Τα 22 έφτασαν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Τα 22 έφτασαν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Δέκα νέα κρούσματα σε μια εβδομάδα.

Δέκα νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν στη χώρα μας μέσα σε μια εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων ατόμων στους 22.

Σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως και χθες Πέμπτη 26 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 22 συνολικά περιστατικά ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

Μέγαρα: 12

Ελευσίνα: 1

Ηλιούπολη: 1

Τανάγρα: 1

Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης: 1

Ωραιόκαστρο: 1

Χαλκίδα: 1

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: 1

Σαλαμίνα: 1

Εννέα άτομα νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία, 12 έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ ένα άτομο δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα, ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) είναι τα 65 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014 και 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα και κατά την τρέχουσα περίοδο 2018, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές.

Μέτρα πρόληψης του ιού του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών.

Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σίτων, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κ.λπ.

Επιπρόσθετα, συστήνεται η λήψη μέτρων για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ