Αγεφύρωτο το χάσμα των δύο πλευρών στο Κυπριακό – Συντηρείται το αδιέξοδο

Αγεφύρωτο το χάσμα των δύο πλευρών στο Κυπριακό – Συντηρείται το αδιέξοδο

Για ανάγκη άμεσου διαλόγου για το Κυπριακό μιλά η Ελλάδα.

Την ανάγκη να υπάρξει μία άμεση συζήτηση για το Κυπριακό και να δημιουργηθεί μία ευκαιρία επανεκκίνησης των συνομιλιών με στόχο το σπάσιμο του αδιεξόδου, ή έστω μίας προσπάθειας, βλέπει η Αθήνα.

Η συγκυρία των δύο πολέμων στην Ουκρανία, αλλά και στη Γάζα, που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, δημιουργεί την ανάγκη για σταθερότητα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα μπορούσαν να δώσουν την αφορμή για άσκηση πιέσεων και στην τουρκική πλευρά να αποδεχθεί ότι θα πρέπει να ανοίξουν οι δίαυλοι για επανέναρξη του διαλόγου.

Διαβάστε επίσης: Πέντε παίκτες της Φενέρμπαχτσε κινδυνεύουν με αποκλεισμό έως ενός χρόνου! (pics+vid)

Θετική εξέλιξη

Ο ορισμός της Ειδικής Απεσταλμένης,  προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, χαρακτηρίζεται ως μία πολύ «θετική εξέλιξη» για την Αθήνα.

Για την ελληνική διπλωματία το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι ενδιαφερόμενοι και να συζητήσουν για το μέλλον της Κύπρου. Μία συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει στο υφιστάμενο δομημένο πλαίσιο, το οποίο είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακόμα και αν η Αθήνα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκοντας να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του διαλόγου, η τουρκική πλευρά προβάλλει ισχυρές αντιστάσεις.

Λύση δύο κρατών

Ενδεικτική είναι και η πλέον πρόσφατη επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, στην οποία υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών.

Σύμφωνα με την επιστολή του Ονάλ από το 1963 «υπάρχουν δύο ανεξάρτητα, αυτοδιοικούμενα κράτη, καθένα από τα οποία ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία εντός της αντίστοιχης επικράτειάς του» και όπως υποστηρίζει «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στο νησί, εφόσον τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού που αποκτήθηκαν το 1960, δηλαδή η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, επιβεβαιωθούν εκ νέου».

Η Τουρκία επιμένει σε λύση δύο κρατών, με πολύτιμο όργανο της στην προσπάθεια της διχοτόμησης τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είναι και οπαδός αυτών των σχεδιασμών.

Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη και τα όσα δήλωσε στην Αττάλεια όπου βρέθηκε για το ετήσιο διπλωματικό φόρουμ, «μετά από τόσα χρόνια και όλες αυτές τις μοιραίες διαπραγματεύσεις που δεν κατάφεραν τίποτα, μπορούμε να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μόνο εάν επιβεβαιωθεί ή αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς».

Για τον Τατάρ εάν δεν μπει στο τραπέζι η λύση δύο κρατών «δεν πρόκειται να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί δεν έχει νόημα» και εάν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχία του ψευδοκράτους «δεν θα εμπλακούμε σε καμία διαπραγμάτευση».

Αγεφύρωτο χάσμα

Η απόσταση που χωρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά από την ηγεσία του ψευδοκράτους δείχνει να μεγαλώνει διαρκώς και να καθίσταται ένα αγεφύρωτο χάσμα χωρίς προοπτική.

Η Κυπριακή Δημοκρατία με τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα.

Πρωτοστατώντας στην πρωτοβουλία για το σχέδιο Αμάλθεια δήλωσε «παρούσα» στις εξελίξεις ως μέρος της δημιουργίας λύσεων. Αναζητώντας στήριξη στο σπάσιμο του αδιεξόδου.

Ωστόσο κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες μοιάζει μάλλον αδύνατο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ