Ισπανία: Προτείνει εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ για τη Γάζα και νέες κυρώσεις

Ισπανία: Προτείνει εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ για τη Γάζα και νέες κυρώσεις

Η Ισπανία θα πιέσεις για τη λήξη του πολέμου στη Γάζα. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε Ισραηλινούς αξιωματούχους. Προωθεί τη λύση των δύο κρατών.

Η ισπανική κυβέρνηση ζητά από την «Ομάδα της Μαδρίτης» την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, αλλά και να εξετάσει νέες κυρώσεις, αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Η «Ομάδα της Μαδρίτης», στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες πραγματοποιεί τη δεύτερη σύνοδό της στην ισπανική πρωτεύουσα για τις εξελίξεις στη Γάζα. Πιέζει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και να επιτραπεί η αδιάκοπη και ανεμπόδιστη παροχή βοήθειας στους αμάχους. Βασικός στόχος της είναι η λύση των δύο κρατών.

Διαβάστε επίσης: Μπαρτζώκας: «Είμαι έκπληκτος με τον ΜακΚίσικ – Δεν με νοιάζει αν εκνευρίζονται παίκτες»

Ο πόλεμος στη Γάζα είναι «άδικος, σκληρός και απάνθρωπος»

Η «τραγική» ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η είσοδος επείγουσας βοήθειας για τους αμάχους και η λύση των κρατών είναι τα θέματα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών.

Μόνη λύση τα δύο κράτη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνόδου, δήλωσε ότι η λύση ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους είναι «η μόνη εναλλακτική λύση» στη σύγκρουση. Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο Ισραήλ, αν δεν σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα, τον οποίο «άδικο, σκληρό και απάνθρωπο».

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Μαδρίτη σκοπεύει να επιτύχει μια νέα ώθηση για τη λύση των κρατών, ώστε να καταστεί «ρεαλιστική και βιώσιμη»: «Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, ο χρόνος κυλάει εις βάρος της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους». Για τον λόγο αυτό, πρότεινε την αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ, την επιβολή εμπάργκο όπλων και την αναθεώρηση του καταλόγου των κυρώσεων, εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση.

«Το ίδιο το δικαίωμα στην ειρήνη και την ασφάλεια που διεκδικεί η ισραηλιτική κοινότητα έχει και η παλαιστινιακή κοινότητα», είπε. «Πρέπει να επανεξετάσουμε τους εθνικούς καταλόγους των ατόμων που έχουν υποστεί κυρώσεις από κάθε κράτος ξεχωριστά, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα βεβαιωθούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε όσους δεν θέλουν τη λύση των κρατών, η οποία όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η οριστική λύση για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, να θριαμβεύσουν», πρόσθεσε.

Κυρώσεις και σε πολιτικά πρόσωπα

Ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είπε ότι η Ισπανία έχει επιβάλει κυρώσεις σε 13 Ισραηλινούς εποίκους. Επίσης, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσθέσει στη λίστα και πολιτικά πρόσωπα του Ισραήλ. Έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου, αν αυτό σημαίνει και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, απάντησε: «Δεν αποκλείουμε κανέναν». Αυτό που επιδιώκεται, είπε, είναι ακριβώς ο κατάλογος των ατομικών κυρώσεων «να περιλαμβάνει όλους όσοι δεν πιστεύουν στη λύση των δύο κρατών και επιπλέον καθιστούν αδύνατη την υλοποιήσή της με τις πράξεις τους».

Το κατεστραμμένο σπίτι του Παλαιστίνιου γιατρού, που δέχθηκε επίθεση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα εννέα παιδιά του

Πόλεμος χωρίς στρατιωτική λογική

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας τόνισε ότι όλο και περισσότερες χώρες «συγκλονίζοντας από τις εικόνες που έρχονται από τη Γάζα». Επισήμανε δε ότι αυτό που συμβαίνει εκεί είναι «πόλεμος χωρίς στρατιωτική λογική» που στόχο έχει να εξαλείψει ολόκληρο τον παλαιστινιακό πληθυσμό είτε να τον εκτοπίζει στη Σελήνη, όπως είπε δηκτικά.

Επίσης, είπε, η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα πρέπει να διανέμεται από τον ΟΗΕ. Οι όμηροι που κρατά η Χαμάς, πρέπει να απελευθερωθούν, πρόσθεσε.

Το ισπανικό σχέδιο για τη Γάζα

Ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες περιέγραψε το σχέδιο της Ισπανίας για τη Γάζα. Είπε ότι πρώτος στόχος είναι «να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, τονίζοντας ότι ο παλαιστινιακός θύλακας έχει γίνει «ένα τεράστιο νεκροταφείο». Επίσης, προβλέπει τη «μαζική και χωρίς εμπόδια παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως «τίποτα από όσα θα αποφασιστούν στη σύνοδο δεν θα είναι εναντίον του Ισραήλ».

Το επόμενο βήμα του σχεδίου, είπε, είναι η αναζήτηση «μιας αυθεντικής πολιτικής λύσης» μέσω ενός «ρεαλιστικού και βιώσιμου» παλαιστινιακού κράτους. Κάτι τέτοιο, επισήμανε, θα προσέφερε «σταθερότητα και ειρήνη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή». Επικεφαλής αυτού του κράτους, πρόσθεσε, πρέπει να είναι μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, είπε, είναι στην καλύτερη θέση να το αναλάβει, «εάν η νομιμότητά της δεν υπονομευθεί» από το Ισραήλ, το οποίο παρακρατά τα χρήματα από φόρους που της αναλογούν. Ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είπε ότι Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα είναι η μόνη εναλλακτική λύση στη Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση». Η Χαμάς, είπε, δεν παρίστατε στη συνάντηση της Μαδρίτης επειδή αποτελεί «πραγματικό πρόβλημα» για την αναζήτηση ειρήνης.

Επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου στη Γάζα

Θα ζητήσουμε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία έχουν αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα. Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία θα συμπροεδρεύσουν σε διάσκεψη στη Νέα Υόρκη στις 18 Ιουνίου, όπου θα προσπαθήσουν να θέσουν σε εφαρμογή μια ταυτόχρονη αναγνώριση της Παλαιστίνης και του Ισραήλ (από τις χώρες που δεν το έχουν κάνει).

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στη σύνοδο της Νέας Υόρκης, η Ισπανία θα προτείνει γενική αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης. Όπως είπε, η Ισπανία «δεν χρειάζεται να δίνει μαθήματα» σε καμία άλλη χώρα, όπως η Γαλλία, σχετικά με την αναγνώριση της Παλαιστίνης, παρόλο που έχει επιμείνει ότι αυτό το βήμα είναι «ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί η λύση των δύο κρατών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ