Ελληνοτουρκικά: Τι κρύβουν οι επιστολές από την Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Τι κρύβουν οι επιστολές από την Τουρκία

«Επίθεση φιλίας» από την Αγκυρα, ψυχραιμία από την Αθήνα - Ευχές σε εθνικές εορτές υπήρξαν και στο παρελθόν, όπως η επιστολή Ερντογάν το 2021 για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Κεραυνός εν αιθρία ή μια καλά υπολογισμένη κίνηση με βάση τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι σεισμοί και ο παράγοντας εκλογές;

Η Αθήνα παρακολουθεί τη στροφή στη ρητορική της Αγκυρας και τις κινήσεις συμβολισμού που δείχνουν να επιχειρούν να χτίσουν ένα περιβάλλον «καλών προθέσεων», με τελευταίες τις δύο επιστολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια με ευχές για την «εθνική εορτή» και επίκληση στην αλληλεγγύη της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, και τις διαβάζει, όπως λένε διπλωματικές πηγές, στο δεδομένο πλαίσιο των τουρκικών θέσεων.

Χωρίς υπερβολές ούτε σε αισιοδοξία ούτε σε αφορισμούς.

Να σημειωθεί ότι η απάντηση στον αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, του Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντή επικοινωνίας του Ερντογάν, έδειξε ότι οι τουρκικές θέσεις παραμένουν, παρά τη χείρα συνεννόησης, ενόψει και των κρίσιμων εκλογών για τον Ερντογάν. Η αντιπολίτευση στο πρόγραμμά της επιβεβαιώνει ότι επιμένει εθνικιστικά. Με αντιπολιτευόμενες εθνικιστικές εφημερίδες όπως η «Sozcu» να συντηρούν αφηγήματα περί 20 κατεχόμενων νησιών από την Ελλάδα.

Υπήρξαν και στο παρελθόν

Ευχές σε εθνικές εορτές μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας υπήρξαν και στο παρελθόν. Οπως η επιστολή Ερντογάν το 2021 για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια περίοδο που επίσης γινόταν προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που ακολούθησε την κρίση του «Ορούτς Ρέις».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ