Τα στοιχήματα της κάλπης στον β΄ γύρο: Ο γρίφος των κομμάτων που… φλερτάρουν με το 3% και η «μάχη» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Τα στοιχήματα της κάλπης στον β΄ γύρο: Ο γρίφος των κομμάτων που… φλερτάρουν με το 3% και η «μάχη» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Ξεχωριστή σημασία θα έχει και η «μάχη» στο χώρο της Κεντροαριστεράς μετά τη σημαντική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και την καθίζηση στα ποσοστά που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου να μην αφήνει πολλά περιθώρια για ανατροπές όσο αφορά την πρωτιά στον δεύτερο γύρο των εκλογών – κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου – ωστόσο μπορεί να κρύβει αρκετές εκπλήξεις με τα κόμματα που βρέθηκαν στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Ξεχωριστή σημασία θα έχει και η «μάχη» στο χώρο της Κεντροαριστεράς μετά τη σημαντική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και την καθίζηση στα ποσοστά που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης: Από Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ μέχρι Σαχτάρ: Αυτοί είναι οι έξι πιθανοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού στον 2ο προκριματικό του Champions League

Η στόχευση άλλωστε, των δύο αυτών κομμάτων, ενόψει της νέας αναμέτρησης, ξεκινά από διαφορετικές αφετηρίες.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η περαιτέρω ενίσχυση στα ποσοστά του, με ορισμένα στελέχη να μην κρύβουν τη μεγάλη τους προσδοκία να βρεθεί το κόμμα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για επανεκκίνηση ενόψει του δεύτερου γύρου και σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι επαναφορά δυσαρεστημένων ψηφοφόρων και η σημαντική αύξηση στο ποσοστό που θα λάβει ώστε να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση για το ποιος ηγείται στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το σύνθημα δόθηκε χθες, από τον Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα ανέλαβε ακέραια την ευθύνη για το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για οδυνηρό σοκ.

Ο γρίφος των «μικρών» κομμάτων

Το ενδιαφέρον στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν, εστιάζεται στα ποσοστά και τη διαφορά που θα έχουν τα δύο πρώτα κόμματα αλλά και ο αριθμός των εδρών που θα έχει το κόμμα που θα σχηματίσει κυβέρνησης μιας και προβλέπεται μπόνους 40 εδρών εξαιτίας της ενισχυμένης αναλογικής με την οποία θα διεξαχθούν.

Τα βλέμματα όμως, θα στραφούν και στα ποσοστά των κομμάτων που «φλέρταραν» στις κάλπες της 21ης Μαΐου με την είσοδό τους στη Βουλή.

Το κόμμα «Νίκη» έφτασε κοντά στην πηγή αλλά δεν είπε νερό, λαμβάνοντας 2,92%  και 172.007 ψήφους.

Ακολούθησε το κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας» συγκεντρώνοντας 2,89% και 170.050 ψήφους ενώ το ΜέΡΑ25 ήταν λίγο πιο μακριά από το όριο του 3%, με 2,62%.

Μάλιστα όταν βγήκαν τα πρώτα exit poll, υπήρχε ένα θρίλερ καθώς και τα τρία αυτά κόμματα που τελικά έμειναν εκτός Βουλής, βρισκόντουσαν στο όριο εισόδου.

Το ερώτημα είναι πως θα κινηθούν οι ψηφοφόροι στον δεύτερο γύρο . Αν δηλαδή, ειδικά για τα δύο πρώτα, συνεχιστεί η δυναμική που εμφάνισαν στον πρώτο γύρο και καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή ή αν θα χάσουν δυνάμεις προς μεγαλύτερα κόμματα.

Το ΜέΡΑ25 έτσι και αλλιώς αποδοκιμάστηκε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αφού είδε να συρρικνώνονται τα ποσοστά του χάνοντας πάνω από 40.000 ψηφοφόρους.

Πού θα πάει το 16% των… λοιπών κομμάτων

Εκτός όμως από τα τρία κόμματα που βρέθηκαν κοντά στο να περάσουν το κατώφλι της εισόδου της Βουλής, υπάρχουν και αρκετά, ακόμη μικρότερα, με πολύ μικρότερα ποσοστά.

Δεν θα πρέπει ξεχνάμε ότι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής, έφτασε σε ποσοστό 16% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν μόλις στο 8,07%.

Άγνωστο είναι αν οι πολιτικοί σχηματισμοί με ποσοστά κάτω του 1% – που είναι αρκετοί – θα κρατήσουν τους ψηφοφόρους που τους εμπιστεύτηκαν ή κάποιοι από αυτούς θα αλλάξουν «στρατόπεδο».

Με λίστα ο δεύτερος γύρος των εκλογών

Μία λεπτομέρεια στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών, αφορά στο θέμα της σταυροδοσίας υποψηφίων, η οποία δεν θα υπάρχει καθώς η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με λίστα.

Ως εκ τούτου, οι ψηφοφόροι δεν θα χρειαστεί να…. σταυρώσουν κανέναν, και η μόνη τους υποχρέωση θα είναι να βάλουν στον φάκελο το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας τους και να το ρίξουν στην κάλπη.

Στα ψηφοδέλτια, η σειρά των ονομάτων με τους υποψήφιους βουλευτές καθορίζεται από τις ηγεσίες των κομμάτων.

Είθισται να ακολουθείται η σειρά βάσει των αποτελεσμάτων της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης (σ.σ στην προκειμένη περίπτωση αφορά τις κάλπες της 21ης Μαΐου) ωστόσο είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε αρχηγού κόμματος να προχωρήσει σε αλλαγές προκειμένου να εισέλθουν στη Βουλή υποψήφιοι δεν είχαν εκλεγεί στον προηγούμενο γύρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ