Βίλνιους: Η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο – Σαφής αναφορά στη Συνθήκη του Μοντρέ στο κοινό ανακοινωθέν

Βίλνιους: Η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο – Σαφής αναφορά στη Συνθήκη του Μοντρέ στο κοινό ανακοινωθέν

Ομόφωνα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης της Ουκρανίας, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας.

Ουδεμία έκπληξη προκάλεσε το κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ για το καυτό ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας, αφού τόνισε ότι το μέλλον της χώρας θα είναι μέσα στη Συμμαχία, αλλά όχι πριν τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Η απουσία χρονοδιαγράμματος γι’ αυτή την ένταξη δυσαρέστησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ήλπιζε σε κάτι παραπάνω.

Διαβάστε επίσης: Ο Παλομίνο που «ταιριάζει γάντι», η μάχη με τον… Ρανιέρι, ο ρόλος του Ντιέγκο Μαρτίνεθ και ο… ελεύθερος Μπάρτρα (vids)

Συγκεκριμένα σαφής αναφορά στη Συνθήκη του Μοντρέ γίνεται στο κοινό ανακοινωθέν της Συμμαχίας, τα μέλη της οποίας συναντήθηκαν για πρώτη μέρα σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η σημασία της Μαύρης Θάλασσας
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία. Αυτό τονίζεται περαιτέρω από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Υπογραμμίζουμε τη συνεχή υποστήριξή μας στις περιφερειακές προσπάθειες των Συμμάχων που αποσκοπούν στη διατήρηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης, όπως προσήκει, μέσω της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936».

«Θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε περαιτέρω τις εξελίξεις στην περιοχή και θα ενισχύσουμε την επίγνωσή μας για την κατάσταση, με ιδιαίτερη έμφαση στις απειλές για την ασφάλειά μας και τις πιθανές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή, ανάλογα με την περίπτωση», καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Απέναντι στους υποστηρικτές μιας πιο γοργής ένταξης πυ λένε ότι τα κράτη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας αποδεικνύουν ότι μόνο μέσα στη Συμμαχία η Ουκρανία θα είναι πραγματικά ασφαλής, επικράτησαν οι πολέμιοι της που επιχειρηματολογούν εξαρχής ότι μια τέτοια εξέλιξη εν καιρώ πολέμου θα δέσμευε αυτοστιγμεί το ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί το νέο εταίρο απέναντι στη Ρωσία.

Διαδικασία ενός βήματος

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ένα πολυετές πρόγραμμα υποστήριξης, προκειμένου η Ουκρανία να μεταβεί στα πρότυπα εκπαίδευσης του Οργανισμού. Εξήγησε επίσης πως θα δημιουργηθεί ένα νέο συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, όπου οι δύο πλευρές θα «συναντώνται ως ίσοι», αρχής γενομένης  της αυριανής συνάντησης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως είναι διαδικασία «ενός βήματος» αντί για «δύο βημάτων», τονίζοντας πως είναι ένα «ισχυρό πακέτο για την Ουκρανία και ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για την εισδοχή στο ΝΑΤΟ».

Δυσαρεστημένο το Κίεβο

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της συμμαχίας […] Για τη Ρωσία, αυτό αποτελεί κίνητρο ώστε να συνεχίσει τις τρομοκρατικές της επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές και παράλογο» το ότι «δεν ορίζεται χρονοδιάγραμμα ούτε για την πρόσκληση ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας».

Απαντώντας στο παραπάνω ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είπε τα εξής: «Αν δείτε όλες τις διαδικασίες εισόδου στο ΝΑΤΟ, δεν βασίζονται σε χρονοδιαγράμματα, αλλά σε προϋποθέσεις, όπως πάντα. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη «πρόσκληση»».

Τροχοπέδη ο πόλεμος

Να σημειωθεί ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία υπογραμμίζουν ότι και στην περίπτωση της Ουκρανίας θα πρέπει να ακολουθηθεί η επίσημη – τεχνική – διαδικασία ένταξης, ενώ άλλα κράτη όπως η Πολωνία και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι η «πρόσκληση» για ένταξη της Ουκρανίας θα είναι επί της ουσίας μια πολιτική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ είχε αναφέρει ήδη από το 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του χωρίς όμως να δοθεί κανένα σχετικό χρονοδιάγραμμα. Ομόφωνα, ωστόσο, όλα τα μέλη της Συμμαχίας συμφωνούν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο ο τρέχων πόλεμος είναι σε εξέλιξη.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ