
Ο νέος νόμος αλλάζει το καθεστώς για τη στάθμευση αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων σε δημόσιο χώρο επιβάλλοντας υψηλά πρόστιμα
Ανάστατοι είναι οι λάτρεις του αυτοκινούμενου τουρισμού μετά την ψήφιση της νέας διάταξης για τα τροχόσπιτα τον Ιανουάριο, η οποία περιλαμβάνεται στον νόμο 5170/25 και αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 27 ορίζει ότι απαγορεύεται η στάθμευση ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η δωρεάν φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από ιδιώτες, με την επιφύλαξη του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α’ 57).
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση απαγορεύεται πλέον η στάθμευση ακόμα και σε δημόσια ή δημοτικά πάρκινγκ ή θέσεις στάθμευσης σε δημόσιο δρόμο. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι υψηλά καθώς κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες και πρόστιμο 300 ευρώ ανά άτομο, το οποίο ενώπιον των δικαστικών αρχών μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 3.000 ευρώ.
Επίσης απαγορεύεται η φιλοξενία περισσότερων του ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου σε ιδιωτικό οικόπεδο, με το πρόστιμο και στις δύο περιπτώσεις να ανέρχεται και πάλι στα 300 ευρώ. Φυσικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις δομές – όπως τα κάμπινγκ – που έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας αυτοκινούμενων ή τροχόσπιτων.
«Πρόκειται για μια ρύθμιση που ψηφίστηκε νύχτα προς όφελος των κάμπινγκ και έρχεται να ισοπεδώσει τον αυτοκινούμενο τουρισμό», λέει στο voria.gr η Γεωργία Κάρλου, από την Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων. H πρώτη εφαρμογή του νόμου έγινε μάλιστα στην Ακράτα, όταν αστυνομικοί βεβαίωσαν παραβάσεις σε τρία αυτοκινούμενα που ήταν σταθμευμένα σε πάρκινγκ.
Αλαλούμ
Σύμφωνα με την κ. Κάρλου, στον νέο νόμο προστέθηκαν κάποιες επίμαχες λέξεις οι οποίες δημιουργούν ασάφεια και έχουν προκαλέσει αλαλούμ. «Ούτε οι αστυνομικοί γνωρίζουν τι ακριβώς προβλέπεται με αποτέλεσμα να λειτουργούν κατά το δοκούν» σημειώνει επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα τροχόσπιτα εμπίπτουν στις ίδιες διατάξεις με τα Ι.Χ. και άρα δεν μπορούν να τους απαγορεύουν τη στάθμευση.
«Πρόκειται για στέρηση δικαιωμάτων, αυτού του τύπου ο τουρισμός είναι τρόπος ζωής και όχι απλά διακοπές κάποιων ημερών. Πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας όπως ένα αυτοκίνητο και μάλιστα τα ποσά είναι από 690 ευρώ μέχρι πάνω από 1.000 ευρώ. Δεν μπορούν να μας απαγορεύσουν με το έτσι θέλω και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές» συνεχίζει η ίδια.
Και αναρωτιέται τι θα κάνουν τα αυτοκινούμενά τους, πού θα τα σταθμεύουν. «Με αυτόν τον νόμο ο αυτοκινούμενος τουρισμός, εγχώριος και από το εξωτερικό, έχει σβήσει» καταλήγει.
Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 2.500 αυτοκινούμενα ενώ κατά χιλιάδες έρχονται από χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Τσεχία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία και τα Βαλκάνια.
Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί βασική πύλη εισόδου αυτοκινούμενων οχημάτων με τους τουρίστες να επιλέγουν τη Χαλκιδική, την Πιερία αλλά και άλλες περιοχές, όπως τα Γρεβενά, τη Δράμα, τις Σέρρες, την Ξάνθη, την Καστοριά, τα Λουτρά Πόζαρ.
Σύμφωνα με πηγές της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, με τη νομοθεσία 5170 απαγορεύεται η στάθμευση των τροχόσπιτων (αυτοκινούμενα ή τρέιλερ) σε δημόσιο χώρο για πάνω από 24 ώρες, όπως δηλαδή ισχύει για κάθε όχημα πάνω από 3,5 τόνους βάσει του άρθρου 34, παράγραφος 5, του ΚΟΚ.