Δημοσκοπήσεις: Οι συσπειρώσεις, τα ποσοστά των κομμάτων και η πιθανότητα για τρίτες κάλπες

Δημοσκοπήσεις: Οι συσπειρώσεις, τα ποσοστά των κομμάτων και η πιθανότητα για τρίτες κάλπες

Τις τελευταίες ώρες, είδαν το φως τρεις νέες δημοσκοπήσεις οι οποίες όλες συγκλίνουν σε τρία βασικά συμπεράσματα.

Στην τελική ευθεία έχουν μπει τα κόμματα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τους πολιτικούς αρχηγούς να ανεβάζουν ρυθμούς, θέτοντας τα διλήμματα ενόψει της νέα εκλογικής αναμέτρησης.

Τις τελευταίες ώρες, είδαν το φως τρεις νέες δημοσκοπήσεις οι οποίες όλες συγκλίνουν σε τρία βασικά συμπεράσματα.

Διαβάστε επίσης: Το «τρικ» του Μπαρτζώκα, η επιστροφή του γνωστού ΜακΚίσικ και ο συγκλονιστικός Σλούκας (vids)

Πρώτον, ότι παγιώνεται μία μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ η οποία φτάνει ή και ξεπερνά τις 20 ποσοστιαίες μονάδες, δεύτερον ότι αρκετοί ψηφοφόροι φαίνεται πως αλλάζουν επιλογή στις δεύτερες κάλπες και τρίτον ότι η νέα Βουλή θα αποτελείται, τουλάχιστον από επτά κόμματα.

Τα ποσοστά των κομμάτων

Αναφορικά με τη δυναμική των κομμάτων και τα ποσοστά τους, φαίνεται ότι οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι ελάχιστες.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, η Νέα Δημοκρατία κρατά της δυνάμεις της και κινείται πάνω από το 40%, λαμβάνοντας συγκεκριμένα 40,3% (40,8%) στις εκλογές του Μαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει νέα υποχώρηση των ποσοστών του, φτάνοντας στο 19.2% από 20,1% στις εκλογές ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 11,1%, ελαφρά χαμηλότερο από το ποσοστό των εκλογών ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,7%.

Με 5% είναι η Ελληνική Λύση, πάνω και από το ποσοστό που πήρε τον Μάιο ενώ χάνει την 5η θέση από την Πλεύση Ελευθερίας που βρίσκεται στο 5,5%, διπλασιάζοντας το ποσοστό (2,9%) που πήρε την 21η Μαίου.

Το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο δείχνουν να παίρνουν τόσο το κόμμα ΝΙΚΗ με ποσοστό 3.,3% όσο και το ΜέΡΑ 25 επίσης με 3,3%. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία, τότε θα μιλάμε για πιθανότητα οκτακομματικής Βουλής.

Αντίστοιχη η εικόνα και στη δημοσκόπηση της MARC για τον Ant1 όπου η διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 20,3%. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει 38,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18,2%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,3%, το ΚΚΕ με 6,7%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,8%, έπονται Ελληνική Λύση με 3,7% και η Νίκη με 3%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 21 μονάδες. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ λαμβάνει 39%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,5% και το ΚΚΕ 6,5%. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 4%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και η ΝΙΚΗ με 3,5%. 

Πόσοι θα αλλάξουν επιλογή στις δεύτερες κάλπες

Όσον αφορά στις… διαθέσεις με τις οποίες οι πολίτες θα πάνε στην κάλπη, το 73% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης της Pulse σκέφτεται να ψηφίσει το ίδιο κόμμα που ψήφισε στις 21 Μαΐου, το 14% να ψηφίσει άλλο κόμμα, ίσως δεν ψηφίσω λέει το 3%, ενώ δεν ξέρω σίγουρα/ δεν απαντώ λέει το 10%.

Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis,  βλέπουμε τη ΝΔ να παραμένει σε υψηλά επίπεδα με 92% και οι μετακινήσεις να είναι 2% προς ΠΑΣΟΚ και από 1% σε Πλεύση Ελευθερίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 86% έχει ανέβει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ,  που όμως έχει διαρροές 4% προς την Πλεύση Ελευθερίας, 3% προς το ΠΑΣΟΚ, 2% προς το ΜέΡΑ25 και 1% προς το ΚΚΕ.

Στο 81% είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας πέσει 5 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση. Εχει μεγάλες απώλειες προς τη ΝΔ με 9%, προς τον ΣΥΡΙΖΑ με 5% και προς το ΜέΡΑ 25 με 3%.

Πόσοι «βλέπουν» τρίτες κάλπες

Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με τη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 59%, δηλαδή έξι στους 10 Ελληνες πιστεύουν ότι από τις εκλογές θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, το 22% μιλά για κυβέρνηση συνεργασίας και το 15% ότι θα πάμε σε τρίτες εκλογές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ