεσε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και κατέπεσε στην υδάτινη επιφάνεια».

«Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα οπλικά τους συστήματα, δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν αισίως στην αεροπορική τους βάση», καταλήγει το σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που αναμεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Τι ανέφεραν οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ,  «δύο ρωσικά μαχητικά Su-27 πραγματοποίησαν μία επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ που διεξήγαγε επιχείρηση αναγνώρισης και παρακολούθησης σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα σήμερα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση σε κάποια στιγμή της αναχαίτισης το ένα ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με το drone. «Περίπου στις 7:03, ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 χτύπησε τον έλικα του MQ-9, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ να κατεβάσουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Πολλές φορές πριν τη σύγκρουση, τα  Su-27 πέταξαν καύσιμα αλλά και μπροστά από το MQ-9 με έναν απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά διαταραγμένο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Αυτό το περιστατικό δείχνει την έλλειψη γνώσης και επιπρόσθετα είναι επικίνδυνο και αντιεπαγγελματικό», αναφέρει η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

«Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μας MQ-9 πραγματοποιούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ένα ρωσικό αεροσκάφος κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί εντελώς το MQ-9», ανέφερε ο στρατηγός Τζέιμς Χέκερ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην Αφρική.

«Στην πραγματικότητα αυτή η επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει σύγκρουση δύο αεροσκαφών», είπε ακόμα.

«Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να επιχειρούν σε διεθνή εναέριο χώρο και καλούμε τους Ρώσους να ενεργούν επαγγελματικά και με ασφάλεια», είπε ακόμα ο Χέκερ.

Ακόμα μία επικίνδυνη ενέργεια των Ρώσων

Το συγκεκριμένο συμβάν ήρθε να προστεθεί σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σε μία σειρά από επικίνδυνες ενέργειες Ρώσων πιλότων να προσπαθούν να παρενοχλήσουν μαχητικά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον διεθνή εναέριο χώρο συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας.

«Αυτές οι επιθετικές ενέργειες από τα ρωσικά πληρώματα αεροσκαφών είναι επικίνδυνες και μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένους υπολογισμούς και σε αχρείαστη ένταση», καταλήγει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Ρώσος πρέσβης

Στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα κληθεί το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα) ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, μετά την κατάρριψη από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 ενός αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέφερε ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό και την κατάρριψη αμερικανικού drone, δήλωσε ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενημερώθηκε για το συμβάν από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν.

Συμφωνά με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κίρμπι δεν είναι κάτι «ασυνήθιστο» για τα ρωσικά μαχητικά να παρενοχλούν αμερικανικά αεροσκάφη πάνω τη Μαύρη Θάλασσα καθώς υπήρχαν και άλλα συμβάντα τις τελευταίες εβδομάδες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ