Τα 3 δισ. αγγίζουν οι ρυθμίσεις δανείων

Τα 3 δισ. αγγίζουν οι ρυθμίσεις δανείων

Οι περισσότεροι που χρωστούν είναι επιτηδευματίες και τα πιο πολλά χρέη είναι προς τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία

Τα 3 δισ. ευρώ φτάνουν τα ρυθμισμένα δάνεια έως τον Αύγουστο, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, με τον αριθμό να πλησιάζει τις 8.000.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον των δανειοληπτών που έχουν δάνειο σε καθυστέρηση και σπεύδουν για να βάλουν σε δόσεις τα χρέη.

Εκτιμάται ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, όπως επίσης και για χρέη που αφορούν το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το ύψος των αρχικών οφειλών που ρυθμίστηκαν είναι στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον Ιούλιο. Αυτός ο αριθμός καταγράφεται παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες για την αξιολόγηση της προτεινόμενης ρύθμισης από πλευράς οφειλέτη ήταν τον Αύγουστο σε αναστολή, βάσει του νόμου. Από το υπουργείο αναφέρουν ότι αποτελεί στοιχείο το οποίο συνδυαστικά με τα στατιστικά των τελευταίων τεσσάρων μηνών αντανακλά την ικανοποιητική πορεία του εν λόγω εργαλείου.

Χαρακτηριστικά, τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν 691 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 322 εκατ. ευρώ αρχικών οφειλών. Το ποσό είναι μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο δείκτη του μηνός Ιουλίου (όπου έγιναν 931 ρυθμίσεις), συντηρώντας έτσι σε σταθερά υψηλό επίπεδο (άνω των 290 εκατ. ευρώ) το ποσό που ρυθμίζεται σε μηνιαία βάση το τελευταίο τετράμηνο. Αρα συνολικά, μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 7.948 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,97 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τα χρέη, το 59% των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό αφορούν επιτηδευματίες. Η πλειοψηφία των οφειλών, δηλαδή το 77%, είναι προς χρηματοπιστωτικούς φορείς. Η πλειοψηφία των αιτήσεων βρίσκεται στο εύρος οφειλής 50-200 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ ανέρχονται σε 11,04 δισ. ευρώ και αποτελούν το 57,5% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού. Μάλιστα μόνο το 9% των οφειλών είναι ενήμερο. Τα στοιχεία του Αυγούστου αποτυπώνουν περί τις 691 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις, ύψους αρχικών οφειλών 0,32 δισ. ευρώ. Αριθμούν 7.948 επιτυχείς ρυθμίσεις στο σύνολο, ύψους αρχικών οφειλών 2,97 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα 386 εκατ. είναι σε αναμονή καταβολής 1ης δόσης.

Διάρκεια

Ως προς τα έτη ρύθμισης τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς το Δημόσιο είναι τα 17 χρόνια. Λίγο πιο κάτω είναι η μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς που φτάνει τα 14 χρόνια.

Το «μαχαίρι» που μπαίνει στις οφειλές αγγίζει το 18%, που είναι δηλαδή το μέσο κούρεμα για οφειλές προς το Δημόσιο. Το αντίστοιχο προς τις τράπεζες ανέρχεται σε 22%. Το 44,5% των ρυθμίσεων προς τράπεζες έλαβε κούρεμα μεγαλύτερο του 30%, όπου το συνολικό ποσό διαγραφής ανέρχεται σε 862,07 εκατ. ευρώ.

Επίσης φτάνει το 71% η εγκρισιμότητα των χρηματοπιστωτικών φορέων στις προτεινόμενες ρυθμίσεις (σε πλήθος) και το 62,5% το αντίστοιχο ποσοστό βάσει των οφειλών. Από την άλλη, σε 21% ανέρχεται το ποσοστό των απορρίψεων από πλευράς οφειλετών στις πολυμερείς για τον Αύγουστο και στο 4% το αντίστοιχο ποσοστό για τις διμερείς. Το 20,45% των απορρίψεων αποδίδεται σε αδυναμία εξυπηρέτησης της αιτούμενης ρύθμισης από τον οφειλέτη. Επίσης το 17,33% απορρίπτεται καθώς κρίνεται ότι ο εξωδικαστικός δεν είναι το πιο κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής λόγω ύψους ή φύσης αυτής.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ