Στην πρώτη γραμμή στην πανδημία, παρίες στην «κανονικότητα»

Στην πρώτη γραμμή στην πανδημία, παρίες στην «κανονικότητα»

ΕΕ: Υποχώρησε η πανδημία, μειώθηκαν οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας και υγειονομικής περίθαλψης.

Η πανδημία της νόσου (COVID-19) που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2 και ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 μπορεί να μην βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας όμως εξακολουθεί να υπάρχει με σαφώς ηπιότερο αποτύπωμα.

Οι χώρες της Ευρώπης (και όχι μόνο) πλήρωσαν βαρύ τίμημα και τα δημόσια συστήματα υγείας έφτασαν στα όρια τους.

Διαβάστε επίσης: «Αγκάθι» με Αραούχο στην ΑΕΚ – Γιατί οδηγείται προς την έξοδο ο Αργεντινός

Την εποχή της υγειονομικής κρίσης οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών της ΕΕ υποσχέθηκαν την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν.

Τα στοιχεία της Eurostat

Σήμερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat που φανερώνουν πως το 2022, οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας για ασθένεια και υγειονομική περίθαλψη διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στην ΕΕ στο 8,1% του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία είναι μειωμένες κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021 (8,5% του ΑΕΠ).

Μεταξύ των 24 χωρών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις (δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα) οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας και υγειονομικής περίθαλψης, ήταν υψηλότερες στη Γαλλία (10% ), τη Γερμανία (9,7%), τη Σλοβενία (8,6%), την Αυστρία (8,5%) και το Βέλγιο (7,8%). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Βουλγαρία (4,2%), στην Ιρλανδία (4,6%), στην Ουγγαρία, στη Λιθουανία (4,7%) και στην Εσθονία (4,8%).

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δαπανά 9,17% του ΑΕΠ

Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν μείωση στις δαπάνες μεταξύ 2021 και 2022. Η μεγαλύτερη καταγράφηκε στη Βουλγαρία (-1,1%) ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (-0,9%), τη Λιθουανία και την Ιρλανδία ( και τα δύο -0,8%). Οι μόνες χώρες της ΕΕ που ανέφεραν αύξηση ήταν το Λουξεμβούργο (+0,3%) και η Σλοβενία (+0,1%). Η Κύπρος διατήρησε τις δαπάνες της στο επίπεδο του 2021.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δαπανά 9,17% του ΑΕΠ για δαπάνες υγείας (2021). Βρίσκεται δηλαδή κατά 1% πάνω από το μ.ο. στην ΕΕ των «27».

Όμως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στην εντατική: Εξαντλημένοι γιατροί, μεγάλες καθυστερήσεις στα χειρουργεία, σοβαρά κενά και ελλείψεις στο ΕΚΑΒ κάνουν έναν στους δύο πολίτες να θεωρούν πως το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης και αισθάνονται ανασφαλείς.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης με τίτλο: «Ο αντίκτυπος της υποεπένδυσης στο Φάρμακο και τις Υπηρεσίες Υγείας», η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρώπης όσον αφορά την ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών.

Το 45% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποίηση από το σύστημα υγείας έναντι του 96,5% των Ελβετών, το 94% των Δανών, και το 91% των Ισπανών.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ (Health at a Glance 2023) η κατά κεφαλή δαπάνη για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα ανήλθε το 2022 σε περίπου 3.000 δολάρια (με προσαρμογή για την αγοραστική δύναμη) έναντι σχεδόν 5.000 δολαρίων κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, δηλαδή ήταν κατά 40% χαμηλότερη.

Η κάλυψη των δαπανών αυτών έγινε σε ποσοστό σχεδόν 38% από τους ίδιους τους ασθενείς (με βάση στοιχεία για το 2021), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ ήταν περίπου 24%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ