Προειδοποιούν για κύμα αντισημιτισμού στην Ευρώπη

Προειδοποιούν για κύμα αντισημιτισμού στην Ευρώπη

Στα σχολεία της Γερμανίας εμφανίζονται «αυξανόμενες αντι-ισραηλινές τάσεις» - Για «απεχθή» αύξηση περιστατικών αντισημιτισμού στη Βρετανία, κάνει λόγο ο Σούνακ

Ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι η Βρετανία είναι ευθυγραμμισμένη με την άποψη των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει μέτρα προφύλαξης για την προστασία των αμάχων στη Γάζα, αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι να μετακινηθούν μέσα σε 24 ώρες

«Είμαι ευθυγραμμισμένος με αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο (Αμερικανός) πρόεδρος έχουν πει ότι, φυσικά, το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο προφύλαξης για να προστατεύσει τους αμάχους, ενώ ασκούν τη νόμιμη ικανότητά τους να υπερασπίζονται τον εαυτό τους», ανέφερε ο Σούνακ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης: «Βόμβα» της «Bild» για Παπασταθόπουλο: «Μπορεί να είναι ο… εκλεκτός του Τούχελ στην άμυνα της Μπάγερν;»

Παράλληλα, δήλωσε ότι παρατηρείται «απεχθής» αύξηση σε περιστατικά αντισημιτισμού, μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο Ισραήλ.

Αυξάνονται οι αντι-ισραηλινές τάσεις στα γερμανικά σχολεία

«Υπάρχει μια ειλικρινώς απεχθής αύξηση σε περιστατικά αντισημιτισμού κατά τις προηγούμενες ημέρες, αυτό δεν είναι σωστό», τόνισε.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε την υποκίνηση μίσους, βίας ή ρατσιστικών ενεργειών, δεν θα ανεχτούμε την εκφοβιστική ή απειλητική συμπεριφορά. Αυτό θα αντιμετωπιστεί με πλήρη ισχύ του νόμου», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Γερμανίας προειδοποιούν για κύμα αντισημιτικών εκδηλώσεων

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος (ΒΚΑ) αναμένει κύμα αντισημιτικών διαδηλώσεων στη Γερμανία, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν επιθέσεις εναντίον εβραϊκών θεσμών. Η κυβέρνηση προειδοποιεί και για αντισημιτικές εκδηλώσεις στα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων BILD και Kölner Stadt-Anzeiger, η ΒΚΑ εκτιμά ότι εβραϊκά ιδρύματα και συναγωγές στη Γερμανία δεν αποκλείεται να γίνουν στόχος επιθέσεων, λόγω της νέας κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Στο στόχαστρο έχουν τεθεί, αναφέρουν οι γερμανικές εφημερίδες, ακόμη και αμερικανικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία, κυρίως στρατιωτικές βάσεις.

«Ως εκ τούτου, η προστασία κυρίως των εβραϊκών θεσμών έχει εντατικοποιηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της ΒΚΑ, Χόλγκερ Μουνχ, και ανέφερε ότι μεταξύ των πιθανών στόχων περιλαμβάνονται και εταιρείες κατασκευής εξοπλιστικών συστημάτων, καθώς το Ισραήλ ζήτησε από τη Γερμανία την παράδοση πυρομαχικών.

Οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας αναμένουν επίσης αντισημιτικές εκδηλώσεις από την ακροαριστερή πολιτική σκηνή, ακόμη και ζημιές σε περιουσίες. Για σήμερα, Παρασκευή, η Χαμάς, μέσω της πλατφόρμας Telegram, έχει καλέσει τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο σε πορείες διαμαρτυρίας.

Στη Γερμανία και γενικότερα στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ακόμα εκκλήσεις για επιθέσεις, σημειώνεται στα ίδια δημοσιεύματα, αλλά τονίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί για το εγγύς μέλλον.

Αυξάνονται οι αντι-ισραηλινές τάσεις στα γερμανικά σχολεία

Ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον αντισημιτισμό, Φέλιξ Κλάιν, εκφράζει από την πλευρά του ανησυχία για τις αυξανόμενες αντι-ισραηλινές τάσεις στα σχολεία της Γερμανίας.

«Ανησυχώ πάρα πολύ ότι, όσο προχωρά η απάντηση του Ισραήλ σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση, η διάθεση στα σχολεία θα στρέφεται σαφώς εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa.

«Υπάρχουν ήδη συγκλονιστικές αναφορές από σχολεία, όπου μαθητές τυλίγονται με παλαιστινιακές σημαίες και θέλουν να φέρουν αυτή τη σύγκρουση και στις σχολικές αίθουσες. Η αντισημιτική τρομοκρατική οργάνωση θέλει να διαδώσει το κτηνώδες μίσος της εναντίον των Εβραίων παγκοσμίως. Δεν την ενδιαφέρει ο παλαιστινιακός πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας ή στη Δυτική Όχθη. Στόχος τους είναι η καταστροφή του Ισραήλ και της εβραϊκής ζωής», υποστήριξε.

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της Χαμάς στη Γερμανία, προειδοποίησε: «Οι αρχές ασφαλείας σάς παρακολουθούν στενά. Τα εβραϊκά ιδρύματα προστατεύονται πλήρως, όπως παρακολουθούνται και οι εχθροί του Συντάγματος».

Τις προηγούμενες ημέρες, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις υποστηρικτών της Χαμάς στην περιοχή Νοϊκέλν, όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι. Ο αρμόδιος του δημοτικού διαμερίσματος για τα θέματα ενσωμάτωσης, Γκιουνέρ Μπαλτσί, παραδέχεται ότι τις ενέργειες της Χαμάς εγκρίνουν πολλοί κάτοικοι.

«Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο από τις συζητήσεις. Πρόκειται για θλιβερή κατάσταση που συναντούμε καθημερινά», αναφέρει στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Στο ίδιο ρεπορτάζ πολλοί νέοι της περιοχής δηλώνουν στην κάμερα ότι θεωρούν δικαιολογημένο το ότι «η Χαμάς έσφαξε ανθρώπους».

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ», ο αντισημιτισμός είναι εξαιρετικά διαδεδομένος μεταξύ των μουσουλμάνων, ειδικά σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, οι αντισημιτικές συμπεριφορές μεταξύ των μουσουλμάνων είναι συχνότερες από ό,τι στο μέσο όρο των πολιτών στη Γερμανία, ενώ το 7% των μουσουλμάνων της χώρας δηλώνει ότι αποδέχεται την αντισημιτική βία, σε σχέση με το 2% στο γερμανικό μέσο όρο, και το 16% των μουσουλμάνων πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να υπάρχει ως κράτος – τέσσερις φορές περισσότεροι από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ