Επιμένει ο καύσωνας: Με 44άρια η ερχόμενη βδομάδα – Ποιες περιοχές θα «καούν»

Επιμένει ο καύσωνας: Με 44άρια η ερχόμενη βδομάδα – Ποιες περιοχές θα «καούν»

«Καμίνι» η χώρα - Δεν υποχωρεί ο καύσωνας

«Βράζει» η χώρα με τον υδράργυρο στις περισσότερες περιοχές να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η κατάσταση δεν αναμένεται να καλυτερεύσει σύντομα, με τον καύσωνα να επιμένει.

Η απόλυτα μέγιστη τιμή θερμοκρασίας εδάφους καταγράφηκε στις 11:48 το πρωί της Παρασκευής στη Λάρισα και ήταν 58 βαθμοί Κελσίου.

Διαβάστε επίσης: Πλάνο-κόλαση στον ΣΚΑΪ – Η εντυπωσιακή ναυαγοσώστρια… τρέλανε τον κάμεραμάν με το μαγιό της! (vid)

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, ο καύσωνας «Κλέων» εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους σε διάρκεια καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών καθώς, με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, θα συμπληρώσουμε έως και 13 ημέρες πολύ υψηλών θερμοκρασιών μέχρι να υπάρξει μια πραγματική υποχώρηση στα θερμόμετρα.

Ήδη στις 11:30 το πρωί οι σταθμοί της ΕΜΥ είχαν μετρήσει έως 41 βαθμούς Κελσίου στο Ελαφονήσι στην Κρήτη και 39 βαθμούς Κελσίου στην Καλλιθέα, στο Χαροκόπειο.

Έρχεται νέα θερμική έξαρση

Η ΕΜΥ εξέδωσε ακόμα ένα έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στο οποίο αναφέρει ότι από την Κυριακή (16-07-2023) έως και την Τετάρτη (19-07-2023) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια και οι Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Την Πέμπτη (20-7-2023) ωστόσο οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και σε καθημερινή βάση θα γίνεται τοπική και χρονική επικαιροποίηση των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν καθώς και των περιοχών που θα επηρεαστούν.

Επιμένουν τα 40άρια

Σύμφωνα με ανάρτηση τον προγνώστη καιρού Σάκη Αρναούτογλου, τα θερμόμετρα θα δείξουν κατά μέσο όρο 37-39 βαθμούς Κελσίου από αύριο, Κυριακή μέχρι την Τετάρτη, καθώς από Πέμπτη αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας σε επίπεδα άνω των 40 βαθμών Κελσίου μέχρι και την Δευτέρα 24 Ιουλίου.

Στο μετεώγραμμα που ανήρτησε ο κ. Αρναούτογλου φαίνεται ότι το νέο κύμα καύσωνα θα ξεκινήσει με 40 βαθμούς Κελσίου την προσεχή Πέμπτη και στη συνέχεια θα ανέβει έτι περαιτέρω, με αποκορύφωμα το Σάββατο 22 Ιουλίου οπότε η γενική πρόγνωση κάνει λόγο για θερμοκρασίες έως 44 βαθμούς Κελσίου.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σε κλειστούς κάμπους η θερμοκρασία – σύμφωνα με την ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου – να φτάσει έως και τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Πάνω από 42 βαθμούς Κελσίου σε 14 περιοχές

Σήμερα, Παρασκευή, ο καύσωνας «Κλέων» ανέβασε τη θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Μάλιστα, σε 14 από αυτές, το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Θήβα, όπου έφτασε τους 44,2 βαθμούς Κελσίου. Στη Λιβαδειά το θερμόμετρο έδειξε 43 βαθμούς και στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας 42,9 βαθμούς Κελσίου. Καύσωνας «Κλέων»: Στους 58°C η θερμοκρασία εδάφους σήμερα- Η πρόγνωση για το Σάββατο

Ένας από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών

Ο Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, έκανε λόγο για «μια μικρή κάμψη των πολύ υψηλών θερμοκρασιών το επόμενο τετραήμερο. Θα είναι όμως ζέστη μέχρι και την Τρίτη – Τετάρτη με θερμοκρασίες που θα είναι μέγιστες κοντά στους 39 με 40 βαθμούς σε αρκετές περιοχές με θερμοκρασίες καύσωνα, σε συνδυασμό μάλιστα και με πολύ ενισχυμένο μελτέμι κυρίως από την Κυριακή. Κυριακή και Δευτέρα θα έχουμε πολύ ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο και επομένως και στα ανατολικά τμήματα της χώρας. Και αυτό ανεβάζει πάρα πολύ τον κίνδυνο πυρκαγιάς το επόμενο τριήμερο, δεδομένου ότι έχουν ξεραθεί και τα πάντα στα δάση από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε τις τελευταίες ημέρες».

Ο κ. Λαγουβάρδος προειδοποίησε για νέα άνοδο της θερμοκρασίαςαπό Πέμπτη λέγοντας ότι «φαίνεται από την Πέμπτη και μετά θα έχουμε εκ νέου άνοδο θερμοκρασίας. Είναι λίγο νωρίς για αυτό λέω μεγάλη πιθανότητα αλλά να το τονίσω ότι από την Πέμπτη και μετά και μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε εκ νέου πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή θα ξαναδούμε θερμοκρασίες πάνω από 42 43 βαθμούς».

58 βαθμούς η θερμοκρασία στο έδαφος

Θερμοκρασίες εδάφους άνω των 50 βαθμών Κελσίου καταγράφηκαν το πρωί της Παρασκευής, εξαιτίας του καύσωνα «Κλέων», ενώ ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι η κατάσταση και αύριο.

Η απόλυτα μέγιστη τιμή θερμοκρασίας εδάφους- με το ειδικό όργανο μέτρησης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel 3- καταγράφηκε στις 11:48 το πρωί της Παρασκευής στη Λάρισα και ήταν 58 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Meteo για την εξέλιξη του καύσωνα «Κλέων».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Meteo κατέγραφαν θερμοκρασία αέρα που πλησίαζε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Κάτι που σημαίνει πως το απόγευμα της Παρασκευής- όταν τα θερμόμετρα «έπιασαν» τις μέγιστες θερμοκρασίες αέρα- οι αντίστοιχες τιμές εδάφους είναι πολύ πιθανό να ήταν σημαντικά υψηλότερες από τους 58 βαθμούς Κελσίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ