
Το σχέδιο για τη Γάζα, που αποδίδεται στον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, προέβλεπε την απελευθέρωση 10 ομήρων και εκεχειρία διάρκειας 70 ημερών. Το Ισραήλ την απέρριψε ως απαράδεκτη.
Η Χαμάς συμφώνησε με την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το σχέδιο προβλέπει απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων, απελευθέρωση Παλαιστινίων, αλλά και εκεχειρία διάρκειας 70 ημερών.
Σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, η Χαμάς έχει συμφωνήσει με αυτό το σχέδιο, με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου. Η πρόταση έφτασε στη Χαμάς μέσω μεσολαβητών.
Διαβάστε επίσης: Ετσεβέρι – Τσιτσιπάς 0-3: Αλάνθαστος στον δεύτερο γύρο ο Στέφανος
Το σχέδιο για τη Γάζα προέβλεπε 70 ημέρες εκεχειρίας
«Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε δύο ομάδες, με αντάλλαγμα 70ήμερη κατάπαυση του πυρός και μερική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η πηγή του Reuters.
Η πρόταση, που παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το Reuters, αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο, προβλέπει επίσης την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων ανθρώπων, που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.
«Απορρίπτεται»
Ωστόσο το Ισραήλ έχει απορρίψει το σχέδιο εκεχειρίας για τη Γάζα, παρά το γεγονός ότι φαινόταν να το έχει αποδεχθεί κατ’ αρχήν, δίνοντας τη δική του εκδοχή των γεγονότων. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε: «Η πρόταση που έλαβε το Ισραήλ δεν μπορεί να γίνει δεκτή από καμία υπεύθυνη κυβέρνηση», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι «η Χαμάς θέτει όρους αδύνατον να γίνουν αποδεκτοί, πράγμα που σημαίνει πλήρη αποτυχία επίτευξης των πολεμικών στόχων και αδυναμία απελευθέρωσης των ομήρων».

Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στη Γάζα
Σύμφωνα με τον Ισραηλινός αξιωματούχο, η πρόταση αυτή «δεν υποδηλώνει πραγματική επιθυμία γεφύρωσης των κενών μεταξύ των μερών» και είναι «πολύ μακριά» από αυτήν που είχε αρχικά προταθεί από τον απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.
Τι λέει το σχέδιο
Σύμφωνα με τους Times of Israel, η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, θα έπρεπε να δεσμευτούν να μην αναλάβουν «εχθρικές» ενέργειες εναντίον του Ισραήλ. Επίσης ότι θα απέχουν από την κατασκευή όπλων, την προσπάθεια λαθραίας εισαγωγής τους στη Γάζα ή τη χρήση τους.
Η Χαμάς, σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο, φέρεται να ζήτησε την είσοδο στη Γάζα 1.000 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας την ημέρα.
Τη συμφωνία φέρεται να απέρριψε και η κύρια οργάνωση που εκπροσωπεί τις οικογένειες των ομήρων. Υποστήριξε ότι δεν περιλαμβάνει ούτε την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων ούτε οριστικό τέλος στον πόλεμο.
Σύμφωνα με το αραβόφωνο πρακτορείο Sky News Arabia, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σκόπευε να ανακοινώσει μια συμφωνία εκεχειρίας εντός ημερών.