Σαρώνουν κορωνοϊός και κοκτέιλ ιώσεων μέσα στις γιορτές – «Έμφραγμα» στα νοσοκομεία, επανέρχονται οι μάσκες

Σαρώνουν κορωνοϊός και κοκτέιλ ιώσεων μέσα στις γιορτές – «Έμφραγμα» στα νοσοκομεία, επανέρχονται οι μάσκες

Από 4 έως 8 ώρες η αναμονή στα Επείγοντα των Νοσοκομείων - Αναμένονται σήμερα ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες για την πολύ μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και κυρίως του κοροναϊού, που έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες προσελεύσεις στα Επείγοντα των Νοσοκομείων, αλλά και αύξηση στις νοσηλείες.

Πάνω από 1.500 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ και περίπου 100 βρίσκονται σε διασωληνωμένα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Καθημερινά οι νέες εισαγωγές για κοροναϊό κυμαίνονται μεταξύ 200-250 ατόμων και τα εξιτήρια κυμαίνονται γύρω στα 150 την ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Δεν είναι μόνο ο Παναθηναϊκός: Ακόμη δύο «μνηστήρες» για τον Μπακασέτα

Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας

Μόνο την περασμένη Τετάρτη (27.12.23) 306 άνθρωποι εισήχθησαν με επιπλοκές και βαριά συμπτώματα κοροναϊού στα νοσοκομεία όλης της χώρας, γεγονός το οποίο προκάλεσε την κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών και την ενεργοποίηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη, με τους επιστήμονες να εφιστούν την προσοχή, στον επιδημιολογικό κίνδυνο από τη μη χρήση μάσκας σε Νοσοκομεία, αλλά και λόγω των εξαιρετικά χαμηλών εμβολιαστικών ποσοστών του πληθυσμού έναντι της COVID-19.

Εμβολιασμός και σύσταση για χρήση μάσκας
Η Επιτροπή συστήνει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, παραπέμποντας όμως στην Επιτροπή Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου την απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας που συνδέονται με αυτά.

Παράλληλα τα μέλη της επιτροπής συστήνουν την χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της covid-19, αλλά και του εμβολιασμού για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι η χρήση φαρμάκων και εμβολίων είναι περιορισμένη.

Σχετικά με τις εορταστικές συγκεντρώσεις, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, την διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.

Ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ
Σήμερα (29/12) θα γίνει από τον ΕΟΔΥ ανακοίνωση για τις συστάσεις με τα προληπτικά μέτρα, ανέφερε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε ότι θα συστήνεται η χρήση της μάσκας σε νοσοκομειακές υπηρεσίες, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων «εκεί δηλαδή που έχουμε ευάλωτο πληθυσμό», αλλά και σε άλλες περιστάσεις με συγχρωτισμό όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σχετικά υψηλός.

Ο ΕΟΔΥ θα επαναλάβει τα διαδιακτυακά σεμινάρια ενημέρωσης των γιατρών, δίνοντας έμφαση στον εμβολιασμό των ευάλωτων ατόμων και στη χορήγηση αντιικών φαρμάκων.

Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.

Από 4 έως 8 ώρες η αναμονή στα Επείγοντα των Νοσοκομείων
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας, οι προσελεύσεις στα ΤΕΠ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενηλίκων ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν αυξηθεί από 25% έως 80% στα πολύ μεγάλα Νοσοκομεία (π.χ. Ευαγγελισμός) και πάνω από 30% στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι αναμονές στα Επείγοντα των Νοσοκομείων ενηλίκων ξεπερνούν τις 8 ώρες και στα Νοσοκομεία Παίδων, τις 4 ώρες.

“Επιβεβαιώνεται με τις αναμονές στα επείγοντα η διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Όμως ευτυχώς, οι ασθενείς έχουν πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Γι’ αυτό και όποιοι κάνουν εισαγωγή σε λίγες ημέρες λαμβάνουν εξιτήριο”, σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Προκαλεί βαρύτερη νόσηση η νέα υπερμεταδοτική παραλλαγή;
Το πιο πρόσφατο στέλεχος που έχει τραβήξει την προσοχή των ειδικών σε όλο τον κόσμο και βρίσκεται και στην Ελλάδα, ονομάζεται JN.1 και μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό.

«Τα αντιικά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι αυτής της υποπαραλλαγής κι επίσης το εμβόλιο παρέχει σημαντική ανοσία έναντι σοβαρής νόσου κι έναντι αυτής της υποπαραλλαγής» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Παρασκευής.

«Το εμβόλιο συστήνεται ισχυρά για όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού γιατί μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο» προσθέτει.

Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 διαφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα της «Omicron». Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει αυτό.

Είναι επίσης πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από άλλες υποπαραλλαγές της «Omicron», αν και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται.

«Αλλά η αύξηση των νοσηλειών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού, τουλάχιστον εν μέρει» προσθέτει, συμπληρώνοντας: «Επιπρόσθετα, είναι πρόωρο να απαντηθεί αν η JN.1 προκαλεί ανοσιακή διαφυγή».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ