Εκλογές στην Τουρκία: Ποια η στάση των δύο υποψηφίων απέναντι στην Ελλάδα

Εκλογές στην Τουρκία: Ποια η στάση των δύο υποψηφίων απέναντι στην Ελλάδα

Οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν με ενδεχόμενο για πρώτη φορά να δούμε αλλαγή ηγεσίας στην χώρα

Οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν και οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί διακαώς να αλλάξει την ισχύουσα εικόνα. Από την άλλη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει παρουσιάσει το πρόγραμμα του, το οποίο βασίζεται στην διαγραφή των διατάξεων Ερντογάν και στην αλλαγή του πολιτεύματος.

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί και η Αθήνα τις εξελίξεις, γνωρίζοντας πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα η πολιτική των προκλήσεων θα συνεχίσει από την γείτονα χώρα. Πέρα από τον Ερντογάν, τον οποίο έχουν αντιμετωπίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, ο Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να είναι περισσότερο προκλητικός με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ποια η στάση των δύο υποψηφίων κόντρα στην Ελλάδα

Από την μία πλευρά, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει πως κλιμακώνει και αποκλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα, ανάλογα την πολιτική συγκυρία. Για παράδειγμα λίγο καιρό πριν τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εντείνει τις προκλήσεις προς την Ελλάδα, θέλοντας να συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες κάνοντας χρήση των εθνικών τους αντιλήψεων. Όμως, μετά τους σεισμούς και το δυστύχημα στα Τέμπη, ο Ερντογάν έχει αλλάξει στάση και δεν προκαλεί πλέον την Αθήνα.

Από την άλλη πλευρά, ο Κιλιτσντάρογλου έχει δώσει διαφορετικά δείγματα γραφής. Τον Ιούλιο του 2022, ο υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης,ζητούσε από τον Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εισβάλλει στην Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενος με το αφήγημα περί στρατιωτικοποίησης νησιών. Κατηγόρησε μάλιστα τον Ερντογαν, ότι είναι μόνο λόγια σε αντίθεση με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ που είχε εισβάλει στην Κύπρο. Νωρίτερα, ο Κιλιτσντάρογλου, σε άλλο ένα παραλήρημά του, είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν για ελαστικότητα απέναντι στην Ελλάδα αποκαλώντας τον νταή και πως  δεν κάνει τίποτα για τα νησιά «υπό κατοχή».

Σε κάθε περίπτωση, είτε ο Ερντογάν επανεκλεγεί, είτε ο Κιλιτσντάρογλου, αυτό που συνάγεται ως συμπέρασμα είναι πως τα πράγματα για την Ελλάδα, σε ότι αφορά τις σχέσεις με την γείτονα χώρα, δεν αλλάζουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ