Αγρότες: «Να ασχοληθεί η κυβέρνηση με τα αιτήματά μας» διαμηνύουν πριν από το μεγάλο συλλαλητήριο

Αγρότες: «Να ασχοληθεί η κυβέρνηση με τα αιτήματά μας» διαμηνύουν πριν από το μεγάλο συλλαλητήριο

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται εργατικά συνδικάτα, φοιτητές και μαζικοί φορείς - Προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία του κέντρου

Μία ημέρα πριν από το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, οι αγρότες καλούν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ασχοληθεί με τα αιτήματά τους και να δώσει πραγματικές λύσεις.

Οι προετοιμασίες για την είσοδο των αγροτών με τρακτέρ στο συλλαλητήριο που προγραμματίζουν για αύριο, Τρίτη στις 18:30 στο κέντρο της Αθήνας είναι πυρετώδεις.

«Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι πρέπει να βρεθεί λύση και να ασχοληθεί με την αγροτιά. Εμείς θέλουμε λύσεις για την ενέργεια και τον φόρο του πετρελαίου. Μέσα στο 2023 είχαμε 84% αύξηση του ρεύματος. Θα εξαφανιστεί η αγροτιά αν δεν βρεθεί λύση», είπε μιλώντας στο MEGA ο Γιάννης Βάγκος, μέλος της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων.

Στο πλευρό τους βρίσκονται εργατικά συνδικάτα, φοιτητές και μαζικοί φορείς, ενώ έχουν προγραμματιστεί και προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία του κέντρου.

Ο Γιάννης Βάγκος εξηγεί ότι αυτό που ζουν οι αγρότες αυτή τη στιγμή είναι ό,τι τράβηξε η οικοδομή το 2010: «Χωρίς προϊόν – με ακαρπία – χωρίς επιδοτήσεις και ανομβρία, ‘τιναζόμαστε’ στον αέρα. Και έχουμε ανθρώπους που είναι πολύ πρόχειρα βαλμένοι σε νευραλγικές θέσεις».

«Σήμερα έχουμε συνάντηση στο Κάστρο Βοιωτίας στις 5 η ώρα το απόγευμα όλα τα τρακτέρ από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Θα έρθουν κάποια από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Περιμένουμε περίπου 150 τρακτέρ και γύρω στα 200 σύνολο θα κατέβουμε στην Αθήνα», συμπληρώνει.

Ο κ. Βάγκος ξεκαθαρίζει στη συνέχεια ότι οι αγρότες θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι να δοθεί λύση. «Δεν ξέρω αν θα είναι τα τρακτέρ στο Σύνταγμα αλλά πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι πρέπει να βρεθεί λύση και να ασχοληθεί με την αγροτιά, αλλιώς η αγροτιά θα εξαφανιστεί» τονίζει.

«Δεν ξέρω τι άλλαξε»

«Δώσαμε λύσεις και όταν έγινε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έφυγαν ευχαριστημένες και οι δύο αντιπροσωπείες, τώρα τι άλλαξε δεν γνωρίζω», αντέτινε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης.

«Για τα θέματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες απαντήσεις. Δίνουμε χρήματα για την ενέργεια και μιλάμε για το ενεργειακό κόστος με συγκεκριμένο πλάνο. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις έχουν ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ όταν οι εισφορές τους είναι περίπου στα 500 εκατ. ευρώ. Τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί ήμασταν πολύ συγκεκριμένοι σε αυτά που είπαμε στους εκπροσώπους των αγροτών όμως εμείς προτείναμε λύσεις και είμαστε εδώ σε κάθε μορφή διαλόγου» πρόσθεσε.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πήρε τον λόγο και είπε ότι «το πρόβλημα των αγροτών είναι πραγματικό. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να παράξουν ή να κρατήσουν τα ζώα τους αντίστοιχα. Υπάρχουν δύο ζητήματα που δεν αφορούν στη νέα ΚΑΠ: το πετρέλαιο και το ρεύμα. Για να δώσουν την περσινή έκπτωση, οι αγρότες χρειάστηκε να είναι στον δρόμο. Η κυβέρνηση μόνο άλλαζε τις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά δεν έλυνε το πρόβλημα».

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι αγρότες «αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές σε σχέση με το κόστος τους. Έχουν τεράστιο κόστος επιβίωσης και αυτό έχει κόστος και στα προϊόντα που παράγονται. Θα υπάρξει και ταυτόχρονο πρόβλημα και με το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων που έχει χειροτερέψει. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι».

«Στο ενεργειακό πρέπει να περάσουμε στο αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Το κόστος δεν είναι σαν τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς καταθέσαμε 4 τροπολογίες στη Βουλή πλήρως κοστολογημένες, απλώς η κυβέρνηση αγνόησε τους αγρότες και τους αποκάλεσε υποκινούμενους, σήμερα άκουσα για κομματική αντιπαράθεση και εκλογολόγους, δεν είναι οι αγρότες μας αυτό. Δεν είναι υποκινούμενες από ένα κόμμα αυτές οι διαδικασίες. Αν δεν κάνουμε κάτι για τους μεσάζοντες και την καρτελοποίηση, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα», κατέληξε.

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, από την πλευρά του ανέφερε:

«Τα προβλήματα είναι παντού τα ίδια. Για ξεκινήσω από την καινούρια ΚΑΠ. Κανείς από την κυβέρνηση δεν απολογείται για ποιους λογούς χάθηκαν 560 εκατ. από τις επιδοτήσεις και τον ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή τη χρονιά. Το 2023 δόθηκαν οι λιγότερες αποζημιώσεις με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεύτερον, το κόστος παραγωγής δεν αυξήθηκε μόνο αυτή τη χρονιά».

«Την τελευταία 3-4 χρόνια αυξάνεται κάθε χρόνο το κόστος παραγωγής. Ποιες είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης; Προσπάθησαν να απορροφήσουν αυτό το κόστος και να βοηθήσουν τον Έλληνα αγρότη ή κτηνοτρόφο για να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικός και να υπάρχει και εξωστρέφεια της παραγωγής; Ούτε επιδότησαν το πετρέλαιο ούτε είχαν μία μακροχρόνια στρατηγική έτσι ώστε να υπάρχει ένα φωτοβολταϊκό και που να μηδενίζει το ενεργειακό κόστος κι να δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να παράγει με μηδενικό ενεργειακό κόστος», πρόσθεσε.

Ως ΠΑΣΟΚ προτείναμε όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, συγκεκριμένα πράγματα για το ενεργειακό αποτύπωμα. Αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον Έλληνα αγρότη και την παραγωγή. Συνεχώς θα βλέπουμε λόγω κλιματικής κρίσης τέτοια φαινόμενα όπως στη Θεσσαλία. Άρα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δίνονται οι αποζημιώσεις. Να γίνεται μία αυτοματοποιημένη διαδικασία», κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ