Τρεις περιοχές – βαρόμετρο για τις εκλογές

Τρεις περιοχές – βαρόμετρο για τις εκλογές

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καλούνται να διορθώσουν τις αστοχίες, να αυξήσουν τη συσπείρωση, να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να πετύχουν τον στόχο τους. Και σ’ αυτές τις περιοχές προβλέπεται εντατική δουλειά.

Η μια άλλαξε χέρια για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, η δεύτερη κρατάει το «κλειδί» για το ύψος του ποσοστού του πρώτου κόμματος και η τρίτη θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κρήτη, Κεντρική Μακεδονία και Αττική αναδεικνύουν από μια πτυχή της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης και έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ερχόμενη.

Εκεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν, για διαφορετικούς λόγους, να κρατήσουν και να ενισχύσουν τη συσπείρωσή τους, το ΠΑΣΟΚ θέλει να κάνει το επόμενο βήμα. Αν για τη ΝΔ στόχος είναι η αυτοδυναμία, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπορέσει να ανακόψει το ρεύμα που φάνηκε πως υπάρχει για το κόμμα σε «κάστρα» που τον διατήρησαν κόμμα εξουσίας το 2019.

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, βρέθηκε με έξι περιφέρειες που βγήκε δεύτερο κόμμα, κάποιες ακόμα που μπορεί να «γυρίσει» και μια «μαύρη τρύπα» στην Αττική, που μπορεί να καλύφθηκε εν μέρει, όμως παραμένει. Τα κόμματα καλούνται να διορθώσουν τις αστοχίες, να στρίψουν το τιμόνι, να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να πετύχουν τον στόχο τους. Και σ’ αυτές τις τρεις περιοχές προβλέπεται εντατική δουλειά.

Κρήτη: Αλλαξε πρώτη φορά χέρια

Υπό μια έννοια, η Κρήτη αντικατοπτρίζει τι συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Στο νησί όπου παραδοσιακά κυριαρχούν η Δημοκρατική Παράταξη και οι κεντροαριστερές δυνάμεις του πολιτικού φάσματος ήρθε η πρώτη έκπληξη των εκλογών – γιατί παρότι η ΝΔ μετρούσε τις τάσεις και ευελπιστούσε για θετικά αποτελέσματα σε όλο το νησί, κανείς (ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ) δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα βγει πρώτη και στους τέσσερις νομούς.

Στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι, η έκπληξη δεν αφορούσε μόνο την πρώτη θέση, αλλά και τη δεύτερη, καθώς το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλει από μία έδρα σε κάθε περιφέρεια. Στο Ηράκλειο η διαφορά μεταξύ του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ και του τρίτου ΠΑΣΟΚ ήταν μόλις κάτι παραπάνω από μία μονάδα, ενώ στα Χανιά η ΝΔ κέρδισε 7 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε  17 – από τις 31.644 ψήφους έφτασε στις 18.439.

Αν κάποιος γνωρίζει τη σημασία που έχει η Κρήτη σε μια εκλογική αναμέτρηση, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θυμάται τόσο την περίοδο που κυριαρχούσε όσο και την εκλογική του καθίζηση. Και αυτή η παράμετρος έπαιξε τον ρόλο της στην επιλογή Ανδρουλάκη να αφήσει την έδρα του Ηρακλείου στον Φρέντυ Παρασύρη, ώστε δύο εκλεγμένοι βουλευτές, μαζί με την Ελένη Βατσινά, να «τρέξουν» στον νομό για να τον «γυρίσουν» – ακόμα βέβαια και αν κάτι τέτοιο συμβεί, η εξασφάλιση τρίτης έδρας είναι σχεδόν απίθανη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ