Σε περιδίνηση o ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν το συνέδριο – Συνεδριάζει ξανά η Πολιτική Γραμματεία

Σε περιδίνηση o ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν το συνέδριο – Συνεδριάζει ξανά η Πολιτική Γραμματεία

Φουρτούνα στο κόμμα της Κουμουνδούρου που ψάχνει τη χρυσή τομή για να ισορροπήσει μετά το «ερωτηματολόγιο Κασσελάκη». Πρώτη απόπειρα να πέσουν οι τόνοι στη συνεδρίαση της Π.Γ. που δεν ολοκληρώθηκε.

Η ανταλλαγή «πυρών» στον ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί μετά τον αιφνιδιασμό του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη με το ερωτηματολόγιο, προς τα μέλη, για το όνομα και την ταυτότητα του κόμματος. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο έφεραν τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίασε επί σχεδόν έξι ώρες τη Δευτέρα (19/02) επιχειρώντας ένα συγκερασμό προτάσεων.

Με την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι και ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν πως έπεσε στο τραπέζι πρόταση για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη η μοναδική χειροπιαστή απόφαση που πάρθηκε είναι η εκ νέου συνεδρίαση της Π.Γ. την Τρίτη (20/02)  όπου αναμένεται να δώσει το «παρών» και ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν συμμετείχε ευρισκόμενος στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης: Επίσημο: Ανανέωσε με τον Ολυμπιακό ο Πασχαλάκης (pic)

Δεν τέθηκε ζήτημα μομφής κατά του προέδρου όμως δεν αποτράπηκαν οι ευθείες επιθέσεις προς το πρόσωπό του

Μέχρι τότε, στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά το πέρας των σημερινών διαδικασιών, η Π.Γ. «καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται στο συνέδριο του κόμματος» και με λέξεις που έχει χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος τονίζει πως «σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν ήταν όμως ανάλογα ενωτική και η συνεδρίαση του οργάνου του κόμματος καθώς σύμφωνα με πληροφορίες να μεν δεν τέθηκε ζήτημα μομφής κατά του προέδρου που θα σήμαινε αναβολή του προγραμματισμένου συνεδρίου όμως δεν αποτράπηκαν οι ευθείες επιθέσεις κατά του ίδιου του προέδρου από στελέχη της Π.Γ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ακόμα και στελέχη που είναι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη δεν υπερασπίστηκαν με ζέση την πρωτοβουλία του προέδρου απλώς περιορίστηκαν σε μια πιο «ήπια» στάση προκειμένου να μην εξαπλωθεί η «φωτιά» που έχει ανάψει.

«Βόμβες» Ραγκούση

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση.

Ο Γιάννης Ραγκούσης στην Κουμουνδούρου

Το έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μετά την αιφνιδιαστική κίνηση από τον Στέφανο Κασσελάκη να θέσει μέσω του iSYRIZA στην κρίση των μελών θέματα όπως το όνομα, το λογότυπο, η δομή και η ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, απασφάλισε λέγοντας πως «δυστυχώς το ερωτηματολόγιο με τα συγκεκριμένα ταυτοτικά ερωτήματα που θέτει, εκ των πραγμάτων, έληξε το συνέδριο θέσεων πριν καν αυτό ξεκινήσει».

Ο Γιάννης Ραγκούσης έσπευσε να δηλώσει πως συμφωνεί με το ερωτηματολόγιο και με τη δυνατότητα «τα μέλη να εκφραστούν και να πουν τη γνώμη τους για σειρά θεμάτων που πρέπει να τίθενται όμως με το σωστό επιστημονικά τρόπο» αλλά εξέφρασε τη διαφωνία του με τον πρόεδρο που «ανακοίνωσε ότι δεν θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των όσων απαντήσουν τα μέλη» γιατί «αυτό θα είναι βαρύτατη προσβολή στα μέλη του κόμματος που θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο».

Ανέφερε επίσης πως «δυστυχώς το ερωτηματολόγιο με τα συγκεκριμένα ταυτοτικά ερωτήματα που θέτει, εκ των πραγμάτων, έληξε το συνέδριο θέσεων πριν καν αυτό ξεκινήσει».

Ο πρώην υπουργός φέρεται να ξεκίνησε την παρέμβασή του στην ΠΓ αναφέροντας πως «υπάρχει ένας ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο. Κι αυτός δεν είναι ούτε το ερωτηματολόγιο ούτε το συνέδριο. Είναι η συνεχής υποχώρηση της κοινωνικής και δημοσκοπικής επιρροής του κόμματος».

Η επιστολή Κασσελάκη

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε φροντίσει να απαντήσει στους επικριτές του με επιστολή που απέστειλε στα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας.

Υπερασπίζεται την πρωτοβουλία του ο Στ. Κασσελάκης με επιστολή που έστειλε στην Π.Γ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στο Λονδίνο για συναντήσεις αλλά και για να συμμετάσχει σε εκδήλωση που έχει τίτλο «Η σύγχρονη Αριστερά για μία προοδευτική διακυβέρνηση».

Αναφερόμενος στο γεγονός αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «ως εκ τούτου αδυνατώ να παραστώ στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ζητήσατε να συγκληθεί εκτάκτως επ’ αφορμής του ότι, ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απηύθυνα προς τα μέλη του κόμματος – μέσω του isyriza – ένα ερωτηματολόγιο συμβουλευτικού χαρακτήρα, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν από την εικόνα και τα σύμβολα έως τη λειτουργία του κόμματός μας».

Όσον αφορά το συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Στέφανος Κασσελάκης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την Πέμπτη θα γίνει! Θα είμαι εκεί. Όλοι μας θα είμαστε εκεί!».

Παράλληλα κάλεσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να σταματήσουν να κυνηγούν χίμαιρες και να τροφοδοτούν σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν, όπως είπε, θα φτιάξει Ι.Χ. κόμμα. «Γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας. Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει. Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα. Προσωπικά, θα ακούω τα μέλη, θα με συμβουλεύουν, θα κάνω όσα τους υποσχέθηκα για ένα ανοιχτό κόμμα των μελών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ψάχνουν το βηματισμό τους στην αξιωματική αντιπολίτευση ενόψει του συνεδρίου

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας

«Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η κοινωνία βγαίνει ξανά στο προσκήνιο.

Η περίοδος ακινησίας που ξεκίνησε με τον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω πανδημίας και κράτησε μέχρι και πριν λίγο καιρό λαμβάνει τέλος.

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα.

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το κίνημα των αγροτών.

Το  μεγαλειώδες φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα διαμορφώνει πολιτικές εξελίξεις και υπερασπίζεται αξίες. Υπερασπίζεται την αλληλεγγύη, την ίδια την αξία της γνώσης, τις ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε πρόσβαση σε αυτή ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα. Υπερασπίζεται το κόπο των φοιτητών και των οικογενειών τους απέναντι στην αγοραία και χυδαία αντίληψη ότι όλα αγοράζονται και πουλιούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις των αγώνα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών για δημόσια παιδεία και τήρηση του συντάγματος.

Το κίνημα των αγροτών δίνει μια μάχη όχι μόνο για τα δικά του συμφέροντα, όχι μόνο για την επιβίωση της αγροτικής παραγωγής, αλλά για να υπερασπιστεί το σύνολο της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια, στην εγκατάλειψη μεγάλων κομματιών της υπαίθρου, στην προοπτική να απαξιωθεί μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του αγροτικού κινήματος με τα στελέχη του και με τεκμηριωμένες θέσεις για την αντιμετώπιση του άμεσου και καυτού προβλήματος που βιώνουν.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη κινητοποιήσεων, αποδεικνύεται ότι η απόπειρα συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάει χέρι χέρι με την παραβίαση βασικών κανόνων το κράτους δικαίου. Το συντριπτικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου δεν είναι απλά μια διεθνής δημοκρατική απόδειξη και ντροπή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι και η συνθήκη που φέρνει τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις μπροστά στην τεράστια ευθύνη να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να πορευτούν με κοινό βηματισμό στο δρόμο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της κοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον βαδίζουμε προς το έκτακτο συνέδριό μας, και τις ευρωεκλογές.

Στην πορεία αυτή πορευόμαστε με σεβασμό στην προσωπικότητα των μελών και των στελεχών μας, στις ψηφισμένες θέσεις μας, στη συλλογικότητα και στο καταστατικό μας. Αυτό αφορά όλους και όλες μας. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.

Δίνουμε το λόγο στα μέλη με τρόπο οργανωμένο.

Για να αξιολογηθεί η δουλειά όλων μας.

Για να επιβεβαιώσουμε την ευρεία φυσιογνωμία και ταυτότητα μας.

Συσπειρώνουμε πολίτες από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Δεν διχάζουμε αριστερούς, κεντροαριστερούς, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους, ριζοσπάστες και προοδευτικούς πολίτες του κέντρου. Ενώνουμε δυνάμεις. Ενώνουμε τις καλύτερες παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος.

Θα αποκρούσουμε κάθε προσπάθεια των πολιτικών μας αντιπάλων να περιορίσουν τη φυσιογνωμία και την ευρύτητα μας, όπως αυτή περιγράφεται στη διακήρυξη και τις ομόφωνα ψηφισμένες θέσεις μας προς το συνέδριο.

Αγωνιστήκαμε ασταμάτητα για τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ζήσαμε την ανταπόκριση του προοδευτικού κόσμου στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και στην εκλογή Προέδρου, τόσο το Μάιο του 2022 όσο και το Σεπτέμβρη του 2023. Εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του κόμματος.

Είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα.

Είναι λοιπόν η ώρα των μελών τα οποία και έχουν το λόγο.

Ως κόμμα των μελών, οργανώνουμε το διάλογο, χωρίς απαγορευμένες ερωτήσεις, χωρίς να αποκλείουμε τα μέλη από τη δυνατότητα να αξιολογούν όλα τα ηγετικά κλιμάκια. Από τον πρόεδρο μέχρι και τις εκλεγμένες νομαρχιακές επιτροπές. 

Καλούμε τα μέλη να επιβεβαιώσουν το θεμέλιο της φυσιογνωμίας μας με την καθολική τους συμμετοχή.

Αναβαθμίζουμε την πολιτική μας λειτουργία με τακτικές συνεδριάσεις, πολιτικό σχεδιασμό και οργανωμένη εξωστρέφεια. 

Αξιοποιούμε όλα μας τα στελέχη.

Προστατεύουμε τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες από δημόσιες τοποθετήσεις που αποπροσανατολίζουν από τα μεγάλα προβλήματα.

Ξεδιπλώνουμε τις πρωτοβουλίες μας εκεί που η κοινωνία δοκιμάζεται. Τα πετυχημένα περιφερειακά μας συνέδρια είναι αποτύπωση αυτής ακριβώς της επιλογής.

Ξεκινάμε τις καμπάνιες για την ακρίβεια και τη στέγη αναδεικνύοντας προοδευτικές και τεκμηριωμένες λύσεις.

Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε προοπτική πολιτική λύσης.

Διότι αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι χωρίς μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, δεν θα απαντηθούν οι αγωνίες του αγωνιζόμενου φοιτητικού και αγροτικού κόσμου, της κοινωνίας που δοκιμάζεται από την ακρίβεια.

Χωρίς πολιτική αλλαγή δεν θα απαντηθούν οι αγωνίες της κοινωνίας.

Ο διάλογος μέσα στον προοδευτικό χώρο είναι αναγκαίος. Αφορά τις οργανωμένες και συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις. Όχι τις διασπάσεις τους και βεβαίως όχι προτεραιότητες εξωπολιτικών κέντρων που φαντάζονται εξελίξεις ερήμην ή ακόμα και ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντάμε με τις πρωτοβουλίες μας σε όσους πιστεύουν το αντίθετο.

Η ΠΓ καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται στο συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνομοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας θα πραγματοποιηθεί αύριο. 

Ξεκινάμε για την αναγκαία δημοκρατική αλλαγή».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ