Προηγείται σταθερά η ΝΔ – Τι δείχνουν όμως τα «ψιλά γράμματα» των δημοσκοπήσεων;

Προηγείται σταθερά η ΝΔ – Τι δείχνουν όμως τα «ψιλά γράμματα» των δημοσκοπήσεων;

Για παράδειγμα, οι αρνητικές γνώμες που συγκεντρώνουν Μητσοτάκης και Τσίπρας «συμφωνούν» με την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας - παίρνει κακό «βαθμό» ο πρωθυπουργός στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών.

Σταθερό είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ωστόσο, τα λεγόμενα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά των περισσότερων μετρήσεων δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαχείριση ορισμένων από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, με κυρίαρχο αυτό της ακρίβειας.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 83-65: Εύκολα το 1-0 οι «ερυθρόλευκοι» και τώρα… Κάουνας

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως μία από τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις του τριημέρου, αυτή της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών, αναδεικνύει τα αρνητικά συναισθήματα της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων στην προοπτική μιας νέας τετραετούς διακυβέρνησης υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι και σε αυτή την έρευνα προηγείται τόσο η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο πρωθυπουργός έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Παράλληλα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η τραγωδία των Τεμπών, μπορεί να έχουν μείνει «πίσω» στις δημοσκοπήσεις, είναι όμως δύο θέματα που συνεχίζουν να απασχολούν τον κόσμο και, αναμφίβολα, δεν έχουν ξεχαστεί – ιδιαίτερα από τη νέα γενιά.

Το 53% νιώθει φόβο και θυμό αν εκλεγεί η ΝΔ

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα της Prorata, σε ποσοστό 53%, δηλώνει ότι το συναίσθημα που της προκαλεί η προοπτική να κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη τετραετία από τη ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι φόβος (28%) και θυμός (25%).

Ανακούφιση (22%) και ελπίδα (15%) δηλώνει ότι τους προκαλεί το 37%, ενώ το 9% αδιαφορεί.

Παράλληλα, το 39% απαντά πως, με την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, θέλει κυρίως να ενισχύσει ένα κόμμα με το οποίο συμφωνεί αρκετά ή πολύ μαζί του, αλλά το 25% δηλώνει πως θέλει να συμβάλει ώστε να μην κυβερνήσει ξανά η ΝΔ και το 24% για να μην δημιουργηθεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ωστόσο, το 35% πιστεύει ότι η ΝΔ θα πετύχει μια οριακή νίκη στις εκλογές, ενώ το 28% μια ευρεία νίκη.

Αντίστοιχα, για τον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» ευρεία νίκη μόλις το 7% και οριακή νίκη το 19%.

Μπροστά η ΝΔ – Κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρύματα της δημοσκόπησης η «ψαλίδα» μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να κλείνει, καθώς το 41% απαντά ότι θα προτιμούσε για επόμενο πρωθυπουργό της χώρας τον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ το 36% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – μία διαφορά της τάξης του 5%.

Εντούτοις, ο δείκτης της πρόθεσης ψήφου αποτυπώνει μια εικόνα, κατά την οποία το κυβερνών κόμμα (31,5%) προηγείται με 4,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (27%), την ίδια στιγμή που η επιρροή του ΠΑΣΟΚ ανιχνεύεται στο 9,5% και του ενισχυμένου ΚΚΕ στο 7%. 

Metron Analysis: Αρνητική αξιολόγηση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Όχι και τόσο ευχάριστα είναι τα πράγματα για τα δύο μεγάλα κόμματα και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA την Παρασκευή, ως προς την αξιολόγηση του έργου τους, ενώ οι αρνητικές γνώμες που συγκεντρώνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας «συμφωνούν» με την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας – για παράδειγμα, παίρνει κακό «βαθμό» ο πρωθυπουργός ως προς τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών που επανήλθε δυναμικά στην πολιτική συζήτηση από το debate των αρχηγών και μετά.

Συγκεκριμένα, κακή είναι η συνολική εικόνα – κατά κύριο λόγο – του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την αξιολόγηση, καθώς το 73% κρίνει αρνητικά το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μόλις το 21% θετικά.

Και για την κυβέρνηση, όμως, το 54% έχει αρνητική γνώμη για το έργο της και θετική το 38%. 

Οι τομείς που υπερέχει η κυβέρνηση και παίρνει καλύτερη αξιολόγηση από τους πολίτες είναι η εξωτερική πολιτική με 48% – κάτι που είθισται, σε γενικές γραμμές, για κάθε κόμμα που βρίσκεται στη διακυβέρνηση μιας χώρας – ο εκσυγχρονισμός του κράτους με 42% και τα θέματα της οικονομίας με 39%.

Ωστόσο, η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων με 26% και η στήριξη της νέας γενιάς με 30% είναι οι «μαύρες τρύπες» για τη ΝΔ.

Αντίστοιχα, εμπιστεύονται περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ στην προστασία των ασθενέστερων με 25% και στη στήριξη της νέας γενιάς με 23%, ενώ χαμηλό βαθμό παίρνει στην εξωτερική πολιτική με 15% και στην ασφάλεια του πολίτη και τον εκσυγχρονισμό του κράτους με 18%.

Το κρας τεστ των πολιτικών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται πως έχει διεθνές κύρος σε ποσοστό 54%, ότι είναι καλύτερος στον χειρισμό κρίσεων με 44% και αποτελεσματικός με 38%.

Από την άλλη πλευρά, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών με 21% και πως νοιάζεται για τα προβλήματα των ανθρώπων με 20%.

Για μία ακόμη φορά, δηλαδή, στα κοινωνικά ζητήματα «ψηφίζουν» Τσίπρα, ενώ στη διαχείριση κρίσεων και στην εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη.

Σε «λάθος κατεύθυνση» η χώρα

Παράλληλα, το 54% πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 39% προς τη σωστή.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα θεωρείται σταθερά η ακρίβεια, ανεβαίνοντας μάλιστα στο 33% από 27% πριν από λίγες ημέρες, και ακολουθεί η οικονομία με 27%, η ανεργία με 7%, η διαφθορά με 4% και η ανασφάλεια/ανεπάρκεια της κυβέρνησης με 4%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ