Μαρόκο: τα σημαντικότερα επιτεύγματα στον τομέα Εθνικής Ασφάλειας για το 2023

Μαρόκο: τα σημαντικότερα επιτεύγματα στον τομέα Εθνικής Ασφάλειας για το 2023

Η μαροκινή υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας παρουσίασε, στην ετήσια έκθεσή της για το 2023, τα επιτεύγματά της κατά τη διάρκεια αυτού του έτους και τα σχέδιά της για το νέο

Η Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας του Βασιλείου του Μαρόκου (DGSN) παρουσίασε τον απολογισμό της για το 2023 σε διάφορους τομείς και τους νέους στόχους της, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και υποδομών ασφαλείας 

Με στόχο να στηρίξει τη συνοικιακή αστυνομία και να ενισχύσει την εξωστρέφεια των υπηρεσιών ασφαλείας και τους πυλώνες της χρηστής διακυβέρνησης, η μαροκινή υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας παρουσίασε, στην ετήσια έκθεσή της για το 2023, τα επιτεύγματά της κατά τη διάρκεια αυτού του έτους και τα σχέδιά της για το νέο:

Νέες αστυνομικές δομές για την επίτευξη διαφοροποίησης στην παροχή ασφάλειας

Για την ενίσχυση των περιφερειακών δομών της συνοικιακής αστυνομίας, δημιουργήθηκαν νέες δομές και κτίρια ασφαλείας, αστυνομικές περιφέρειες σε σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς και κινητές αστυνομικές μονάδες, με απώτερο σκοπό την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στο σύνολο της επικράτειας. 

Μηχανοργάνωση και δημιουργία ψηφιακών χώρων εξυπηρέτησης πολιτών και προσωπικού της αστυνομίας

Το 2023, η Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας ανέπτυξε, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαδικασίας μηχανοργάνωσης των συστημάτων της, ψηφιακές υποδομές για διοικητικές υπηρεσίες που παρέχονται σε πολίτες και αλλοδαπούς κατοίκους της χώρας. Ο παρεχόμενος από τις υπηρεσίες Ασφαλείας χώρος ψηφιακών υπηρεσιών εγκαινίασε μια νέα γενιά υπηρεσιών, χάρη στη σταδιακή ψηφιοποίησή τους από τις τεχνικές ομάδες της DGSN, στο γενικότερο πλαίσιο των καθηκόντων τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφιοποίησης των Γενικών Αστυνομικών Εγκαταστάσεων.

Καταπολέμηση του εγκλήματος και προώθηση της ασφάλειας

Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης των αστυνομικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενίσχυση μηχανισμών και δομών περίθαλψης γυναικών θυμάτων βίας, καθώς και την προτεραιοποίηση της προστασίας των ανηλίκων, πετυχαίνοντας έτσι σημαντική μείωση των δεικτών εγκληματικότητας.

Η Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας κινείται πάντοτε στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της Στρατηγικής Ασφαλείας για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος μεταξύ 2022 και 2026, σύμφωνα με την οποία έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις δομές της, να αναπτύξει επιστημονικά και τεχνικά αστυνομικά εργαστήρια και να προωθήσει τη συστηματική χρήση μηχανισμών εγκληματολογικής έρευνας, σε συνεργασία με την Επιστημονική και Τεχνική Αστυνομία, η οποία απέκτησε Διεθνή Πιστοποίηση Ποιότητας (ISO 17025) το 2023.

Όσον αφορά τους δείκτες οδικής ασφάλειας, το 2023 καταγράφηκαν 85.475 τροχαία ατυχήματα σε αστικές περιοχές, έναντι 80.091 το 2022, σημειώνοντας αύξηση περίπου 7%, κάτι που αντικατοπτρίζεται στον συνολικό αριθμό των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων: 993 θάνατοι έναντι 834 το 2022, 4.413 σοβαρά τραυματισμένοι και 11.478 ελαφρά.

Συμμετοχή σε εθνικές κινητοποιήσεις μέσω της ανάπτυξης του μαροκινού μοντέλου ασφάλειας

Από τις πρώτες στιγμές του καταστροφικού σεισμού στην επαρχία Αλ Χάουζ, η DGSN κινητοποίησε όλα τα μέσα και τους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους της για τη διαχείριση κινδύνου, προκειμένου να συμβάλει στη δημόσια προσπάθεια για τη διάσωση των θυμάτων, την προστασία της περιουσίας τους και της δημόσιας τάξης.

Το μαροκινό μοντέλο Ασφάλειας παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 47ης Διάσκεψης Αράβων Αρχηγών Αστυνομίας και Ασφαλείας, στην Ταγγέρη, 6 & 7 Δεκεμβρίου 2023.

Διαχείριση επαγγελματικής σταδιοδρομίας για γυναίκες αστυνομικούς και πράκτορες

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 79.830 γυναίκες και αξιωματικοί εθνικής ασφάλειας, με μέση ηλικία τα 40 έτη. Το 2023 υλοποιήθηκε σειρά προγραμμάτων και έργων για τη διαχείριση της σταδιοδρομίας των αστυνομικών, με τη διοργάνωση 6 διαγωνισμών για την πρόσληψη 6.637 αξιωματικών, εκ των οποίων 150 ανώτατοι αξιωματούχοι, 250 αξιωματικοί, 50 αξιωματικοί ασφαλείας, 2.050 επιθεωρητές και 4.127 φρουροί. Οι διαγωνισμοί δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμοι από κάθε ενδιαφερόμενο. 

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας δίνει ιδιαίτερη σημασία στα κίνητρα εργασίας και την εργασιακή πειθαρχία στο πλαίσιο των μηχανισμών χρηστής διακυβέρνησής τους, υπογραμμίζοντας και τη σημασία της κοινωνικής μέριμνας και υγειονομικής περίθαλψης για το σύνολο του προσωπικού εθνικής ασφάλειας.

Μελλοντικοί στόχοι

  • Η εδραίωση και βελτίωση όσων έχουν επιτευχθεί στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των αστυνομικών υποδομών και υπηρεσιών, προκειμένου να ανταποκρίνονται επαρκώς στις προσδοκίες των πολιτών.
  • Η ενίσχυση και εντατικοποίηση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος με χώρες εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.
  • Η δημιουργία ενός διεθνούς προηγμένου κέντρου εκπαίδευσης της αστυνομίας στην πόλη Ιφράν για στελέχη της μαροκινής αστυνομίας και συναδέλφους τους από την αφρικανική ήπειρο (πρότζεκτ σε τελική φάση), το οποίο θα λειτουργεί ως περιφερειακός και διεθνής κόμβος εκπαίδευσης (hub), θα φιλοξενεί κύκλους εκπαίδευσης και εργαστήρια που θα διοργανώνουν στο Μαρόκο διεθνείς εταίροι, προς όφελος των στελεχών αστυνομίας και ασφαλείας των αφρικανικών χωρών. Πρόκειται για ένα έργο που υπηρετεί το προορατικό Βασιλικό Όραμα, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας Νότου-Νότου και την εδραίωση των μηχανισμών συντονισμού και εκπαίδευσης στον τομέα της ασφάλειας, και την υποστήριξη της παρουσίας και της επιρροής του Βασιλείου του Μαρόκου στο αφρικανικό και διεθνές περιβάλλον του.
  • Η συμπερίληψη κέντρων διδασκαλίας γλωσσών σε σειρά αστυνομικών σχολών. 
  • Η τελειοποίηση των τεχνικών εκπαίδευσης σε θέματα αθλητικής ασφάλειας και διαχείρισης μεγάλων διοργανώσεων, με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων και των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού της αστυνομίας – ως μέρος ενός βραχυπρόθεσμου έργου – ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που θα φιλοξενήσει το Μαρόκο το 2025 και το 2030, σε διεθνές και ηπειρωτικό επίπεδο.
  • Άνοιγμα δύο νέων σχολών εκπαίδευσης Ασφαλείας εντός του 2024 στην Καζαμπλάνκα και το Μαρακές.
  • Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας και σύνδεσή τους με κεντρικές βάσεις δεδομένων (έργο σε εξέλιξη).
  • Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Δικαστικής Αστυνομίας σε εθνικό επίπεδο και ανάπτυξη κινητών μονάδων για την έκδοση ηλεκτρονικών εθνικών δελτίων ταυτότητας σε όλες τις περιφερειακές διοικήσεις, με στόχο να έρθουν οι υπηρεσίες έκδοσης εγγράφων ταυτότητας πιο κοντά στους πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
  • Δημιουργία νέων τμημάτων Ασφαλείας, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των πολιτών.
  • Πιλοτική κλινική στα νέα κεντρικά γραφεία της DGSN (υπό κατασκευή), ως μέρος της προσπάθειας για την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους και με βάση τη σταθερή πεποίθηση της DGSN ότι η βελτίωση των συνθηκών του ανθρώπινου δυναμικού του είναι το κλειδί για την προώθηση των αστυνομικών υπηρεσιών.
  • Κατασκευή δύο κέντρων διακοπών για τα μέλη των οικογενειών των στελεχών των υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας.
  • Διοργάνωση του 5ου National Security Open Days στο Αγκαντίρ, με αφορμή και τον εορτασμό της 68ης επετείου της σύστασης της Γενικής Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας.

Εν κατακλείδι, τα σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της ακεραιότητας και της περιουσίας τους αποσπάσματα από την ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του Μαρόκου, επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή της τελευταίας να συνεχίσει να εργάζεται για την εδραίωση της δημόσιας ασφάλειας, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, τους αλλοδαπούς κατοίκους και τους επισκέπτες της χώρας, καθώς για τη βελτίωση των επαγγελματικών και κοινωνικών συνθηκών προς όφελος όλων των μελών της οικογένειας της Εθνικής Ασφάλειας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ