«Άλλαξε ρότα τώρα!» – Άνευ προηγουμένου σύγκρουση Μπάιντεν – Νετανιάχου

«Άλλαξε ρότα τώρα!» – Άνευ προηγουμένου σύγκρουση Μπάιντεν – Νετανιάχου

Η βιαιότητα της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας φέρνει τον Αμερικανό πρόεδρο στα όριά του.

Εάν ο μεγαλύτερος δωρητής και ευεργέτης του Ισραήλ στον πλανήτη αμφισβητεί δημοσίως την ευρύτερη διαχείριση της Χαμάς και του Παλαιστινιακού, τότε αυτό ίσως είναι χτύπημα πολύ πιο επώδυνο από μια τρομοκρατική απειλή.

Για πρώτη φορά μετά την 7η Οκτωβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άσκησε ωμή κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το προσεχές ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Τελευταία, ο Μπάιντεν αν και είχε εκφράσει τη στήριξή του στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, στη συνέχεια ανέφερε όλο και πιο συχνά την ανησυχία για τον θάνατο Παλαιστινίων αμάχων.

Στη διάρκεια, όμως, εκδήλωσης με χρηματοδότες του για την προεκλογική εκστρατεία του την Τρίτη 12 Δεκεβρίου, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ χάνει την υποστήριξή του για τον «αδιάκριτο» βομβαρδισμό της Γάζας και ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να αλλάξει!

«Η ασφάλεια του Ισραήλ μπορεί να στηρίζεται στις ΗΠΑ, αλλά αυτή τη στιγμή έχει περισσότερα από τις ΗΠΑ. Έχει [με το μέρος του] την ΕΕ, έχει την Ευρώπη, έχει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου… Αλλά έχουν αρχίσει να χάνουν αυτή την υποστήριξη από αδιάκριτος βομβαρδισμός που λαμβάνει χώρα», είπε ο Μπάιντεν.

Μέχρι την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, είχαν αναφερθεί 18.000 νεκροί και 50.000 τραυματίες Παλαιστίνιοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Η απάντηση Νετανιάχου και η αντίδραση Μπάιντεν

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν άνοιξαν ένα νέο παράθυρο στις ωμές ιδιωτικές συνομιλίες του με τον Νετανιάχου, με τον οποίο είχε βαθιές διαφωνίες εδώ και δεκαετίες.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία στην οποία ο Ισραηλινός ηγέτης είπε: «Εσείς βομβάρδισατε τη Γερμανία, ρίξατε την ατομική βόμβα, πολλοί άμαχοι πέθαναν».

Ο Μπάιντεν είπε ότι απάντησε: «Ναι, γι’ αυτό, όλα αυτά τα ιδρύματα ιδρύθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να φροντίσουν να μην ξανασυμβεί… μην κάνετε τα ίδια λάθη που κάναμε στην 11η Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει ο λόγος για τον οποίο έπρεπε να βρεθούμε σε πόλεμο στο Αφγανιστάν».

Ο Νετανιάχου είπε σε δήλωση την Τρίτη ότι το Ισραήλ έλαβε «πλήρη υποστήριξη» από τις ΗΠΑ για την χερσαία εισβολή του στη Γάζα και ότι η Ουάσιγκτον εμπόδισε τη «διεθνή πίεση για να σταματήσει ο πόλεμος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχεται ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό το κόμματός του για μια πιο ισορροπημένη στάση στο Παλαιστινιακό.

Αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει διαφωνία για την «επόμενη μέρα της Χαμάς» και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και εδώ».

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκδήλωσης στην οποία παρεβρέθηκαν και μέλη από το ισραηλινό λόμπι, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον ακροδεξιό είναι υπουργό Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, λέγοντας ότι «αυτή είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ».

Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να «αλλάξει», προσθέτοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση στο Ισραήλ το κάνει πολύ δύσκολο».

Μην πεις όχι σε Παλαιστινιακό κράτος

Είπε επίσης ότι τελικά το Ισραήλ «δεν μπορεί να πει όχι» σε ένα παλαιστινιακό κράτος, στο οποίο αντιτίθενται οι ισραηλινοί σκληροπυρηνικοί.

«Έχουμε την ευκαιρία να αρχίσουμε να ενώνουμε την περιοχή… και εξακολουθούν να θέλουν να το κάνουν. Αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο Μπίμπι (Νετανιάχου) καταλαβαίνει ότι πρέπει να κάνει κάποιες κινήσεις… Δεν μπορείτε να πείτε κανένα παλαιστινιακό κράτος» είπε ο Μπάιντεν.

Από την άλλη μεριά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε την Τρίτη ότι «δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να επαναλάβει το λάθος του Όσλο», τις ειρηνευτικές συμφωνίες της δεκαετίας του 1990 που ίδρυσαν την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) ως μέρος των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ενός πιθανού παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα. και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Ουάσιγκτον είπε ότι οραματίζεται μια ενδεχόμενη επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, την οποία η Χαμάς απέσπασε από το σώμα που εδρεύει στη Δυτική Όχθη το 2007.

«Δεν θα επιτρέψω την είσοδο στη Γάζα όσων εκπαιδεύουν την τρομοκρατία, υποστηρίζουν την τρομοκρατία και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία», είπε ο Νετανιάχου. Η Παλαιστινιακή Αρχή πάντως αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Με πληροφορίες από Reuters

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ