Εθνική τραγωδία: Η πύρινη λαίλαπα σκόρπισε τον θάνατο

Εθνική τραγωδία: Η πύρινη λαίλαπα σκόρπισε τον θάνατο

Η πύρινη λαίλαπα βύθισε την Ελλάδα στο πένθος. Ξεπέρασαν τους 100 οι τραυματίες στα νοσοκομεία

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο «για τουλάχιστον 20 νεκρούς». Μια ώρα αργότερα απο την Αρτέμιδα, φρεγάτα ανέσυρε τα πτώματα 3 γυναικών και ενός αγοριού. Η σπαρακτική καταμέτρηση έφτασε ήδη στους 24 νεκρούς λοιπόν. Υπάρχουν ακόμη περισσότεροι απο 100 τραυματίες στα νοσοκομεία της Αττικής (88 ενήλικες και 16 παιδιά) εκ των οποίων οι 11 (όλοι ενήλικοι) σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πύρινη λαίλαπα που εγκλώβισε την Αττική την Δευτέρα έφερε μια ασύλληπτη εθνική τραγωδία, τις διαστάσεις της οποίας ακόμη δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει. Υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που είναι στους δρόμους αναζητώντας τους συγγενείς τους. Μακάρι να σταματήσει εδώ αυτός ο θλιβερός απολογισμός, πριν όμως ξημερώσει και ξαναρχίσει η μάχη με τις φωτιές η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι δυστυχώς ακόμη δεν μπορούμε να ξέρουμε…

Υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που δεν έχουν επικοινωνήσει με τους οικείους τους. Άνθρωποι που δεν έχουν εμφανιστεί απο τις ώρες που οι φλόγες τύλιγαν τον Βουτζά, το Μάτι, την Κινέτα και τη Ραφήνα.

H Ελλάδα ζήτησε την συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών και απο το πρωί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) θα πετούν πάνω απο την Αττική προσπαθώντας να εντοπίσουν πιθανές απόπειρες εμπρησμών, σε σημείο που τα δάση στέκονται ακόμη όρθια. Δυστυχώς όμως πλέον είναι αργά.

Ανάμεσα στους νεκρούς ένα βρέφος έξι μηνών, και παιδιά. Ότι και να πει κανείς για αυτό που έγινε μέσα σε ένα απόγευμα, δεν φτάνει για να το περιγράψει.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη δήλωση του από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,  ανέφερε ότι «ο συνδυασμός των σφοδρών Δυτικών ανέμων και των πολλαπλών παράλληλων μετώπων δημιούργησε μια πρωτοφανή σε έκταση και δυσκολία κατάσταση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις». Επισήμανε ότι «είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και ανυπέρβλητο κλοιό».

Τόνισε ότι «από τη πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα έσπευσε το σύνολο των πτητικών δυνάμεων, 7 καναντέρ, 10 ελικόπτερα, καθώς και πάνω από 300 πυροσβεστικά οχήματα». Το πύρινο μέτωπο στο Νέο Βουτζά εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε καταστροφική πυρκαγιά καθώς η ταχύτητα του ανέμου έφθασε ακόμη και τα 9 μποφόρ, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, με αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη Λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τη παραλία στο Μάτι.

«Εκεί δυστυχώς είχαμε και τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών, αλλά δυστυχώς και νεκρών, από πολίτες που δε πρόλαβαν να απομακρυνθούν και εγκλωβίσθηκαν στα σπίτια ή στα οχήματά τους», ανέφερε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τους 20 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 88 ενήλικες εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά, καθώς και 16 παιδιά». Επισήμανε ότι η διαδικασία της έρευνας και της καταγραφής συνεχίζεται και η σχετική ενημέρωση θα είναι συνεχής.

Σημείωσε ότι τούτη την ώρα πέρα από τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης στις Ανατολικές ακτές της Αττικής με συντονισμένη προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών από 9 σκάφη του λιμενικού, 2 του πολεμικού ναυτικού (μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό) καθώς και δεκάδες ιδιωτικά σκάφη υπό τις οδηγίες του Λιμενικού Σώματος. Ταυτόχρονα, ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή, συμβάλλοντας στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Πρόσθεσε ότι όλα τα σκάφη μεταφέρουν πολίτες από τις ακτές στο λιμάνι της Ραφήνας, από όπου επιβιβάζονται σε λεωφορεία του ΟΑΣ που τους μεταφέρουν σε ξενοδοχεία τα οποία έχει διαθέσει η Ένωση ξενοδόχων, καθώς και σε άλλους διαθέσιμους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ξημέρωμα της 24ης Ιουλίου είναι βαρύ. Πένθιμο. Μακάρι να σταματήσει εδώ…

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ