Βρετανικό Μουσείο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Παρούσα και η Βικτόρια Χίσλοπ

Βρετανικό Μουσείο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Παρούσα και η Βικτόρια Χίσλοπ

Εντείνονται οι πιέσεις από την Επιτροπή επανένωσης των Γλυπτών - Ζητούν συνάντηση με το νέο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου

Στο Βρετανικό Μουσείο έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης, με αίτημα την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των μνημείων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ζητά επείγουσα συνάντηση με το νέο διευθυντή του μουσείου Δρ. Νίκολας Κάλιναν, για να συζητήσουν την τύχη των Γλυπτών, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αποκτήθηκαν παράνομα.

Στο σημείο βρέθηκε και η Βικτόρια Χίσλοπ, η γνωστή Βρετανίδα συγγραφέας και μέλος της βρετανικής επιτροπής, η οποία έχει επανειλημμένως υποστηρίξει την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να αποκαλέσει «ψεύτη και κλέφτη» τον Έλγιν.

Ελπίδες αν επικρατήσει το Εργατικό Κόμμα στις εκλογές

Για δύο αιώνες, το Βρετανικό Μουσείο και το Κοινοβούλιο υποστήριζαν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα, με γραπτή άδεια από τον σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, όταν ζητήθηκε να παρουσιαστεί το έγγραφο, ο Έλγιν μπόρεσε να προσκομίσει μόνο μια ιταλική μετάφραση του πρωτοτύπου, το οποίο τώρα οι τουρκικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει.

Η επιτροπή ελπίζει ότι η νέα ηγεσία του Βρετανικού Μουσείου θα διορθώσει αυτή την ιστορική αδικία, αποκαθιστώντας τη φήμη του Μουσείου αναφορικά με την προστασία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μάλιστα ενόψει των επικείμενων εκλογών στη Βρετανια (4/7), με το Εργατικό Κόμμα να κρατά το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, η ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατά δήλωση του αρχηγού του κόμματος Κιρ Στάρμερ, θεωρείται πιθανή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ