Στρατηγικός διάλογος Μαρόκου – Ηνωμένου Βασιλείου

Στρατηγικός διάλογος Μαρόκου – Ηνωμένου Βασιλείου

Ιστορική συνεργασία και στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Με την ευκαιρία της διεξαγωγής της 4ης συνόδου του Στρατηγικού Διαλόγου Μαρόκου – Ηνωμένου Βασιλείου (Ραμπάτ, 9 Μαΐου 2023), της οποίας προήδρευσαν ο μαροκινός υπουργός Εξωτερικών, Αφρικανικής Συνεργασίας και Μαροκινών του εξωτερικού, Νάσερ Μπουρίτα, και ο υπουργός επικρατείας για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ασία και τα Ηνωμένα Έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, Λόρδος Αχμάντ του Γουίμπλεντον, οι δύο αξιωματούχοι χαιρέτισαν τη μακρά ιστορία των εποικοδομητικών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες χρονολογούνται από το 1213, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την κοινή τους επιθυμία να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική τους εταιρική σχέση.

Στην κοινή τους δήλωση, επισημαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει πλήρως τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί το Μαρόκο. Πρόκειται για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, υπό την καθοδήγηση του βασιλιά του Μαρόκου, οι οποίες αποτελούν μέρος του νέου Αναπτυξιακού Μοντέλου της χώρας (2021-2035), με στόχο μια πιο ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς και δυναμική μαροκινή κοινωνία και οικονομία, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών υποστηρίζεται από μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης. Το Μαρόκο, υπό την ηγεσία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’, θεωρείται ισχυρός περιφερειακός και διεθνής εταίρος, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, στη ζώνη του Σαχέλ και στη Δυτική Αφρική.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επαίνεσε επίσης τον κρίσιμο ρόλο του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’ ως Ηγέτη των Πιστών, στην προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου και στη διάδοση των οικουμενικών αξιών της ειρήνης, της ανοχής και της ετερότητας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ