Εκλογές: Επιμένει στην κυβέρνηση ανοχής ο Τσίπρας – «Δεν σας… ανεχόμαστε», του απαντούν

Εκλογές: Επιμένει στην κυβέρνηση ανοχής ο Τσίπρας – «Δεν σας… ανεχόμαστε», του απαντούν

Την ευθύνη των μικρότερων κομμάτων, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, αναδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης στις εκλογές, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τόσο οι δύο «μονομάχοι» της κάλπης αποσαφηνίζουν τους στόχους τους, παραθέτοντας και τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βέβαια, ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι μονόδρομος και συζητά το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας υπό τη Νέα Δημοκρατία και, φυσικά, με τον ίδιο πρωθυπουργό, μόνο εάν δεν είναι αυτοδύναμος ούτε μετά τις δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Διαβάστε επίσης: Η μεγάλη απόφαση του Νίκολα Μιλουτίνοφ

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, που μιλάει εδώ και καιρό για μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και, επίσης, τον ίδιο πρωθυπουργό, εσχάτως, έβαλε στο «τραπέζι» και την ψήφο ανοχής, βάζοντας «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.

Και σήμερα, Τετάρτη, επανήλθε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις αυτές, πετώντας το «μπαλάκι» της ευθύνης στα μικρότερα κόμματα και, συγκεκριμένα, στο ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, για μία πιθανή ακυβερνησία, με τη Νέα Δημοκρατία να «σέρνει» τη χώρα σε εκλογές ξανά και ξανά μέχρι να γίνει κυβέρνηση.

Τσίπρας: «Η απλή αναλογική έχει και ευθύνες»
Όπως διευκρίνισε για την ψήφο ανοχής, η εναλλακτική προοπτική απέναντι στη ΝΔ είναι «να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, και στο ΚΙΝΑΛ».

Και προσέθεσε πως αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί «και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη».

«Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη, έχει και ευθύνες», τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ειδικότερα πως «και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε, για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη, αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση, ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια».

Κουτσούμπας: «Μούφα η δήθεν προοδευτική κυβέρνηση»

Και τα δύο κόμματα απάντησαν στον Αλέξη Τσίπρα αμέσως και ευθέως με ένα μεγάλο «όχι». Το ΚΚΕ, εξάλλου, δεν υπήρχε περίπτωση ούτε να συνεργαστεί, ούτε να δώσει ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ή και ΣΥΡΙΖΑ… «σκέτο», κάτι που έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως και αποτελεί αρχή του κόμματος.

«Το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει ούτε θα δείξει ανοχή στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση», επανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας μάλιστα πως είναι… «μούφα» η «δήθεν» προοδευτική κυβέρνηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισήμανε ότι αντικειμενικά υπάρχει η δυνατότητα κυβερνητικών συνεργασιών μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, διότι «έχουν στρατηγική σύμπλευση στα βασικά ζητήματα».

Βαρουφάκης: «Δεν θα πάμε για μπάνιο»

«Ευθέως απαντώ […] ένα τεράστιο ‘όχι’. Δεν υπάρχει ανοχή. Αυτά είναι αστειότητες», απάντησε από την πλευρά του και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος με την περιβόητη «Δήμητρα» και τις αναφορές περί πιθανού κλεισίματος τραπεζών, το μόνο που πέτυχε είναι να προσφέρει απλόχερα ένα τεράστιο «ατού» στον Κυριάκο Μητσοτάκη εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, πάντως, έστειλε πίσω το «μπαλάκι» στον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας πως «όταν μία κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, εκεί δεν υπάρχει ‘παρών’, όπως γίνεται στα νομοσχέδια. Όταν, όμως, έχεις ψήφο εμπιστοσύνης, υπάρχει ‘ναι’ ή ‘όχι’. Ανοχή δεν υπάρχει».

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο μόνος τρόπος για να δείξεις ανοχή, είναι να μην προσέλθεις, να πας εκδρομή, να πας για μπάνιο. Αυτό έλειπε οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη – που κάνουν προεκλογική καμπάνια κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια και από τον οποίο ζητούμε να μας στείλουν στη Βουλή με την ψήφο τους – να πάμε για μπάνιο».

«Όχι δεν θα σας ανεχθούμε, καμία εμπιστοσύνη ή ανοχή. Εμείς δεν μπαίνουμε στη Βουλή για να παίξουμε τέτοια παιχνίδια», ξεκαθάρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης;

Αυτό που παρατηρεί κανείς, ωστόσο, από όλη αυτή την συζήτηση είναι ότι μάλλον ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί δεδομένη την συνεργασία του κόμματός του με το ΠΑΣΔΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως δήλωσε, άλλωστε, η ΝΔ δεν μπορεί να συνεργαστεί «με το από τα αριστερά της όμορο, το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ., γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον αρχηγό του».

Η αλήθεια είναι, όμως, πως ο κ. Ανδρουλάκης, στο θέμα των υποκλοπών, αποφάσισε να κινηθεί θεσμικά, αποφεύγοντας την «τοξικότητα», όπως έλεγε ο ίδιος και τα στελέχη του.

Και το τελευταίο διάστημα, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Γεωργούλη, που «αγγίζει» και την Χαριλάου Τρικούπη, αφού η καταγγέλλουσα είναι στέλεχός της, δεν διαμόρφωσε μία… «ωραία ατμόσφαιρα» ούτε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Κουμουνδούρου.

Επιπλέον, ο Ανδρουλάκης επιμένει στη γραμμή «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» για πρωθυπουργός, κάτι που, ωστόσο, μάλλον δεν το παίρνουν και πολύ στα σοβαρά οι δύο πολιτικοί αρχηγοί – και όχι αδίκως, αφού όταν έρθει εκείνη η ώρα που θα πρέπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να καθίσει με κάποιους στο τραπέζι και να συνεννοηθεί, για να παίξει ρόλο ρυθμιστή όπως επιθυμεί, αυτή η γραμμή πιθανότατα θα… «σβήσει».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ