Ρίσι Σούνακ: Ζήτημα νόμου η παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο

Ρίσι Σούνακ: Ζήτημα νόμου η παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε τα περί «υστερικής» αντίδρασης που του καταλόγισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Ο Ρίσι Σούνακ παραμένει αμετακίνητος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός Βρετανίας, μετά την απρέπεια απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό ενώ απορρίπτει τα περί «υστερικής» αντίδρασης που του καταλόγισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «ζήτημα νόμου» την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, στον απόηχο της διπλωματικής έντασης μετά την ακύρωση της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μόλις λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον Guardian, στο αεροσκάφος προς τη σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν για το θέμα και τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ως ζήτημα νόμου ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό».

«Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου λέει πως για να γίνει ο δανεισμός (των εκθεμάτων) πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίζει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που τα δανείζει και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν μοιάζουν πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. Η άποψή μας και η θέση μας σχετικά με αυτό το ζήτημα είναι απολύτως σαφής: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη» ξεκαθάρισε ο Σούνακ.

Η θέση του Βρετανικού Μουσείου

«Θα έπρεπε να πω ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πως αν ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι, δεν έχει άμεση σχέση με αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου σε νέο podcast του.

Επισήμανε πως αναζητά «με την ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό του Μουσείου, τρόπους για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, με την οποία (τα Γλυπτά) θα περνούν μέρος του χρόνου τους στην Αθήνα και ένα μέρος του χρόνου τους στο Λονδίνο».

Αν και τις δηλώσεις αυτές, τις έχει ξανακάνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι τις επανέλαβε μετά τη «διπλωματική ένταση» που προκάλεσε ο Σούνακ.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο Τζορτζ Όσμπορν, «μπορούμε να συνεχίσουμε (να διαπραγματευόμαστε), είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό είτε όχι».

«Τα έκανε θάλασσα» ο Σούνακ

«Αν μη τι άλλο, τα πράγματα ξεκαθάρισαν αυτή την εβδομάδα. Γνωρίζουμε πλέον ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη κυβέρνηση των Συντηρητικών» ανέφερε για την επίλυση του θέματος.

«Πολύ συχνά θεωρούν ότι στην πολιτική όλα είναι μία συνωμοσία, ενώ πολύ απλά η κυβέρνηση μπορεί να τα θαλασσώσει», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στην πραγματικότητα, πάντως, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ούτε ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο, «αν και είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου».

Αν όμως δεν αλλάξει ο νόμος, δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα (σ.σ. τα Γλυπτά) να επιστρέψουν στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

Τέλος, χαρακτήρισε δύσκολες τις διαπραγματεύσεις καθώς ο νόμος δεν του δίνει πολλά περιθώρια, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση.  Γι’ αυτό, όπως είπε, εργάζεται σκληρά με την ελληνική κυβέρνηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ