Ευρωζώνη: Αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών και ενοικίων

Ευρωζώνη: Αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών και ενοικίων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το τρίτο τρίμηνο του 2023

Την ανηφόρα συνεχίζουν να τραβούν  οι τιμές των ακινήτων στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο αλλά ήταν χαμηλότερες κατά 1% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν επίσης 0,8% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο, αλλά σημείωσαν και αύξηση 3% σε ετήσια βάση.

Από το 2010 έως το γ’ τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 48% και των ενοικίων 22%.

Οι αυξήσεις των τιμών ήταν μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των ενοικίων σε 18 από τις 27 χώρες στην ίδια χρονική περίοδο.

Στο διάστημα 2010 -2023, οι τιμές των κατοικιών εκτοξεύτηκαν στην Εσθονία (+210%) , στην Ουγγαρία (+185%), στη Λιθουανία (+158%), στη Λετονία (+141%), στην Αυστρία (+123%), στη Τσεχία (+122%) και στο Λουξεμβούργο (+107%). Μειώσεις σημειώθηκαν, εκτός από την Ελλάδα (-14%), στην Ιταλία (-8%) και την Κύπρο (-2%).

Όσον αφορά τα ενοίκια, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Εσθονία (+218%), τη Λιθουανία (+170%) και την Ιρλανδία (+100%), ενώ μείωση σημειώθηκε μόνο στην Ελλάδα (-20%).

Σε έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών επωφελήθηκαν από την αύξηση των τιμών στα ακίνητα.

Έτσι, η καθαρή περιουσία των ιδιοκτητών κατοικιών αυξήθηκε κατά 27% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η καθαρή περιουσία των μη ιδιοκτητών κατοικιών αυξήθηκε κατά 17%, κυρίως λόγω της αύξησης των καταθέσεων που παρατηρήθηκε αυτή την περίοδο.

Συνολικά, ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών στην ευρωζώνη αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά 29% ή περίπου 13,7 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

«Βλέπουν» και συγκατοίκηση

Οι υψηλές τιμές των ακινήτων λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, των επιτοκίων και της έλλειψης οικιστικού αποθέματος έχει στρέψει το 56% των Ευρωπαίων να αναζητούν διέξοδο στη συγκατοίκηση.

Έρευνα της REMAX Εurope που πραγματοποιήθηκε σε 22 χώρες της Ε.Ε δείχνει ότι αν και το ενδιαφέρον για συγκατοίκηση είναι σήμερα υψηλότερο στους μικρότερης ηλικίας Ευρωπαίους, οι οποίοι ανέκαθεν έτειναν προς αυτήν την κατεύθυνση, τώρα και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν αρχίσει και αυτοί να την σκέφτονται σοβαρά ως λύση στις υψηλές τιμές.

Πηγή ΟΤ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ