Μητσοτάκης – Ερντογάν: Από τις απειλές στις συναντήσεις

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Από τις απειλές στις συναντήσεις

Τι θα συζητήσουν Γεραπετρίτης - Φιντάν στην Άγκυρα

Προπαρασκευαστικό χαρακτήρα θα έχει η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου. Σε μία περίοδο που οι απειλές και οι εντάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία έχουν δώσει την θέση τους σε διαδοχικές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την αρχή να γίνεται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, όπου ο πρωθυπουργός και ο τούρκος πρόεδρος είχαν την πρώτη τους συνάντηση μετά από μία περίοδο ακραίας ρητορικής έντασης.

Μορατόριουμ

Οι δύο συμφώνησαν τότε σε επανεκκίνηση του διαλόγου και στη διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, με την Τουρκία να βάζει στον πάγο τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις, σε ένα άτυπο μορατόριουμ που δείχνει να τηρείται αυστηρά. Με την ευθύνη του διαλόγου να βαραίνει Γεραπετρίτη και Φιντάν.

Στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα στόχος είναι να καταρτιστεί η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν με τα ραντεβού των δύο ηγετών να τείνουν να γίνουν «ρουτίνα», όσο μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος έτσι μία συνάντηση έλληνα πρωθυπουργού και τούρκου προέδρου.

Πρώτα εμπιστοσύνη και μετά Χάγη

Η επιδίωξη της Αθήνας είναι το χτίσιμο της εμπιστοσύνης και όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές η όποια συζήτηση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ακόμα πολύ μακρινή.

Το «ένα βήμα τη φορά» παραμένει ο «οδικός χάρτης» για το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και για το υπουργείο Εξωτερικών όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με Αθήνα και Άγκυρα να αναζητούν κατ΄αρχήν τρόπους επιστροφής σε μία κανονικότητα που θα επιτρέψει να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ