Ο Τζο Μπάιντεν στο «σκαμνί» ή στα «σχοινιά»;

Ο Τζο Μπάιντεν στο «σκαμνί» ή στα «σχοινιά»;

Η έρευνα-ρελάνς των Ρεπουμπλικανών, οι εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ και η δημοσκοπική πτώση του Αμερικανού προέδρου

Η μοναδική φορά που παρά λίγο έλειψε να καθαιρεθεί πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν το 1974 με τον Ρίτσαρντ Νίξον.

Πρόλαβε όμως τότε τις εξελίξεις με την παραίτησή του στο μέσο της δεύτερης προεδρικής θητείας του, εν μέσω του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ.

Έτσι μέχρι σήμερα το «κοντέρ» της ιστορίας γράφει τρεις Αμερικανούς προέδρους που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Ήταν ο Άντριου Τζόνσον το 1868, ο Μπιλ Κλίντον το 1998 για το σκάνδαλο Λεβίνσκι και ο -σήμερα υπόδικος και επίδοξος νέος πρόεδρος- Ντόναλντ Τραμπ, που έχει σπάσει τα «ρεκόρ» με δύο παραπομπές.

Μια ήταν το 2019 για κατάχρηση εξουσίας, χρησιμοποιώντας την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ως μοχλό πίεσης για τη διενέργεια έρευνας από το Κίεβο σε βάρος του πολιτικού αντιπάλου του -και μετέπειτα διαδόχου του στον Λευκό Οίκο- Τζο Μπάιντεν.

Η δεύτερη ήταν το 2021, μετά την εκλογική ήττα του, για την υποκίνηση εξέγερσης που κατέληξε στη εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ένεκα των εκάστοτε πολιτικών ισορροπιών στη Γερουσία, κανείς εκ των τριών δεν καθαιρέθηκε.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τώρα, σε περίπτωση που καρποφορήσει η έρευνα που ανοίγουν οι Ρεπουμπλικανοί για παραπομπή του Δημοκρατικού νυν προέδρου και εκ νέου υποψήφιου για το αξίωμα.

Ισχυρισμοί που ο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, χαρακτήρισε «σοβαρούς και αξιόπιστους».

Κάτι που δεν έχει αποδειχθεί…

«Θα πάμε όπου μας βγάλουν τα στοιχεία», δήλωσε σιβυλλικά ο Μακάρθι, καλώντας την Τρίτη τις επιτροπές της -ελεγχόμενης πλέον από το κόμμα του- Βουλής των Αντιπροσώπων «να ξεκινήσουν επίσημη έρευνα για παραπομπή».

Αυτά περίπου έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024 κι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ -πεισματικά το φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών- αντιμετωπίζει ήδη, σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, τέσσερις ποινικές διώξεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν μαζί με τον γιό του, Χάντερ

Η ατζέντα των Ρεπουμπλικανών

Σχεδόν αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και την ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν βάλει «φουλ τις μηχανές» σε κοινοβουλευτικές επιτροπές για να βάλουν στο «κάδρο» τον Τζο Μπάιντεν.

Εδώ και περίπου εννέα μήνες ερευνούν επιχειρηματικές συναλλαγές της νυν προεδρικής οικογένειας των ΗΠΑ.

Εξέτασαν επιχειρηματικά και τραπεζικά αρχεία, πήραν καταθέσεις από μάρτυρες και «αλίευσαν» μανιωδώς καταγγελίες από αφανείς πληροφοριοδότες.

Στο «στόχαστρό» τους έχουν κυρίως την «αχίλλειο πτέρνα» του Αμερικανού προέδρου: στον 53χρονο γιό του, Χάντερ Μπάιντεν, που έχει ήδη ανοιχτές νομικές υποθέσεις.

Όπως είχε προαναγγελθεί, ο ορισμένος από το υπουργείο Δικαιοσύνης ειδικός εισαγγελέας Ντέιβιντ Γουάις (διορισμένος εισαγγελέας Ντέλαγουερ επί προεδρίας Τραμπ) του άσκησε δίωξη, μετά την πρόσφατη κατάρρευση διακανονισμού σε παρελθοντικές υποθέσεις φορολογικής απάτης και παράνομης οπλοκατοχής υπό τοξικοεξάρτηση.

Οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο εστιάζουν σε άλλες υποθέσεις.

Επιχειρούν να «χρεώνουν» στον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν ότι εκμεταλλεύτηκε τη θητεία του ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, συμμετέχοντας ενεργά στην εξωχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα του γιού του.

Και δη την περίοδο που ο Χάντερ ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Burisma (2014-2019).

Σε δημοσιοποιημένα υπομνήματα, η -ρεπουμπλικανικού ελέγχου- Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων έκανε λόγο για στοιχεία ότι μέλη της οικογένειας Μπάιντεν και συνεργάτες τους έχουν λάβει, μέσω εταιρειών-«βιτρίνα», περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια από ξένες πηγές σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Κίνα ή ακόμη και η Ρωσία.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιφυλάσσει σε μέλη της προεδρικής οικογένειας και στενούς συνεργάτες του προέδρου ειδική μεταχείριση σε έρευνες για πιθανά ποινικά αδικήματα, βάζοντας προσκόμματα στην ολοκλήρωσή τους.

Ιδιαιτέρως, δε, σε αυτές κατά του Χάντερ…

Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ αναμένεται ιδιαίτερα «τοξική»

Πολιτική αρένα

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν βγάλει κανένα «λαγό από το καπέλο».

Δεν έχουν βρει συγκεκριμένα στοιχεία που να ενοχοποιούν τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Αρκετές από τις καταγγελίες αποτελούν ουσιαστικά αναμάσημα μέρους των ισχυρισμών, που οδήγησαν το 2019 στην πρώτη παραπομπή του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν ότι οι νέες πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν μια επίσημη έρευνα.

Πολλοί πάντως χαρακτηρίζουν ήδη «άνθρακες τον θησαυρό» και εντάσσουν τα περί έναρξης έρευνας στο πλαίσιο ενός τοξικού πολιτικού σόου, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Η έρευνα, τόνισε ο Μακάρθι, θα δώσει στους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής «πλήρη εξουσία να εξετάζουν όλα τα γεγονότα και να συγκεντρώσουν απαντήσεις για τον αμερικανικό λαό».

Η διαδικασία αναμένεται να περιλαμβάνει κλητεύσεις για έγγραφα και μαρτυρίες, δημόσιες ακροάσεις.

Μπορεί να διαρκέσει μήνες. Ίσως και μέχρι και τις προεδρικές εκλογές κι ενώ αναμένεται να βρίσκονται σε εξέλιξη οι δίκες του Ντόναλντ Τραμπ για μια σειρά σοβαρών αδικημάτων.

Θεωρητικά η έρευνα των Ρεπουμπλικανών μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας βουλής, στις αρχές Ιανουαρίου του 2025.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απορρίψει προ πολλού τους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικανών

Η «θεωρία του μπούμερανγκ»

Σε κάθε περίπτωση, είναι εξ ορισμού βέβαιο ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει σε καθαίρεση του Τζο Μπάιντεν, ακόμη κι εάν φτάσει στη Γερουσία, την οποία ελέγχουν -έστω και οριακά- οι Δημοκρατικοί.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πιθανό η έρευνα να μην προχωρήσει καν σε αυτό το επίπεδο, καθώς πολλοί κεντρώοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές φέρονται να αντιδρούν με τις μεθοδεύσεις.

Η ανακοίνωση Μακάθρι καταδεικνύει ωστόσο ότι το πάνω χέρι στο κόμμα διατηρούν σταθερά οι τραμπικοί.

Προφανής επιδίωξή τους είναι να αποδομήσουν προεκλογικά το –δημοσκοπικά ήδη αποδυναμωμένο– πολιτικό προφίλ του Τζο Μπάιντεν.

Στη λογική δε «με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια», αναμένεται να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να «ξεθωριάσουν» τις βαριές κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο Τραμπ.

Αυτές οι μεθοδεύσεις μπορεί ωστόσο κάλλιστα να γυρίσουν μπούμερανγκ στους Ρεπουμπλικανούς και να ενισχύσουν τον γηραιό Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος έχει ήδη απορρίψει ισχυρισμούς σε βάρος του ως «ένα μάτσο μπούρδες».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ