Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μάχη σε τρία μέτωπα – Προβληματίζουν άνεμοι και αναζωπυρώσεις

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μάχη σε τρία μέτωπα – Προβληματίζουν άνεμοι και αναζωπυρώσεις

Αναφορές και για καμένα σπίτια στο χωριό Δωρικό.

Για δεύτερο 24ωρο δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Οι πυροσβέστες εστιάζουν στα τρία κύρια μέτωπα που βρίσκονται μεταξύ Μαΐστρου και Αμφιτρίτης, καθώς η φωτιά έχει φθάσει στα 200 μέτρα από την Αμφιτρίτη, αλλά αυτό βόρεια της Αλεξανδρούπολης, προς τη Νίψα, που βρίσκεται κοντά σε σπίτια.

Το δύσκολο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ενημερώση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην περιοχή επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Σε εξέλιξη τα μέτωπα

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε τρία κύρια μέτωπα, με το πιο μεγάλο νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δορίσκο.

Το μέτωπο αυτό κινείται, ανάμεσα στο Λουτρό, το Μοναστηράκι και το Δορίσκο και έχει μεγάλη φλόγα και πολύ καπνό, λόγω του ότι καίει δάσος, ενώ πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη της κατάσταση.

Το μέτωπο, όμως που απασχολούσε νωρίτερα τους επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι αυτό που κινείται σε αγροτικές περιοχές ανάμεσα στα χωριά Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Απαλός, βορείως του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς την πλευρά της πόλης, για αυτό και εκδόθηκε επίσης 112 για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, να μείνουν με κλειστά πόρτες και παράθυρα λόγω του καπνού.

Όπως αναφέρεται από το Αρχηγείο του Π.Σ. το μέτωπο αυτό φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμο, καθώς έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του Μαΐστρου, με βαριά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας, έχει δημιουργηθεί φραγμός από ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ έκαναν συνεχώς ρίψεις τα περισσότερα εναέρια μέσα.

Το τρίτο μέτωπο είναι προς την πλευρά του Δωρικού, όπου υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση, που έγινε αιτία νια διακοπεί και πάλι από την Αστυνομία η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης και στον οικισμό της Νίψας, το οποίο λόγω θέσης τους προβληματίζει αρκετά ενόψει της νύχτας. Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει τον οικισμό, ενώ οι δρόμοι που οδηγούν στο χωριό είναι κλειστοί. Εκτός από τους ισχυρούς ανέμους, το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύουν και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις που σημειώνονται.

«Υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε Νίψα και Δωρικό, υπάρχει υψηλό θερμικό φορτίο… Η φορά του ανέμου διαρκώς μεταβάλλεται» επισήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, με πολλές εστίες.

Ο κ. Πέτροβιτς δήλωσε ότι υπάρχουν δυνατοί άνεμοι 6 με 7 Μποφόρ, ενίοτε και ριπές 8 Μποφόρ, και είναι δύσκολο να ελέγξεις τα μέτωπα, κάτι που προβληματίζει τις Αρχές.

Σύμφωνα με το MEGA, στις 18:00 το απόγευμα η φωτιά εισέβαλε στις αυλές των πρώτων σπιτιών του χωριού Δωρικό, ωστόσο κάτοικοι και πυροσβέστες έκαναν τιτάνιες προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά κι ευτυχώς δεν κάηκαν σπίτια.

Μέχρι στιγμής, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων περιοχών έχουν γίνει στάχτη από τη μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έχουν καεί σπίτια στο Αετοχώρι και στα Πεύκα.

Μάλιστα στο Αετοχώρι κάηκε ολοσχερώς η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η εικόνα από το εσωτερικό του ναού συγκλονίζει καθώς δεν παρέμεινε τίποτα όρθιο στην εκκλησία παρά μόνο ο σιδερένιος σταυρός στη στέγη του ναού.

Εκκενώθηκαν άλλοι τέσσερις οικισμοί

Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά έχουν εκδοθεί από χθες συνολικά εννέα μηνύματα από το 112 εκ των οποίων τα τέσσερα σήμερα. Το πρώτο στις 12:40 για την ενημέρωση των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης για την προστασία τους από τους αναδυόμενους καπνούς, το δεύτερο στις 13:43 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Μοναστήρι και Δορίσκος προς Φέρρες, το τρίτο στις 13:55 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρου προς Αλεξανδρούπολη και το τέταρτο στις 15:25 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άβαντος προς Αλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή των Αρχών έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα του Σαββάτου τα χωριά Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Πεύκα, Αετοχώρι και Άνθεια.

Δείτε πού βρίσκονται τα πέντε χωριά

Τρεις πυροσβέστες στο Νοσοκομείο

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχουν διακομιστεί τρεις πυροσβέστες που επιχειρούσαν στη φωτιά. Ένας πυροσβέστης διακομίστηκε λιπόθυμος από την περιοχή Νίψα, ένας πυροσβέστης με πιθανό κάταγμα κάτω άκρου από την περιοχή Αγνάντια και ένας εγκαυματίας πυροσβέστης από τη βάση του ΠΣ Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είχε ήδη μεταφερθεί από συναδέλφους του.

Συγκλονιστικές εικόνες από την απεγνωσμένη προσπάθεια ενός κτηνοτρόφου να σώσει τα ζώα του

Στην περιοχή Λάκα ο απεσταλμένος του MEGA, Θεολόγος Ηλιού και ο εικονολήπτης Άγγελος Μισιρλής καταγράφουν την απεγνωσμένη προσπάθεια ενός κτηνοτρόφου να σώσει τα ζώα του με έναν κουβά στο χέρι.

Η φωτιά είναι ασταμάτητη και πλέον πλησιάζει στα προάστια της Αλεξανδρούπολης.

«Έφτασε στην πόλη, πού θα φτάσει, θα φτάσει στη Σαμοθράκη για να σβήσει η φωτιά; Πού δουλεύει αυτή η κοινωνία; Πού δουλεύει η νομαρχία; Πού είναι η Περιφέρεια που είναι όλα αυτά; Με τον κουβά να σβήσουμε φωτιά».

Οι φλόγες «γλύφουν» κυριολεκτικά ένα μαντρί στην περιοχή ήρθε πριν από λίγο η πυροσβεστική και τώρα προσπαθούν να σώσουνε τα ζώα που είναι μέσα και τους ιδιοκτήτες, ενώ την ίδια ώρα οι άνεμοι είναι πάρα πολύ ισχυροί και δυσκολεύουν το έργο τους.

Τα περισσότερα ζώα γλύτωσαν κάποια όμως δεν πρόλαβαν να τα απομακρύνουν.

Ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης:

Πλέον επιχειρούν :

  • 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι  τεσσάρων,
  • 2  πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και
  • 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK)

ενώ στο έδαφος προστέθηκαν αλλοι 2 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Εξακολουθούν να συνδράμουν:

  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου  ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσεως.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτών και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης Copernicus δημοσίευσε μια πρώτη δορυφορική εικόνα που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

«Οι κόκκινες περιοχές είναι οι καμένες περιοχές και τα ροζ στίγματα ενεργά σημεία πυρκαγιάς», σημειώνει η Prometheus Team στην ανάρτησή της στο Twitter.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ