Προβληματισμός στην Τουρκία για τα ελληνικά εξοπλιστικά – «Πρέπει να καλύψουμε το κενό στην ισορροπία δυνάμεων»

Προβληματισμός στην Τουρκία για τα ελληνικά εξοπλιστικά – «Πρέπει να καλύψουμε το κενό στην ισορροπία δυνάμεων»

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

Προβληματισμό προκαλεί στην Άγκυρα, η είδηση ότι απομένει μια τυπική έγκριση, για να πάρει η Ελλάδα τα F-35, με αναλυτές να μιλούν για την ανάγκη η Τουρκία να καλύψει το κενό.

Διαβάστε επίσης: Κοινωνικός Τουρισμός: Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν σήμερα αίτηση – Οι δικαιούχοι

Τα τουρκικά ΜΜΕ, ασχολούνται με το θέμα αναφέροντας: «Νέα εξέλιξη στο ζήτημα των ελληνικών F-35;» – «Η Ελλάδα έτοιμη για τυπική έγκριση του Κογκρέσου και του Μπάιντεν για να πάρει και τα F-35». Σχολιάζουν δε ότι: «η Ελλάδα ήδη διαθέτει F-16 Block-70 και η Τουρκία θέλει να καλύψει το κενό στην ισορροπία των δυνάμεων».

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του Σκάι, τούρκοι αναλυτές σχολιάζουν: «Όλος ο σχεδιασμός της Άγκυρας ήταν για τα τα F-35 όμως τώρα συζητάμε για τα F-16», «Η Τουρκία προσπαθεί να καλύψει το κενό με την Ελλάδα που έχει εκσυγχρονισμένα και υψηλής τεχνολογίας μαχητικά».

«Να κλείσουμε το κενό»

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk Μετεχάν Ντεμίρ σχολίασε: «Η Τουρκία κατέθεσε αίτημα για 40 F-16 Βlock-70 όπως και για κιτ για τον εκσυγχρονισμό 79 μαχητικών F-16. σε επίπεδο Block-70. Aυτό έγινε στα πλαίσια του ‘σχεδίου γα επείγουσα δράση’ καθώς όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός της Αεροπορίας είχε γίνει με τα F-35.

Aπο τη στιγμή που δεν ήρθαν αυτά τα αεροσκάφη, αναθεωρήθηκαν τα σχέδια και άμεσα θέλει να εντάξει τα μαχητικά F-16 εντός του συστήματος. Η Τουρκία διαθέτει μεν μεγάλο στόχο των F-16 αλλά πολλά είναι παλιά μοντέλα όπως F-16 Block-30, 40,50 .Υπάρχουν και τα. Βlock 60 τα οποία παρήχθησαν για άλλη χώρα. Όμως η Ελλάδα ήδη διαθέτει πολλά F-16 Βlock-70.

Στα πλαίσια της ισορροπίας δυνάμεων ίσως η Tουρκία να είναι πιο αποτελεσματική, θέλει όμως να κλείσει το κενό που υπάρχει σε επίπεδο εκσυγχρονισμένων μαχητικών που διαθέτουν υψηλή τεχνολογία. Η Τουρκία διαθέτει περίπου 220 μαχητικά, αν έρθουν τα κιτ εκσυγχρονισμού, από αυτά τα 79 θα φτάσουν σε επίπεδο Block-70».

Η Τουρκία διαφημίζει το δικό της μαχητικό

Την ίδια στιγμή η Τουρκία διαφημίζει το δικό της μαχητικό που θα πετάξει το 2028 και το οποίο «είναι αντίστοιχο του F-35» όπως αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο πρόεδρος της αεροδιαστημικής εταιρείας TUSAS, Τεμέλ Κοτίλ ανέφερε: «Αυτό εδώ θα είναι ένα μαχητικό 5ης γενιάς. Έχει μια διαφορετική γεωμετρία… άλλος σχεδιασμός. Δεν έχει σχέση με το F-16 ή το Hurjet. O σχεδιασμός είναι διαφορετικός για να μην εντοπίζεται στα ραντάρ και να έχει χαμηλό ίχνος. Από εδώ αν μπουν τα ραδιοκύματα να μην υπάρχει η αντανάκλαση τους.Επίσης για να μην έχει ίχνος της καύσης των καυσίμων υπάρχει ένας ειδικός μηχανισμός. Δηλαδή αυτό εδώ είναι αντίστοιχο των F-35, των F-22, των J-20, SU-57 κι εμείς θα το εξελίσσουμε το αεροσκάφος και θα προσθέτουμε συστήματα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ