Απόσυρση ΗΠΑ από το Αφγανιστάν: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κριτικάρει τη διαχείριση από την Ουάσινγκτον

Απόσυρση ΗΠΑ από το Αφγανιστάν: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κριτικάρει τη διαχείριση από την Ουάσινγκτον

Πού στηρίζεται η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ χειρίστηκε την απόσυρση από το Αφγανιστάν το 2021, κάνοντας λόγο για απουσία σαφήνειας στις εντολές, ενώ εκτίμησε ότι οι αποφάσεις του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρουν τα στρατεύματα «είχαν σοβαρές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα» της αφγανικής κυβέρνησης.

Η έκθεση, που ολοκληρώθηκε πριν περισσότερο από έναν χρόνο, αλλά δημοσιεύθηκε μόλις χθες Παρασκευή, ζητεί να γίνουν μεταρρυθμίσεις, κυρίως να ορίζεται ένας μόνο υπεύθυνος σε μελλοντικές κρίσεις, και να διαχωριστεί ο σχεδιασμός έκτακτων μέτρων από πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε ζητήσει τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας μετά τις σκηνές χάους στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, τον Αύγουστο του 2021, όταν ο αμερικανικός στρατός οργάνωσε μια επιχείρηση μαζικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν.

«Μεγάλες προκλήσεις»

Η έκθεση χαιρετίζει την επιτυχημένη τεράστια αεροπορική γέφυρα, χάρη στην οποία απομακρύνθηκαν από την εμπόλεμη χώρα 125.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 6.000 Αμερικανοί πολίτες.

Αλλά επισημαίνει ότι για να έρθει σε πέρας αυτή η επιχείρηση χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν «μεγάλες προκλήσεις» εξαιτίας του γεγονότος ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν «δεν έλαβαν ξεκάθαρες αποφάσεις».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ