Ουκρανία: «Αποφασιστικής» σημασίας οι επόμενοι μήνες

Ουκρανία: «Αποφασιστικής» σημασίας οι επόμενοι μήνες

«Πολλοί αναλυτές αναμένουν ρωσική επίθεση το καλοκαίρι κι η Ουκρανία δεν μπορεί να περιμένει...», δηλώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι «Ολα όσα πρέπει να γίνουν πρέπει να γίνουν γρήγορα».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε χθες Πέμπτη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να κριθεί τους επόμενους μήνες, παροτρύνοντας τους δυτικούς συμμάχους να σπεύσουν να ενισχύσουν τη βοήθεια που παρέχουν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον (στη φωτογραφία του Reuters/Leah Millis , επάνω, στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Μπορέλ, πρώτος από δεξιά, με τον Μπλίνκεν, δεύτερος από αριστερά).

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι αποφασιστικοί», επέμεινε, τονίζοντας πως «πολλοί αναλυτές αναμένουν ρωσική επίθεση το καλοκαίρι κι η Ουκρανία δεν μπορεί να περιμένει το αποτέλεσμα των προσεχών αμερικανικών εκλογών».

Διαβάστε επίσης: Do you believe in miracles vol2 (vid, pic)

«Ολα όσα πρέπει να γίνουν πρέπει να γίνουν γρήγορα», υπερθεμάτισε στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου μετέβη έπειτα από παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στην Ουάσιγκτον, ο Ζοζέπ Μπορέλ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν και στάθηκε στις συνέπειες που θα είχε δυνητική νίκη της Ρωσίας.

Αν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, κατακτήσει την Ουκρανία, στήσει καθεστώς-μαριονέτα στο Κίεβο, όπως βλέπουμε στη Λευκορωσία (…) δεν θα σταματήσει εκεί», προειδοποίησε.

«Ολ’ αυτά θα έχουν τεράστιες συνέπειες για τις ΗΠΑ και τα συστήματα των συμμαχιών που οικοδομήθηκαν γύρω από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», επέμεινε.

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ συναντήθηκε επίσης με τον Ντον Μπέικον, ρεπουμπλικάνο βουλευτή, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Προτροπές στους Ρεπουμπλικάνους

Τον προέτρεψε να φανταστεί «ρωσικά άρματα μάχης στο Κίεβο» και να μεταφέρει το μήνυμά του σε κομματική εκδήλωση της παράταξης της αμερικανικής δεξιάς στη Δυτική Βιρτζίνια.

Η κυβέρνηση του δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν αξιώνει από πέρυσι το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο χρηματοδότησης ύψους 60 δισ. δολαρίων για να συνεχίσει να παρέχεται στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όμως το αδιέξοδο για το ζήτημα παραμένει στο Κογκρέσο.

Η έγκριση του πακέτου χρηματοδότησης εξαρτάται από την καλή θέληση υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που αρνούνται καν να συζητήσουν το κείμενο γι’ αυτό, εν μέσω αντεγκλήσεων για το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Δεν πρόκειται για παιγνίδι χωρίς συνέπειες. Σε μερικούς μήνες, η Ουκρανία μπορεί να μην είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της», είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. «Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να το σκεφτούν», πρόσθεσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ