Ναυάγιο στην Πύλο: Ανατροπή από BBC – Το πλοίο ήταν ακινητοποιημένο για ώρες

Ναυάγιο στην Πύλο: Ανατροπή από BBC – Το πλοίο ήταν ακινητοποιημένο για ώρες

Με ανάλυση της κίνησης παραπλέοντων πλοίων το BBC φέρνει στο φως νέα στοιχεία που εκθέτουν τις λιμενικές αρχές

Η ανάλυση της κίνησης των πλοίων στην περιοχή του ναυαγίου δείχνει ότι το υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος ήταν ακινητοποιημένο για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί.

Αυτά τα νέα δεδομένα φέρνει στο φως το BBC, που αν επιβεβαιωθούν ανατρέπουν τα όσα έχουν πει οι λιμενικές Αρχές, καθώς για αυτό το πολύωρο διάστημα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ακτοφυλακής το πλοίο κινούνταν κανονικά προς την Ιταλία και δεν χρειαζόταν διάσωση.

Διαβάστε επίσης: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο «10»: «Ξέρω καλά που βρίσκομαι και τι εκπροσωπώ – Ακόμα καλύτερα του χρόνου»

Χαρακτηριστικό της τελείως διαφορετική εκδοχής που παρουσιάζει το Λιμενικό είναι ότι αναφέρει στο επίσημο χρονολόγιο που έδωσε για την επιχείρηση πριν από το ναυάγιο ότι το σκάφος των προσφύγων παθαίνει μηχανική βλάβη και ακινητοποιείται στις 01:40, δηλαδή μόλις 40 λεπτά πριν από το ναυάγιο.

Σύμφωνα μάλιστα με το βρετανικό μέσο οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμα απαντήσει στο BBC για τα νέα στοιχεία.

«Χρησιμοποιήσαμε βίντεο και φωτογραφίες που πιστοποιήθηκαν από το BBC Verify, καθώς και αναφορές της δικαστικής έρευνας και τα ημερολόγια των παραπλέοντων σκαφών, για να αναλύσουμε την κίνηση των πλοίων στην περιοχή τις επίμαχες ώρες μετά τον εντοπισμό του σκάφους από το Λιμενικό», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζει το BBC και βασίζονται μεταξύ άλλων στην ανάλυση της κίνησης των πλοίων που παρέχει η πλατφόρμα Marrine Traffic (πλατφόρμα θαλάσσιων αναλύσεων και παρακολούθησης της κίνησης της ναυσιπλοΐας), φαίνεται ότι υπάρχει έντονη δραστηριότητα στο σημείο που αργότερα βυθίστηκε το σκάφος.

«Τα δεδομένα δείχνουν πολύωρη δραστηριότητα επικεντρωμένη σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή όπου αργότερα βυθίστηκε το σκάφος των προσφύγων, γεννώντας νέες αμφιβολίες τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε προβλήματα με την πλοήγησή του», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.

Το αλιευτικό σκάφος δεν διέθετε ανιχνευτή και έτσι δεν εμφανίζεται στον χάρτη. Ούτε τα σκάφη της ακτοφυλακής και τα στρατιωτικά σκάφη, τα οποία δεν χρειάζεται να εμφανίζουν τη θέση τους.

Το χρονοδιάγραμμα που έδωσε το Λιμενικό αμφισβητείται, αναφέρει το BBC .

Τι κατέγραψε το BBC και τι ανέφερε το Λιμενικό

«Η Frontex, η συνοριακή δύναμη της ΕΕ, αναφέρει ότι εντόπισε για πρώτη φορά το σκάφος με τους μετανάστες γύρω στις 08:00 ώρα Ελλάδας την Τρίτη και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές.

Το Alarm Phone, μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη θάλασσα, αναφέρει ότι έλαβε μια κλήση στις 12:17 GMT που έλεγε ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο.

Η ηλεκτρονική κινούμενη εικόνα των δεδομένων εντοπισμού που παρείχε η MarineTraffic δείχνει ένα πλοίο με το όνομα Lucky Sailor να στρέφεται απότομα βόρεια στις 15:00 GMT.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Lucky Sailor που έδωσε στο BBC ο ιδιοκτήτης του, επιβεβαιώνεται ότι του είχε ζητηθεί από την ακτοφυλακή να πλησιάσει τη βάρκα των μεταναστών και να δώσει φαγητό και νερό.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 15:35 GMT, το ελικόπτερο της ακτοφυλακής εντόπισε τη βάρκα των μεταναστών. Οι αρχές συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε σταθερή πορεία.

Ο χάρτης των πλοίων – Με το κίτρινο σημάδι το αλιευτικό

Η κίνηση των πλοίων στην περιοχή όπου τελικά βυθίστηκε το πλοίο (με κίτρινο χρώμα) υποδηλώνει ότι βρισκόταν σε ακινησία ώρες πριν από το ναυάγιο.

Δυόμισι ώρες αργότερα, γύρω στις 18:00 GMT, ένα άλλο σκάφος, το Faithful Warrior, ταξίδεψε στην ίδια περιοχή και έδωσε επίσης προμήθειες στο σκάφος.

Οι ιδιοκτήτες του Faithful Warrior παρέπεμψαν το βρετανικό μέσο στις ανακριτικές αρχές.

Το BBC Verify το έλεγξε και διαπίστωσε ότι το πλοίο – το οποίο δεν κινείται στο βίντεο – ταιριάζει με το σχήμα του αλιευτικού σκάφους των προσφύγων που φαίνεται σε φωτογραφίες και οι καιρικές συνθήκες ταιριάζουν με αυτές που αναφέρθηκαν εκείνη την εποχή.

Όλη η δραστηριότητα των πλοίων των τελευταίων επτά ωρών ήταν εστιασμένη γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το αλιευτικό είχε μετακινηθεί ελάχιστα, λίγα ναυτικά μίλια, γεγονός αναμενόμενο για ένα σταματημένο σκάφος που μετακινείται από τον άνεμο και τα κύματα στο μέσο της θάλασσας.

Όπως επίσης και οι κινήσεις των επιβατών που βρίσκονταν στο σκάφος θα έπαιζαν ρόλο στην όποια κίνησή του.

Όταν το σκάφος βυθίζεται παρατηρείται μία φρενήρης κίνηση παραπλέοντων σκαφών στο σημείο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ