Μαρόκο: Ο βασιλιάς εντάσσει την αμαζιγική Πρωτοχρονιά στις επίσημες αργίες της χώρας

Μαρόκο: Ο βασιλιάς εντάσσει την αμαζιγική Πρωτοχρονιά στις επίσημες αργίες της χώρας

Ο βασιλιάς του Μαρόκου επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στην αμαζιγική γλώσσα «ως βασική συνιστώσα της αυθεντικής μαροκινής ταυτότητας»

Ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ39, ενέκρινε την αναγνώριση της αμαζιγικής Πρωτοχρονιάς (Yennayer), η οποία εορτάζεται τη 13 η Ιανουαρίου, ως επίσημη εθνική αργία, δίνοντας, παράλληλα, εντολή στον πρωθυπουργό, Αζίζ Ακανούς, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης.

Διαβάστε επίσης: Η παραίτηση Κοτζιά στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας

Σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν του βασιλικού γραφείου, με ημερομηνία 3 Μαΐου 2023, «ο βασιλιάς Μωχάμεντ ΣΤ’ αποφάσισε να καθιερώσει την αμαζιγική Πρωτοχρονιά ως επίσημη εθνική αργία μετ’αποδοχών, όπως η πρώτη μέρα του μήνα Μουχαράμ του έτους Εγίρας και η Πρωτοχρονιά του γρηγοριανού ημερολογίου», ενώ τονίζεται ότι «αυτή η πρωτοβουλία εκφράζει εκ νέου την προσήλωση με την οποία η Α.Μ. ο βασιλιάς συνεχίζει να αντιμετωπίζει την αμαζιγική ως βασικό συστατικό της αυθεντικής μαροκινής ταυτότητας, μιας ιδιαίτερα πλούσιας χάρη στην πληθώρα
συνιστωσών ταυτότητας, η οποία αποτελεί κοινή κληρονομιά για όλους, ανεξαιρέτως, τους Μαροκινούς.

Η αμαζική αποτελεί, άλλωστε, συνταγματικά κατοχυρωμένη επίσημη γλώσσα της χώρας, παράλληλα με την αραβική». Ως απάντηση, το κυβερνών κόμμα (Εθνική Συσπείρωση Ανεξαρτήτων) δήλωσε ότι «η βασιλική πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της προσήλωσης με την οποία η Α.Μ. ο βασιλιάς αντιμετωπίζει την αμαζιγική ως βασικό συστατικό της αυθεντικής μαροκινής ταυτότητας […], επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη δέσμευσή του, μέσα από τις διαφορετικές του ιδιότητες, να συμβάλλει στην υλοποίηση κάθε σχετικής με την ενεργοποίηση του επίσημου χαρακτήρα της αμαζιγικής γλώσσας διαδικασίας».

Από πλευράς της, το κόμμα της αντιπολίτευσης Λαϊκό Κίνημα, το οποίο ανέκαθεν ζητούσε την αναγνώριση και ενδυνάμωση της αμαζιγικής (βερβερικής) ταυτότητας, εξέφρασε με δελτίο τύπου την περηφάνια του για αυτή την ιστορική απόφαση που «αποτελεί προέκταση όλων των βασιλικών πρωτοβουλιών που ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες του, υπερήφανου για την εθνική του ταυτότητα με όλες τις βασικές συνιστώσες και τις γλωσσικές και πολιτιστικές του επιρροές,
μαροκινού λαού, ξεκινώντας από τη βασιλική ομιλία του Αζντίρ, τη 17 η Οκτωβρίου 2001 […] και καταλήγοντας στην καθιέρωση της αμαζιγικής ως επίσημη γλώσσα, με το συνταγματικό κείμενο της 1ης Ιουλίου 2011».

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη συνταγματική κατοχύρωση της αμαζιγικής ως επίσημη γλώσσα, παράλληλα με τα αραβικά, το 2011, εγκρίθηκε το 2019 ένας οργανικός νόμος με οδηγίες για τη γενίκευση της χρήσης της στη διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και για τη διδασκαλία της στα σχολεία και τη χρήση της στην πολιτιστική ζωή.

Από τις πιο σημαντικά επακόλουθα αυτής της επισημοποίησης, ήταν και η εμφάνιση του αμαζιγικού αλφαβήτου «Tifinagh» στις προσόψεις δημόσιων κτιρίων, μαζί με τα αραβικά και τα γαλλικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ