Ημέρα κρίσης για τις σχέσεις Λονδίνου – Ε.Ε.

Ημέρα κρίσης για τις σχέσεις Λονδίνου – Ε.Ε.

Την τελευταία φορά που η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι γευμάτισε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το γεύμα κατέληξε σε φιάσκο, με την Επιτροπή να διαρρέει ότι η κ. Μέι βρισκόταν «σε άλλον πλανήτη» όσον αφορά το Brexit. Το κλίμα που επικρατούσε στο δείπνο την περασμένη Δευτέρα μπορεί να ήταν καλύτερο, αλλά ακόμα […]

Την τελευταία φορά που η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι γευμάτισε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το γεύμα κατέληξε σε φιάσκο, με την Επιτροπή να διαρρέει ότι η κ. Μέι βρισκόταν «σε άλλον πλανήτη» όσον αφορά το Brexit. Το κλίμα που επικρατούσε στο δείπνο την περασμένη Δευτέρα μπορεί να ήταν καλύτερο, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα αποφασίσουν οι ηγέτες να δώσουν το «πράσινο φως» για να περάσουν οι διαπραγματεύσεις σε επόμενο κύκλο.

«Η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέτασαν τη μέχρι τώρα πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις και συμφώνησαν ότι αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να επιταχυνθούν τους ερχόμενους μήνες. Το δείπνο εργασίας πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητική και φιλική ατμόσφαιρα», ανέφερε η κοινή δήλωση μετά το δείπνο της Δευτέρας, αλλά στις Βρυξέλλες δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει δυσαρέσκεια από τα κράτη-μέλη για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις.

Η Γερμανία και η Γαλλία επιμένουν ότι θα καταψηφίσουν το κλείσιμο αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος ώστε να περάσουν στο επόμενο στάδιο. Συγχρόνως, το γεγονός ότι ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Ντέιβις έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει οποιαδήποτε άλλη προσφορά μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής δεν δίνει περιθώρια για επίτευξη περαιτέρω προόδου. «Το ρολόι μετράει αντίστροφα», επανέλαβε για άλλη μία φορά ο διαπραγματευτής από την πλευρά της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στο Λονδίνο και λέγοντας πως «εμείς είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τους ρυθμούς αλλά για την επιτάχυνση χρειάζονται δύο».

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει στον λογαριασμό εξόδου που η Μεγάλη Βρετανία θα πληρώσει αν δεν έχει πλήρη εικόνα της τελικής συμφωνίας. Ομως αυτό σίγουρα δεν θα είναι αποδεκτό από τις Βρυξέλλες, με όλους τους εμπλεκόμενους, από τον Ντόναλντ Τουσκ ώς τον Εμανουέλ Μακρόν και την Αγκελα Μέρκελ, να περιμένουν από την κ. Μέι να ξεκαθαρίσει πόσο θα είναι διατεθειμένη η Μ. Βρετανία να πληρώσει για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Το προσχέδιο της τελευταίας δήλωσης φαίνεται να χρησιμοποιεί πιο σκληρή γλώσσα από το πρώτο προσχέδιο ύστερα από πιέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενδεικτικό της δύσκολης συζήτησης που θα ακολουθήσει. Αξιωματούχοι στο Παρίσι και το Βερολίνο λένε ότι δεν είναι οι μόνοι που κρατούν σκληρή στάση όσον αφορά το Brexit, αλλά και ότι ανάμεσα στους «27» υπάρχει πλήρης συναίνεση για την τρέχουσα κατάσταση των συνομιλιών του Brexit.

Εκτός από το Brexit, οι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις διώξεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τους πολιτικούς αντιπάλους του, ενώ πρόκειται να υπάρξει κάποια συμφωνία όσον αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια στην Τουρκία και αν πρέπει η Ε.Ε. να συνεχίσει να τα δίνει.

Πηγή: kathimerini.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ