«Φρένο» στο κάπνισμα – Στα 12 ευρώ το πακέτο

«Φρένο» στο κάπνισμα – Στα 12 ευρώ το πακέτο

Στόχος να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος ιδίως από τους νέους και να παρέχεται στους καπνιστές καλύτερη υποστήριξη στην προσπάθειά τους να το κόψουν.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάζουν τα επόμενα χρόνια οι Γάλλοι καπνιστές, που θα θέλουν να αγοράσουν ένα πακέτο τσιγάρα.

Ο υπουργός Υγείας, Ορελιέν Ρουσό, παρουσίασε σήμερα (28/11) το πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος, προβλέποντας άνοδο των τιμών του καπνού και των τσιγάρων, καθώς και περιοριστικά μέτρα σε σχέση με το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται το κάπνισμα.

Διαβάστε επίσης: Ο Φίλιπ Πετρούσεφ και ο Ναζ Μήτρου Λονγκ ήρθαν για να (μας) πουν ότι το μπάσκετ αλλάζει

«Το 2025 η μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα αυξηθεί στα 12 ευρώ και στα 13 ευρώ το 2026», ανακοίνωσε ο Ορελιέν Ρουσό. Σημειώνεται ότι πολλές μάρκες πωλούνται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία έως και 11 ευρώ.

Στόχος να «οικοδομηθεί η πρώτη γενιά χωρίς κάπνισμα έως το 2032»

«Η αύξηση των τιμών του καπνού είναι πράγματι το πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά του καπνίσματος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και όλες τις ανεξάρτητες μελέτες για το θέμα», δήλωσε ο Ρουσό στον Τύπο κατά την παρουσίαση του εθνικού προγράμματος για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να «οικοδομηθεί η πρώτη γενιά χωρίς κάπνισμα έως το 2032» στη Γαλλία, όπως έχει δεσμευτεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα επιβληθεί υψηλότερη φορολογία και θα απαγορευτεί το κάπνισμα, εξηγεί ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας.

Ειδικότερα, στόχος είναι να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος ιδίως από τους νέους και να παρέχεται στους καπνιστές, κυρίως σε αυτού με χαμηλά εισοδήματα, καλύτερη υποστήριξη στην προσπάθειά τους να το κόψουν. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση Μακρόν σχεδιάζει να καταστήσει τα πακέτα τσιγάρων λιγότερο προσιτά, αυξάνοντας την τιμή τους.

Τον Ιανουάριο η πρώτη αύξηση

Οι τιμές των πακέτων τσιγάρων πρόκειται να αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024, 40 με 50 σεντ, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας Καπνοπωλών.

Επίσης, όπω ανέφερε ο Ορελιέν Ρουσό θα απαγορευτεί η πώληση των προϊόντων ατμίσματος, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους νέους.

Τέλος, όσον αφορά τους χώρους που θα απαγορεύεται το κάπνισμα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι θα είναι τα δημόσια πάρκα, οι παραλίες, τα δάση και οι περιοχές πέριξ δημοσίων κτιρίων, αρχής γενομένης από τα σχολεία.

«Η απαγόρευση του καπνίσματος θα είναι πλέον ο κανόνας», δήλωσε ο Ορελιέν Ρουσό κατηγορηματικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ