Κλίμα: Ο Σεπτέμβριος έφερε νέα ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ευρώπη

Κλίμα: Ο Σεπτέμβριος έφερε νέα ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ευρώπη

Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ο περασμένος μήνας ξεπέρασε τα κανονικά επίπεδα κατά πολλούς βαθμούς Κελσίου.

Τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έζησαν φέτος τον θερμότερο Σεπτέμβριο που έχουν καταγράψει ποτέ, καθώς η ακραία ζέστη του 2023 συνεχίζεται και το φθινόπωρο.

Και μπορεί η χρονιά να μην έχει ακόμα τελειώσει, όμως η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus εκτιμά ότι το 2023 θα αποδειχθεί το θερμότερο έτος στη σύγχρονη ιστορία.

Ο Σεπτέμβριος έσπασε το ρεκόρ σε Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ελβετία, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία ο Οκτώβριος έκανε ποδαρικό με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, έως και 35 βαθμούς σε περιοχές της νότιας Ισπανίας.

Στη Γαλλία (εικόνα), η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France ανακοίνωσε ότι η μέση θερμοκρασία του Σεπτεμβρίου στη χώρα έφτασε στους 21,5 βαθμούς Κελσίου, μια γιγάντια αύξηση κατά 3,5 βαθμούς σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Οι μέσες θερμοκρασίες στη χώρα υπερβαίνουν τα κανονικά μηνιαία επίπεδα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη γειτονική Γερμανία, η υπηρεσία DWD ανακοίνωσε ότι ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στη χώρα από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις, σχεδόν 4 βαθμούς πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1961-1990.

Στην Πολωνία, ο Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος από τότε που άρχισε η συλλογή μετρήσεων πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, με τη θερμοκρασία να υπερβαίνει τα κανονικά επίπεδα κατά 3,6 βαθμούς.

Τον θερμότερο Σεπτέμβριο έζησαν επίσης η Αυστρία και η Ελβετία, η οποία είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι οι αλπικοί παγετώνες συρρικνώθηκαν κατά 10% την τελευταία διετία, μείωση περίπου ίση με τις απώλειες των τριών δεκαετιών που προηγήθηκαν του 1990.

Κύριος παράγοντας του παγκόσμιου κύματος ζέστης το 2023 θεωρείται η κλιματική αλλαγή, λόγω της οποίας η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της Γης έχει ανέβει 1,2 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πολύ κοντά στο όριο των 1,5-2,0 βαθμών που έχει δεχθεί ως όριο η διεθνής κοινότητα.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από την αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας στον ανατολικό Ειρηνικό και επηρεάζει τον καιρό σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Οι προσπάθειες να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς μέχρι τα τέλη του αιώνα, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού, θα βρεθούν επί τάπητος στην επόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ