Και η ΕΥΠ στις έρευνες για τα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο

Και η ΕΥΠ στις έρευνες για τα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο

Διαβαθμισμένη έρευνα της Κατεχάκη για τις πρώτες εστίες της καταστροφής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στη Ρόδο για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς με τη συνδρομή και κλιμακίου της ΕΥΠ που βρίσκεται στο νησί των Δωδεκανήσων. Στο πλαίσιο της έρευνας συλλέγονται μαρτυρίες και στοιχεία για να εξακριβωθεί πώς ξεκίνησε η φωτιά και ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν.

Την ίδια στιγμή μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση έθεσε χθες το πρωί σε συναγερμό την Πυροσβεστική ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αρκετά σπίτια.

Και χθες επιχείρησαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις ανάμεσά τους και 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 2 από Τουρκία και 1 από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων 3 από Αίγυπτο και 2 για τον συντονισμό τους. Χθες ώρες αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι στο χωριό Μαλώνα με τους κατοίκους να δίνουν μάχη με τις φλόγες μαζί με τους πυροσβέστες. Στόχος τους να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να μην απειληθούν σπίτια.

Από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 είχε δοθεί οδηγία για εκκένωση των περιοχών Μάσαρη και Μαλώνα και ζητούσαν από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς Αρχάγγελο, ενώ νωρίτερα σε ένα άλλο μήνυμα ζητούνταν από τους κατοίκους στις περιοχές Γεννάδι και Βατί να εκκενώσουν προς το Κιοτάρι.

Οι πυροσβέστες στη Ρόδο είχαν να αντιμετωπίσουν και χθες τουλάχιστον τρία ενεργά μέτωπα αλλά και αρκετές αναζωπυρώσεις χωρίς να έχουν «σύμμαχο» τις καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι που έφταναν τα επτά μποφόρ.

Ενας αστυνομικός και ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου καθώς τραυματίστηκαν. Ειδικότερα ο αστυνομικός τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην εκκένωση περιοχών έπεσε με τη μοτοσικλέτα του σε καλώδιο κολώνας της ΔΕΗ, που είχε πέσει ενώ  ο πυροσβέστης αντιμετώπισε έντονα αναπνευστικά προβλήματα στη διάρκεια της κατάσβεσης. Θύματα της πυρκαγιάς ωστόσο είναι και αρκετά από τα ελάφια του νησιού που διαβιούσαν στα δάση στα οποία εκδηλώθηκε η φωτιά.

Οι τουρίστες

Παράλληλα συνεχίστηκε και χθες η διαδικασία αναχώρησης τουριστών με πτήσεις τσάρτερ προς τη  Βρετανία. Περίπου 7.000-10.000 Βρετανοί βρίσκονται στη Ρόδο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης. Επίσης με σύσταση που εξέδωσε χθες η ολλανδική κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες της για κινδύνους αν ταξιδέψουν στη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Εύβοια, εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με το Reuters, το ολλανδικό ΥΠΕΞ κατέταξε σε «κίτρινο» από «πράσινο» τη σχετική προειδοποίηση για αυτά τα τρία ελληνικά νησιά.

Μάχες σε Εύβοια-Κέρκυρα

Στη νότια Εύβοια η φωτιά που ξέσπασε κοντά στον οικισμό Πλατανιστός πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων ενώ δόθηκε εντολή να εκκενωθούν αρχικά οι περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός, Καστρί και Πλατύς Γιαλός ενώ χθες νωρίς το απόγευμα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Αγιοι.

Στην Κέρκυρα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Λούτσες έλαβε μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας οικισμούς στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού ενώ με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2.466 πολίτες.

Οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί που είχε εκδηλωθεί η φωτιά.

Επίσης σταδιακά χθες επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους περίπου δυο χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι. Με την εξέλιξη της πυρκαγιάς ασχολήθηκαν βρετανικά ΜΜΕ καθώς δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί επιλέγουν την Κέρκυρα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ κάποιοι έχουν αγοράσει και σπίτια στις συγκεκριμένες περιοχές.

Χθες ξέσπασαν επίσης φωτιές στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας και στα Αργυράικα Πηλίου. Eν τω μεταξύ συνελήφθησαν από ανακριτικούς Υπαλλήλους της Π.Υ. Αργοστολίου, δύο άνδρες ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε χαμηλή βλάστηση εντός οικοπεδικού χώρου στον οικισμό  Χελμάτα του Δήμου Αργοστολίου.

Επίσης συνελήφθη από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγαλόπολης, ένας άνδρας που έβαλε φωτιά σε υπολείμματα καλλιεργειών.

Στο μεταξύ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε χθες πως εκτός από την επικείμενη αύξηση προστίμων, διπλασιάζει τη δύναμη σε προσωπικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, στην προσπάθεια να παταχθούν τα φαινόμενα ανομίας και οι προκλήσεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ